Konya Şeker Patates Sektörünün Lideri

Konya Şeker Patates Sektörünün Lideri
Konya Şeker Seydibey Dondurulmuş Patates Tesisi, yüzde 25 Pazar payına ulaşarak dondurulmuş patates sektörünün lideri oldu.

Konya Şeker Seydibey Dondurulmuş Patates Tesisi, yüzde 25 Pazar payına ulaşarak dondurulmuş patates sektörünün lideri oldu.  Dondurulmuş Patates Tesisi’nin yılda 70 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Erman Gümüş, “Dünya da sayılı tesiste bulunan teknolojiler ile Türkiye’nin en modern tesisiyiz” dedi.

Anadolu Birlik Holding İştiraki Konya Şeker tarafından Seydibey Tesisleri’ne Basın Gezisi düzenledi. Düzenlenen gezide Seydibey Tesisleri ve Doğal Depolar tanıtıldı. Konya Şeker Seydibey Tesisleri sayesinde Konya'da patates üretimi artarak 2019 yılında 600 bin ton patates üretimi ile Türkiye'nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili oldu. Konya Şeker Seydibey Tesisleri hakkında bilgi veren Seydibey Tesisleri Direktörü Erman Gümüş, “Seydişehir ve Beyşehir bölgelerinde daha önce sözleşmeli patates ekimi yapılmıyordu, Seydibey Tesisleri sayesinde bölgede sözleşmeli patates ekimi hızla yükseldi. Yıllık 25 bin dekar alanda 100 bin ton patates ekilişi ile çiftçiye 100 milyon TL'lik ekonomik katkı sağlamanın yanında yaklaşık 300 milyon TL'lik cirosu ile de ülkeye ciddi bir ekonomik katkı sağlamaktadır. Patatesi fiyatlarının düştüğü yıllarda Nevşehir ve Niğde depodaki patatesler önceden zararına dahi satılamadığı için çöpe atılır ve ciddi bir ekonomik kayıp yaşanırdı. Konya Şeker Patates Nişasta tesisi sayesinde üreticinin mağduriyetini azaltmış ve depolardaki patates nişastaya dönüştürüldü. 2018 yılında 20 bin ton ve 2020 yılında 15 bin ton patates depolardan alınarak nişasta üretildi. 2009'dan bugüne Konya Şeker sayesinde hem Konya Bölgesinde hem de Türkiye genelinde çiftçiden alınan patatesin fiyatı yükseltildi” ifadelerini kullandı.

dc1.jpg

TÜRKİYE’NİN EN MODERN TESİSİ

Seydibey Tesisleri’nin ilk ayağı olan ve 2009 yılında devreye alınan Dondurulmuş Patates Tesisi ile kısa sürede dondurulmuş patates sektörünün lideri oldu. Dondurulmuş Patates Tesisleri ile yüzde 25 pazar payına ulaştıklarına dikkat çeken Gümüş, “2013 yılında ikinci patates üretim hattı devreye alınarak kapasitemiz yüzde 120 artırıldı. İkinci üretim hattı ile Türkiye’de ilk defa kaplamalı patates üretimi yapıldı. Tesisimiz yılda 70 bin ton mamul ürün üretim kapasitesine sahip. Dünya da sayılı tesiste bulunan teknolojiler ile Türkiye’nin en modern tesisidir. Fabrikamızda işlenen patatesin bozulmadan depolanması sağlamak amacıyla en son teknoloji ile kurulmuş 60 bin ton fabrikasyon patates depolama kapasitesine sahibiz. Ayrıca 2011 yılında devreye aldığımız Soğan Halka ve Kroket Hattı’nı 2019 yılında kapasitesini yüzde 150 büyüterek yılda 5 bin ton üretim kapasitesine sahibiz. Konya Şeker Seydibey Tesisleri soğan halkası ve kroket pazarında da sektörün lideri konumunda” diye konuştu.

