Konya’da aşure hazırlıkları başladı

Konya’da aşure  hazırlıkları başladı
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure Günü'nde 'aşure' tatlısı dağıtılarak bereketin yayılacağına inancı Anadolu topraklarında yüzyıllardır sürdürülüyor.

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure Günü'nde 'aşure' tatlısı dağıtılarak bereketin yayılacağına inancı Anadolu topraklarında yüzyıllardır sürdürülüyor. Türkiye’de de aşure Muharrem ayının son gününe kadar yapılıyor ve dağıtılıyor. Aşurenin tarifinde vazgeçilmez olan belli ürünler varken temel olarak elde ne varsa onunla pişiriliyor.

Konya’da aşure hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Eser Kuruyemiş Sahibi Ali Eser, “Bütün çeşitler tezgahlarımızda yer alıyor. Kayısı, üzüm, ceviz, kayısı çekirdeği, fıstık ve fındık kırığı ile bakliyat çeşitleri mevcut. 8 Ağustos’ta aşure başlıyor. Vatandaşlarımızın ilgisinden de memnunuz. Fiyatların yükselmesi haliyle alışverişi de etkiledi. Önceden 2 kilo alan vatandaş şimdi 1 kilo almaya başladı. Gene de biz elimizden geldiğince uygun tutmaya çalışıyoruz. Kaybolmaması gereken bir kültürümüz. Daha çok kişinin aşure yapmasına teşvik etmek amacıyla yapabildiğimiz kadar uygun fiyatlarda ürün satışı gerçekleştiriyoruz. Aşure tarifinde vazgeçilmez olan ürünler vardır. İlk defa aşure yapacak vatandaşlarımıza bunlardan bahsetmekte de yarar var. Aşureye buğday, fasulye, nohut, genevir, kayısı, incir, üzüm, dut, kuş üzümü, fıstık ve fındık kırığı, ceviz, badem , kayısı çekirdeği ve kırık pirinç gibi ürünler girer. Bunlardan bazılarını damak lezzetine göre eklenmemeye bilinir ama ne kadar çok aşuremizde yer alırsa o kadar da iyi olur. Bereketli olur” dedi.

konyada-asure-1.jpg

KURUYEMİŞÇİLER TERCİH EDİLMELİ

Kuruyemiş ve aşurelik ürünler alırken dikkat edilmesi gerekenlerden de bahseden Eser, “Biz kuruyemişçiler ürünleri açık sattığımız için müşteri dilediği gibi tadına bakıp taze olup olmadığını anlayabiliyorlar. Yaz aylarındayız. Havalar sıcak. Kuruyemiş ve bakliyat sıcaklığı hiç sevmez. Hemen bozulmalar başlayabilir. Kapalı ürünlerde ürünün tazeliğine ve kalitesine bakma ihtimali söz konusu olmadığı için biz vatandaşlarımıza kuruyemişçilerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sonuçta yaptığımız aşureleri ev ahalisinden çok komşularımız, akrabalarımız tüketecek. Kimseye mahcup olmamak adına vatandaşlarımız ürünlerini kuruyemişçilerden tadına bakarak alsınlar” diye konuştu. (Mehmet Günnar)

dsc-0569.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.