Konya olanak ve rahatlık sunuyor

Konya olanak ve rahatlık sunuyor
Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi öğrencisi Kıvılcım Börü Çüldür ile Konya’daki öğrencilik yaşamı hakkında konuştuk.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere eğitimlerini tamamlaması açısından Konya’yı tavsiye eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi öğrencisi Kıvılcım Börü Çüldür, “Öncelikle gidecekleri yerin eğitim, ulaşım ve hatta kültürel özelliklerini muhakkak araştırsınlar. Konya’nın büyük ve kalabalık bir şehir olması size olanak ve rahatlık sunuyor” dedi.

Selçuk Üniversitesi'nden sonra şehrin önemli üniversitelerinden olan Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya’nın öğrenci ağırlığını çeken simge bir üniversite olarak ön plana çıkıyor. Öğrenci şehri olan Konya, sosyal anlamda gelişirken öğrencilerin rahatlıkla eğitimlerini tamamlamayı sağlıyor. 2010 yılında kurulan Necmettin Erbakan Üniversitesi, son yıllarda bünyesine kattığı öğrencilerle önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasına girmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda birçok fakülteye sahip olan üniversiteye öğrenciler rağbet gösteriyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi öğrencisi Kıvılcım Börü Çüldür ile Konya’daki öğrencilik yaşamı hakkında konuştuk.

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Kıvılcım Börü Çüldür. 21 yaşındayım. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi 4’üncü sınıf öğrencisiyim. Karaman’dan üniversite eğitimim için Konya’ya geldim. Yaklaşık 4 yıldır Konya’da hayatımı devam ettirmekteyim.

whatsapp-image-2022-04-14-at-18-30-13.jpg

Konya ve kendi şehriniz arasında Ramazan kültürü farklılıkları var mı? Var ise bunlar neler?

Aslına bakılırsa pek farklılık yok. Çünkü iki şehirde İç Anadolu’da yer alan ve yakın bir tarihte birbirlerinden ayrılmış farklı iki il. Kendi şehrim olan Karaman’da Ramazan ayı heyecanla karşılanıyor. Haliyle Konya’da da aynı şekilde olduğunu gözlemledim. Her iki şehir ne kadar birbirinden farklı gibi gözükse de biri bir diğerinin kopyası. Çünkü kültürleri, insanları, yaşam şartları ve hatta iklimsel özellikleri bile aynı. Karaman ile Konya’nın arasındaki fark, birinin büyük diğerinin ise daha küçük bir şehir olmasıdır. Konya imkân ve olanak açısından zengin bir şehir.

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nelerdi? Geldikten sonra fikirlerinizde herhangi bir değişim oldu mu?

Açıkçası Konya ve Karaman her ne kadar birbirlerine yakın iki şehir olsa da ben Konya’nın gerçekte bu kadar kalabalık bir şehir olduğunu bilmiyordum. Geldiğimde büyük bir şehirle karşılaşmak açıkçası beni şaşırtmıştı. Küçük bir şehirden geldiğim için ilk başlarda alışmak zor oldu. Daha doğrusu kalabalığa alışmak zor oldu diyebilirim. Selçuklu devletinin payitahtı olan Konya, kültür ve tarihi açısından zengin bir şehir. Bu yüzden Konya’yı gerçekten sevdim.

Konya’da kalmayı planlıyor musunuz?

Açıkçası Konya’da kalıp kalmam konusunda kararsızım. Çünkü üniversite hayatımın son yılındayım. Mezuniyet sonrasında mesleki açıdan ne yapacağım belli olmadığı için net bir karar vermedim. İlerleyen süreçlerde iş imkânları kalıp kalmayacağıma karar verecek.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere tabii ki Konya’da okumalarını tavsiye ederim. Fakat öğrenciler yeni bir şehre okumak için gitmek istiyorlar ise öncelikle oranın eğitim, ulaşım ve hatta kültürel özelliklerini muhakkak araştırsınlar. Çünkü alışılmış olan bir yerden başka bir yere gitmek muhakkak zor gelecektir. Öncelikli olarak araştırmalarını yapsınlar daha sonrasında ise geldikleri şehir ile kıyaslamamalarını tavsiye ederim.

whatsapp-image-2022-04-14-at-18-30-12.jpg

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince öncelikle tabii ki Selçuklu Payitahtı bir şehir olması daha sonrasında manevi mirası olan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî geliyor. Tabii bunun yanında çok meşhur olan hatta yazı kışı belli olmayan iklim şartları geliyor. Konya gerçekten hava şartları konusunda zor bir şehir. Hiç beklemediğiniz bir anda güneş varken kar yağabiliyor. Kışın ortasında yüksek sıcaklıklarla karşılaşabiliyorsunuz.

Konya’da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya’nın büyük ve kalabalık bir şehir olması size olanak ve rahatlık sunuyor. Bu yönünü çok seviyorum. Çünkü her şeye ulaşabilme imkânınız doğuyor. Sevmediğim yönüne gelince aslında bu sadece Konya’da değil Türkiye genelinde de olan bir durum. Şehir içinde insanlar gerçekten mutsuz ve tahammülsüz. Bu durum da ister istemez çevrelerine yansıyor. Bende açıkçası bu durumu sevmiyorum.

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak bazı yönlerden kolaylık bazı yönlerden ise zorluklar yaşatabiliyor. Kolaylık yönünden eğitim, ulaşım ve birçok konuda kolaylık sağlıyor. Ama büyük bir şehir olması da ister istemez zorlukları beraberinde getiriyor. Sonuçta “Büyük şehirde yaşamak zordur” diye boşuna dememişler.

( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.