Konya sofrasının baş tacı düşüşte: Kilosu 3 bin liraya düştü!
Konya’da kış sofralarının vazgeçilmezi olan kuru bamya, yaz aylarındaki yüksek fiyatının ardından düşüşe geçti. Bamya satıcısı Yusuf Çatlıoğlu, “Kuru bamyanın 100 gramını 300 liradan, kilosunu ise 3 bin liradan satıyoruz. Yaz ortasında fiyatı 3 bin 500 liraydı, zirveden biraz düştü ama halen değerini koruyor” dedi.

“HER MEVSİM SOFRALARDA YERİNİ ALIR”
Çatlıoğlu, özellikle yaz döneminde düğünlerin vazgeçilmezi olan kuru bamyanın kışın da Konyalı sofralarından eksik olmadığını belirterek, “Konyalı hemşerilerimiz genelde 100 gram alıyor, bu miktar 5-10 kişilik aile için yeterli oluyor. Bamya saymakla bitmeyen faydalara sahip; bağışıklığı güçlendirir, sindirime iyi gelir. Konya bamya çorbası bu yüzden her mevsim sofralarda yerini alır. Amasya ile Konya arasında da bu lezzet güzel bir bağ oluşturmuştur” diye konuştu.

KONYA'DA SOFRALARININ BAŞ TACI
Konya’da kış sofralarının baş tacı olan bamya çorbası, hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Bamya satıcısı Yusuf Çatlıoğlu, “Konyalı hemşerilerimiz bamya çorbasını sadece lezzeti için değil, şifası için de tercih ediyor. Bağışıklığı güçlendiriyor, sindirime iyi geliyor ve vücuda direnç kazandırıyor” dedi.
Çatlıoğlu, bamyanın içeriğindeki C vitamini ve beta-karotenin bağışıklık sistemini desteklediğini, lif oranı yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştırdığını ve kabızlık sorununa iyi geldiğini belirtti. Ayrıca bamyanın kolesterolü düşürdüğünü, antioksidan bakımından zengin olduğu için kanser riskini azalttığını ve düşük kalorili yapısıyla kilo vermeye yardımcı olduğunu vurguladı. Kış aylarında özellikle ekşili bamya çorbasının C vitamini oranını artırdığını ve soğuk algınlığıyla mücadelede etkili olduğunu söyleyen Çatlıoğlu, “Bizim Konya’da ekşili bamya çorbası hem damak tadı hem sağlık açısından vazgeçilmezdir. Konyalı sofralarından eksik olmaz” diye konuştu.

BAMYA BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLİYOR
Çatlıoğlu ayrıca, çorbanın hazırlanışında dikkat edilmesi gerekenlere de değinerek, “Taze bamya bulamayanlar kuru bamyayla da yapabilir ama fazla pişirmemek gerekir. Fazla pişerse kıvamı bozulur. En güzel sonuç için çorbayı piştikten sonra biraz dinlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı. Uzmanlar ise bamya çorbasının bağışıklığı destekleyen, sindirimi düzenleyen ve vücut direncini artıran bir besin olarak özellikle kış aylarında düzenli tüketilmesini öneriyor.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.