Konya Şeker’den ‘3 Milyar Zarar Var’ iddialarına yanıt!
Konya Şeker, bazı basın yayın organlarında yer alan “kısa vade alarmı” ve “3 milyar TL zarar” başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek kapsamlı bir açıklama yaptı. Şirket, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“HASILAT 63,4 MİLYAR TL’YE YÜKSELDİ”
Konya Şeker’in açıklamasında, grubun 14.05.2025 tarihli 2024 yılı raporunda 59,6 milyar TL olan hasılatın, 17.06.2026 tarihli 2025 finansal raporunda 63,4 milyar TL’ye yükseldiği belirtildi. Böylece yaklaşık %9 oranında hasılat artışı kaydedildiği ifade edildi.
Ayrıca 2025 raporunda 2024 yılı verilerinin, Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama standardı kapsamında yeniden düzenlendiği ve karşılaştırmalı rakamların 77,2 milyar TL olarak güncellendiği aktarıldı.
“13,1 MİLYAR TL ESAS FAALİYET ZARARI”
Açıklamada, 2025 yılı esas faaliyet zararının 13,1 milyar TL olduğu belirtildi. Bu zararın 12,2 milyar TL’sinin enerji grubundan, kalan kısmının ise gıda grubundan kaynaklandığı ifade edildi. Enerji sektöründeki özel nitelikli gelişmelerin ve şeker satış fiyatlarındaki beklentilerin karşılanmamasının bu sonucu doğurduğu kaydedildi.
“PARASAL KAZANÇ OPERASYONEL PERFORMANS DEĞİL”
Şirket, finansal tablolarda yer alan parasal kazanç kaleminin esas faaliyetlerle ilgili olmadığını vurgulayarak, bunun enflasyon muhasebesi kaynaklı teknik bir düzenleme olduğunu açıkladı.
“BORÇ YAPISI VE YATIRIMLAR”
Konya Şeker, 84,6 milyar TL’lik toplam borcun 51,5 milyar TL’sinin enerji grubuna, 33,1 milyar TL’sinin gıda grubuna ait olduğunu bildirdi. Gıda grubunun dönen varlıklarının 29 milyar TL olduğu ifade edildi.
Ayrıca grubun aktif büyüklüğünün 127,9 milyar TL’ye ulaştığı, özkaynakların ise 43 milyar TL seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.
“5,4 MİLYAR TL GERİ ÖDEME YAPILDI”
Şirket, 2023 sonrası yeniden yapılandırma süreci kapsamında bankalara toplam 2,3 milyar TL anapara ve 3,1 milyar TL faiz olmak üzere 5,4 milyar TL kredi geri ödemesi yapıldığını açıkladı. Aynı dönemde 2,3 milyar TL kapasite artışı ve yatırım gerçekleştirildiği ifade edildi.
“ÇİFTÇİYE VE TEDARİKÇİYE DÜZENLİ ÖDEME”
Konya Şeker, üretici ortaklara yönelik avans ödemeleri ile tedarikçi ödemelerinin düzenli şekilde sürdüğünü vurgulayarak, mali disiplinin korunduğunu belirtti.
Konya Şeker, açıklamasında söz konusu haberlerin yanlış değerlendirmelere dayandığını ifade ederek, tüm finansal verilerin bağımsız denetim raporları çerçevesinde şeffaf şekilde paylaşıldığını bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.