Konya Ovası’nın bir ay daha suya ihtiyacı yok
Geçtiğimiz yıl büyük kuraklık sorunu yaşayan Konya Ovası’nda bu yıl tarlada ekili hububat ürünleri için her şeyin yolunda gittiği görülüyor. Konya Ovası genelinde geçtiğimiz yıla oranla yağış miktarının aynı dönemde iki misli arttığını ve ihtiyaç duyulan suyun bu sayede karşılanabildiğini belirten uzmanlar, tek sorunun ise İran’da yaşanan ABD – İSrail – İran savaşı nedeniyle gübre fiyatlarının yüksek olması olduğunu dile getiriyor.

YERİNDE İNCELEDİLER, GERÇEĞİ GÖSTERDİLER
Karapınar’da hububat ekili alanlardaki gelişim yerinde incelendi. İncelemeye Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ile odanın Tarım Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu katıldı.
Başkan Durmuş Üner, geçen yıl yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle ilçede bu yıl hububat ekim alanlarında artış gözlendiğini söyledi. Üner, şu ana kadar arazide bitki gelişiminin oldukça iyi olduğunu ve kendilerine iletilen herhangi bir olumsuz durum bulunmadığını ifade etti.
İRAN’DAKİ SAVAŞ KONYA’DAKİ ÇİFTÇİYİ VURDU
Son dönemde yaşanan İran‑ABD‑İsrail geriliminin ekonomik etkilerine de değinen Üner, özellikle gübre fiyatlarındaki artışın çiftçileri zor durumda bıraktığını belirtti. Üner, “Bu gelişmelerin en büyük yansıması çiftçilerimiz üzerinde oldu. Gübre fiyatlarındaki artış üreticilerimizi ciddi şekilde etkiliyor. Bu nedenle Bakanlığımızın çiftçilerimizi ayakta tutacak destek ve tedbirleri mutlaka hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.
GEÇEN YILA GÖRE 2 KATI YAĞIŞ DÜŞTÜ, SULAMA YAPILMADI
Odanın teknik danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise hem Karapınar’da hem de Konya Ovası genelinde hububat çıkışlarının oldukça iyi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Soylu, mart ayının soğuk geçmesi nedeniyle bitkilerin gelişiminin biraz yavaş seyrettiğini ancak bunun normal bir durum olduğunu ifade etti. Soylu, Konya Ovası’nda 1 Ekim ile 2 Mart tarihleri arasında ortalama 250 milimetre yağış düştüğünü belirterek, “Geçen yıl aynı dönemde bu rakam yaklaşık 125 milimetreydi. Bu yıl yağışların daha fazla olması sayesinde ovada sulama faaliyetleri en az bir ay gecikti. Bu durum yer altı su kuyuları üzerindeki baskıyı da bir miktar azalttı.” diye konuştu.

NİSAN VE MAYIS’TA ALINCAK YAĞIŞ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Hububatta rekolte açısından nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Soylu, bu dönemde gerçekleşecek iyi yağışların hem hububat hem de baharlık ürünlerde verimliliği artıracağını ve üretim maliyetlerini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
Gübre uygulaması yapacak çiftçilere de tavsiyede bulunan Prof. Dr. Süleyman Soylu, gübre konusunda aceleci davranmak yerine meteorolojik verileri takip ederek hareket etmenin faydalı olacağını, arife günü gelecek olan yağmur öncesinde gübre atmanın uygun olabileceğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.