Konya’da 230 milyon yıllık doğa harikası: Astım hastalarına bire bir

Konya’da 230 milyon yıllık doğa harikası: Astım hastalarına bire bir
 Muhabir
Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan, Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilen Türkiye'nin en uzun olduğu iddia edilen 230 milyon yıllık Tınaztepe Mağaraları, doğa harikası görüntüsü dışında astım hastalarına da fayda sağlıyor

Tınaztepe Mağaraları, Konya-Antalya yolu güzergâhında, Seydişehir-Akseki karayolunun 23. km’sinde ana yola 500 m mesafede yer alıyor. Keçili'ye ait Kuzukulağı Yaylası sınırları içerisinde bulunan mağara, Konya-Antalya sınırında, Toros Dağları’nın eşsiz yaylaları arasında, Akdeniz’e sadece 100 km uzaklıktadır.

tinaztepe-magarasi-seydisehir3.jpg

Burası, turizm yolu üzerinde özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin kolaylıkla ulaşabileceği bir noktada bulunuyor. Tınaztepe Mağaraları ilk olarak Fransız Bilim Adamı Dr. Michel Bakalowichz tarafından 1968 yılında keşfedilerek krokisi çıkarıldı. Bakalowichz ayrıca tıbbi araştırması yaptığı mağaranın özellikle astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu tespit etti. Araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana gelmiş olan mağaraların Romalılar Dönemi’nde kullanıldığı ve burada I. yüzyılda Homanedeisler’in yaşadıkları rivayet ediliyor.

tinaztepe-magarasi-seydisehir2.jpg

Tınaztepe Mağarası, gerek ulaşım kolaylığı gerekse doğal güzellikleri açısından turizme oldukça elverişlidir. Yakın zamanlarda mağara içinde aydınlatma çalışmaları ve çevresinde bazı düzenlemeler yapılarak, burası özel bir işletme tarafından hizmete açılmıştır. Tınaztepe, sadece içindeki travertenler, sarkıt ve dikitler, dereler ve göller, doğal tüneller ve köprüler oluşturan kayalar nedeniyle ilgi çekici değildir. Aynı zamanda mağarada çeşitli kurbağalar, farklı büyüklük ve renkte yarasalar bulunuyor. 1 km boyunca oldukça eğlenceli ve heyecanlı olan yürüyüş parkurunu takip ederek mağaranın sonuna geldiğinizde yaklaşık 30 m bir uçurumdan izleyebileceğiniz muhteşem güzellikte masmavi göl sizi büyüleyebilir. Gayet düzgün ve güvenli olan yürüyüş parkurunu insan hareketine duyarlı aydınlatmalar ve ney sesi eşliğinde geriye dönmeden sonuna kadar sabırla ilerleyip yolu tamamlamanız tavsiye ediliyor. Tenha olduğu dönemlerde zaman zaman tedirgin olsanız da, yolculuğun sonunda karşılaşacağınız derin mavi göl sizi oldukça heyecanlandıracak ve mutlu edecektir.

tinaztepe-magarasi-seydisehir.jpg

Eğer güzergâh boyunca yorulmuşsanız, parkurun belirli noktalarına kurulmuş olan mola alanlarında su sesi eşliğinde dinlenebilir, mağara çıkışında yer alan tesiste çaylarınızı yudumlayabilirsiniz. Mağara çevresinde bulunan tesis, çeşit çeşit süs eşyası ile yöresel gıdaların satıldığı çok güzel alanlara sahip bulunuyor. Burası çocukların eğlenebileceği oyun alanları, oldukça temiz tuvaleti, mescidi ve nefis yemekleri ile saatlerce sıkılmadan mola verebileceğiniz bir yer haline getirilmiştir. Burada Ankara-Konya Antalya yolculuklarınızda veya hafta sonlarında ailenizle, çocuklarınızla güzel vakitler geçirip, yöresel ürünler eşliğinde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.