dc2.jpg

TÜRKİYE’NİN SIFIR ATIK PRENSİBİ İLE ÇALIŞAN TEK PATATES ENTEGRE TESİSİ

Sıfır atık projesi kapsamında atıklardan gaz üretimi ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 2011 yılında devreye alınan Biyogaz ve Elektrik üretim Tesisi, yılda 80 bin ton katı atık işleme kapasitesine sahip. Türkiye’de ilk defa Biyogaz Tesisi kuran patates işletmesi olduklarına dikkat çeken Gümüş, “ 2013 yılında Biyogaz işleme kapasitesini yüzde 100 artırdık.  Tesisimizde yılda 19 milyon kilovat elektrik üretim kapasitesine sahibiz. Devreye alınan elektrik üretim tesisimizle 30 bin evin yani Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin toplam aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeyiz. Patates ve fabrika atıkları dışında atık sudan dahi biyogaz üretimi yapılmış bu sayede de çevreci bir tesis oluşturuldu. Türkiye’nin sıfır atık prensini ile çalışan tek, dünyanın ise sayılı patates entegre tesislerinden biriyiz” dedi.

dc4.jpg

ORTADOĞU VE YAKIN COĞRAFYADAKİ TEK PATATES NİŞASTA TESİSİ

Türkiye’nin patates nişasta ithalatına son vermek amacıyla Türkiye’de ilk ve tek olan Patates Nişasta Tesisi, Konya Şeker tarafından 2013 yılında devreye alındı. Seydibey Patates Nişasta Tesisi’nin Ortadoğu ve yakın coğrafyadaki tek patates nişasta tesisi olduğunun altını çizen Gümüş, “Tesis olarak yıllık 30 bin ton patates nişastası üretim kapasitene sahibiz. Yani Türkiye’nin yıllık patates nişasta ihtiyacının tamamını sağlayabilecek kapasitedeyiz. Ayrıca tesisimizde patatesi işleyip nişastaya dönüştürerek çiftçimizin tarlada patatesinin kalmasını ve çürümesini de engellemiş oluyoruz. Ürettiğimiz patates nişastaları 5 yıl raf ömrüne sahip” şeklinde konuştu.

dc6.jpg

YILLIK 20 BİN TON TOHUMLUK PATATES DEPOLANIYOR

Patates tarımının sözleşmeli yapılarak patates fiyatlarındaki dalgalanmanın ve çiftçinin mağdur olmasının engellenmesini amaçlayan Seydibey, patates tohum ithalatına son vermek, yerli ve milli patates tohumunu üretmek amacıyla 2013 yılında doku kültürü laboratuvarını devreye almıştı. Sanayilik patates işleyen tesisler içerisinde Türkiye’de ilk doku kültürü tesisini Konya Şeker’in kurduğunu vurgulayan Torku Ziraat Direktörü Tamer Değer, “Doku kültürü tesisimiz yıllık 3 milyon adet miniyumru üretim kapasitesine sahiptir. 3 milyon miniyumru patates yaklaşık 20 bin ton sertifikalı tohum üretimine karşılık gelmektedir. Buna bağlı olarak da jeolojik yapısı gereği Türkiye’de sadece Nevşehir’de bulunan doğal depolar, artık Konya Şeker sayesinde Konya’da da yapıldı. Bu sayede doğal yöntemler ile soğutma enerjisi harcanmadan patates muhafaza edilebilmektedir. Doğal depomuz 4 ana depodan ve 44 locadan oluşmaktadır. Her bir locada ise 250 ton tohumluk patates depolanmaktadır. Doğal depo yıllık 20 bin ton tohumluk patates depolama kapasitesine sahiptir. Tohumluk Patates Kültürü Tesisi sayesinde yurtdışından tohumluk patates ithalatının önüne geçildi. Tesis yıllık 120 bin ton tohumluk patates üretiyor” şeklinde konuştu. (PUSULA)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.