Konya, sessiz, sakin ve ılımlı bir şehir

Konya, sessiz, sakin ve ılımlı bir şehir
Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Mehmet Talha Atmaca, “Konya’nın misafirperverlik anlayışı beni çok şaşırtmıştı” ifadelerini kullandı. Mert Ustalar ise Konya’nın sesiz, sakin ve ılımlı bir şehir olduğunu dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Mehmet Talha Atmaca, “Konya’nın misafirperverlik anlayışı beni çok şaşırtmıştı” ifadelerini kullandı. Mert Ustalar ise Konya’nın sesiz, sakin ve ılımlı bir şehir olduğunu dile getirdi.

KONYA’DA OKUMALARINI TAVSİYE EDERİM

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar. Adım Mert Ustalar. 23 yaşındayım. Doğma büyüme İzmirliyim. Çocukluktan beri yabancı dillere ilgim olduğu için ilerleyen yaşlarda da bu ilgim değişmedi. Bu sebepler Selçuk Üniversitesi Japon Dili ve Rus Dili bölümünü okumaktayım. Konya’da da üniversite sebebiyle bulunmaktayım. Onun dışında çizim, bilgisayar ve anime, ilgili alanlarım arasında. İlerleyen dönemlerde yani okul bitiminde tercümanlık yapmayı düşünüyorum.

mert.jpg

Konya’da okumayı, üniversite hazırlığı yapan diğer öğrencilere önerir misiniz?

Evet Konya’da okumalarını tavsiye ederim. Çünkü eğitimsel açıdan gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Özellikle hazırlık sınıfı okuduğum yılda çok güzel eğitimler aldım. Bu sebeple yabancı dil bölümünü okumak isteyen arkadaşlara Selçuk Üniversitesi’ni öneririm. Ancak diğer bölümler ile ilgili bilgi sahibi olmadığım için net bir şey söyleyemeyeceğim. Kıyaslama yapacak olursam sadece öğrencilerin yaşadıkları şehre oranla Konya biraz daha sakin ve sessiz bir şehir olarak kalabilir.

Konya denilince aklınıza ne geliyor?

Konya denilince herkesin aklına geldiği gibi benim de Mevlâna Celâleddin-i Rûmî geliyor. Özellikle Konya yöresine ait etli ekmek ve birçok farklı tadı ön plana çıkıyor. Konya’ya gelmeden öncesinde duyduğum ve meşhur olan Kelebekler Vadisi önemli bir yapıt.

mert-3.jpeg

Konya ve kendi şehriniz arasındaki benzerlik ve farklar nelerdir?

İzmirli olarak denizi sevdiğim için memleketim olduğu için çok farklı benim gözümde ve çok özlem duyuyorum. Onun dışında Konya gayet sesiz, sakin ve ılımlı bir şehir. Açıkçası farklılık göremiyorum.

Konya’da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Kolaylık sağladığını düşünmüyorum. Çünkü son dönemlerde yaşanan fiyat artışları sebebiyle zorluk yaşıyor öğrenciler. Hem yaşadığınız şehri bırakıp gelmeniz hem de maddi açıdan zorluk çekmeniz ister istemez insanı zorluyor. Hele bir de öğrenciyseniz.

mert3.jpeg

KONYA BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, adım Mehmet Talha Atmaca, 24 yaşındayım ve doğma büyüme İstanbulluyum. 4 senedir de Konya’da yaşamaya devam etmekteyim. Selçuk Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü okumaktayım.

Şehrinizde Ramazan ayı nasıl kutlanıyor?

İstanbul’da neredeyse her ilçede iftar çadırı ve Ramazan ayı boyunca geleneksel eğlence gösterileri düzenleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan etkinliklerle Ramazan akşamları ve iftar saatleri canlı ve parlak görmek mümkün. Hem insanlarla iletişim halinde olabiliyor hem de belediyenin verdiği imkânlarla iftar saatleri hoş bir hava içerisinde yaşanıyor. Konya’dan da öğrencilere özel böyle aktiviteler yapılmasını bekliyoruz.

ahmet-2.jpg

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nelerdi? Geldikten sonra düşüncelerinizde değişim oldu mu?

Konya'ya gelmeden önce kesinlikle büyük sayılabilecek ön yargılarım vardı. Ancak geldikten sonra çoğu kendiliğinden kayboldu. Şehrin sakinliği, huzuru, havası kesinlikle insanı rahatlatıp kendini buraya ait hissetmesine yardımcı oluyor. Ön yargılarım ve insanların dediğinin aksine insanın iç huzurunun olduğu ılımlı bir şehir imiş.

ahmet-4.jpg

İlerleyen dönemlerde Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Okulum bittikten sonra farklı bir şehre gitmeyi düşünüyorum. Her ne kadar sakin ve ılımlı bir şehir olsa dahi, belirli sosyal ve kültürel yansıtmaların eksik olduğunu düşünüyorum. Şehrin mistik havasının dahi çok büyük bir potansiyeli var. Ancak kullanıldığını düşünmüyorum.

ahmet-5.jpeg

Konya’da karşılaştığınız en tuhaf ve ilginç kültürel özellik nedir?

Tüm Anadolu'da olduğu gibi misafirperverlik anlayışı beni çok şaşırtmıştı ve şaşırtmaya devam ediyor. Nereye giderseniz veya kiminle tanışırsanız, sizi kendi kanından bilip size yardımcı olmaya çalışıyor. İstanbul'dan geldikten sonra bu beni çok şaşırmıştı. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.