Konya’da akıllı geri dönüşümle ücretsiz ulaşım!

Konya’da akıllı geri dönüşümle ücretsiz ulaşım!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu “Sıfır Atık Projesi”ne tam destek veren Konya Büyükşehir Belediyesi yine örnek bir çalışmaya imza atıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu “Sıfır Atık Projesi”ne tam destek veren Konya Büyükşehir Belediyesi yine örnek bir çalışmaya imza atıyor. Hafta sonunda Konyaspor tribünlerini dolduran taraftara doğa dostu bez çanta dağıtan Büyükşehir Belediyesi şimdi de Akıllı Geri Dönüşüm İstasyonları kuruyor. Şehrin farklı noktalarına konuşlandırılacak bu istasyonlarda atık başına El-Kart’a ücret yüklenecek ve vatandaşlar bu yolla ulaşım maliyetlerini azaltma imkanı bulacak. Projenin en kısa sürede hayata geçeceği ifade edildi. Kamuoyunda Atıkmatik olarak da bilinen bu cihazlarda plastik atık başına ne kadar ücret yüklemesi yapılacağı ise Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla belli olacak.

Atıkmatik projesi kapsamında kullanılan cam şişe, metal şişe, plastik şişe ve atık piller makineye atılıyor ve karşılığında tanımlı kartlara çip para, bonus ya da kredi yükleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “2023 yılında tüm Türkiye'de depozito uygulamasına geçmek istiyoruz. Pet, cam şişeler süt içilen karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçeceğiz. Amacımız üretilen kapların yüzde 80'inin, 90'ının, bu uygulamaya geçmiş gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geri toplanması. Dolayısıyla bu ham maddeleri üretimde yeniden kullanarak, çevreye daha az zarar vermiş olacağız. 2021 yılında plastik poşet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde depozito uygulamasına geçeceğiz. Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız. Belki nakit de verebiliriz. Onları siz toplayacaksınız, belki çikolata, gofret alacaksınız. O uygulamaları en yakın zamanda ülkemize getireceğiz” açıklamaları yapmıştı. Konya, Atıkmatik uygulamasınu hayata geçirerek bu alanda Anadolu’nun öncüsü olacak. (www.pusulahaber.com.tr)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.