Konya üretti Türkiye tatlandı: Konya Şeker Fabrikası böyle kuruldu
Konya’da şeker üretimi alanında önemli bir adım, 7 Ocak 1952 tarihinde Konya Ticaret Odası’nda yapılan toplantıyla atıldı. Toplantıya Konya Valisi Kemal Hadimli, Belediye Başkanı Rüştü Özal, Konya Ticaret Odası Başkanı Muhittin Güzelkılınç ve çok sayıda iş insanı katıldı. İlk müteşebbis heyeti oluşturularak Konya Şeker Fabrikası’nın kurulması yönünde adımlar atıldı.

Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu
29 Ocak 1952’de Konya İktisadi Kalkınma Türk AŞ kurularak, fabrikaya iştirak edecek tüccarların taahhüt ettikleri sermayenin dörtte biri için İş Bankasında hesap açıldı. Şirketin en büyük hissedarı ise 21 Ekim 1952’de faaliyete geçen Konya ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifi oldu. Fabrikanın kuruluş yeri olarak Hoca Fakih Müftü (Kumbağları) mevkiindeki 564 dekarlık arazi belirlendi.
Fabrikanın temeli, 13 Eylül 1953’te Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in de katıldığı törenle atıldı. Alman Harge firması tarafından yapılan makine ve tesislerle donatılan Konya Şeker Fabrikası, 19 Eylül 1954’te üretime başladı. İlk yıl 96.800 ton pancar işlenerek 16.000 ton kristal şeker üretildi. Fabrikanın kapasitesi yıllar içinde artarak 1997’de günlük 10.000 ton pancar işleme seviyesine ulaştı.

Konya Şeker Fabrikasının inşaatı tamamlandı
1977’de yan ürünlerden melas ve yaş küspeyi değerlendirmek amacıyla 400 ton/gün kapasiteli Melaslı Kuru Gübre Fabrikası devreye girdi. 1992’de kamu işletmesinden Pankobirlik’e devredilen fabrika, 2000’den itibaren modernizasyon ve kapasite artırımı için 50 milyon dolarlık yatırımla yenilendi. Bu yatırımlar kapsamında otomasyon sistemleri, kristalizasyon ve paketleme tesisleri ile atık su arıtma tesisi kuruldu.

Konya Şeker Fabrikası üretime başladı
Konya Şeker Fabrikası, TSE ve ISO standartlarında kalite, gıda güvenliği ve çevre yönetim belgeleri alarak Türkiye’nin öncü şeker üretim tesislerinden biri oldu.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.