Konya'da ekmek fiyatı 3,5 TL'ye yükseldi

Konya'da ekmek fiyatı 3,5 TL'ye yükseldi
Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca, 23 Haziran tarihi itibarıyla ekmeğin 3,50 TL'den satışa sunulacağını söyledi

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca, Konya’da 23 Haziran tarihi itibariyle ekmeğin 3,50 TL’den satışa sunulacağını kaydetti. Yüzde 40 oranında zam yapılan ekmek fiyatlarının 4 ila 4,50 TL olması gerektiğini söyleyen Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca, geçtiğimiz günlerde komisyona 4 TL üzerinden sundukları ekmek fiyatının kabul edilmediğini ancak Konya Valisi Vahdettin Özkan ile görüşmelerinin ardından artırıma gidildiğini açıkladı.

"FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPILMASAYDI EKMEK DAĞITILMAYACAKTI"

Honca, “Fiyat artışının asıl sebebi, yakıta, buğdaya ve ekmek ile ilgili oluşan girdi maddelerine gelen zamlardır. Zam bizden değil. Kurumsal gelen zamları bizde maliyetlere göre güncelledik. Eğer ki bugün için fiyat güncellemesi yapmasaydık ekmek dağıtımı yapılmayacaktı. Çünkü artan maliyetler, özellikle enerji ve yakıt zamları bizi had safhada sıkıntıya soktu. Bugün 3 lira olan ertesi gün 13 lira oluyor. Şu anki gelen zam bizim için sadece pansuman. Ekmek değerinde kurumsal zamların güncellenmesi ve fiyat ayarlarının yapılması noktasında kaliteyi arttırma imkanımız olur. Ve israf engellenir. Ancak ucuz ekmek kalitesiz ekmektir. Değerinde ekmek kaliteli olur” dedi.

ekmek-1.jpg

"EKMEK, BU SENE İÇERİSİNDE 6 TL’Yİ BULUR"

Diğer ülkelere göre Türkiye’nin her zaman krizi aşacağını ve çünkü halkının sağduyulu olduğunu söyleyen Vedat Honca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu krizler biziz teğet geçer” sözünü yineleyerek şunları söyledi: “Bizim elimizde yeteri kadar buğdayımız var. Ancak değerinde kullanılmıyor. Depolarda haddinden fazla buğdayımız saklı. Aslında inancımıza göre buğdayı uzun süre bekletmek doğru değildir. Çiftçilerimize bir şey demiyoruz. Onların hakkıdır ve zahmetini çekmiştir. Ancak aradaki buğdayı depolayan aracılar var. Buğday üzerinden yapılan beklentiler bana göre çok değersizdir. Lisanslı depolarda uzun süre buğdayın bekletilmesi, resmiyette devleti aldatmaca gibi duruyor. Bizde buğday yok denilemez. Mahsullerimizde bu sene belki çok yüksek değildir ama beklenilenden yüksektir. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş her ülkeyi etkilediği gibi bizleri de etkiledi. Çünkü ithalat ve ihracat yapıyoruz. Ben daha öncesinde de söylediğim gibi “Bu şartlarla gidilerse ekmek fiyatları 6 liraya çıkacak” demiştim. Ve bu hala da öyle. Bugün ekmeğin gerçek maliyeti 4- 4,50 lira. Tekrar söylüyorum önümüzdeki günlerde ve özellikle onuncu aydan sonra yılbaşına kadar ekmek fiyatları 6 Türk Lirası’na çıkar.”

ekmek-2.jpg

“EKMEK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILIYOR”

Ekmek üzerinden siyaset yapıldığını ve bu durumun fırıncıları sıkıntıya soktuğunu dile getiren Honca, “Ekmeğin gerçek maliyeti neyse bizde işimizi layıkıyla yapalım. Hem de israfı önlemiş olalım. Bizi para kazanmadan zorlatmak caiz değildir. Yılbaşından önce ise birkaç defa daha zam gelme olasılığı var. Çünkü temmuz ayında asgari ücretin artacağı söyleniyor. Bugün enerjinin yüzde 30 artacağı söyleniyor. Enflasyonun ise hareketliliği bizi sarsıyor. Özel sektörde nasılsa bizde de değere bağlı artış olmalı. Bizlere Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) un veriyor. İyi bir başlangıç yapıldı. Fiyatlar sübvanse edildi. Unlarımız aşağı yukarı 325 lira + KDV ve nakliyesiyle birlikte 340 TL’ye kadar geliyor. Ama serbest piyasadaki un 500 lira. İki ayrı un fiyatının ortalaması 450 lira. Bu fiyatlar dahilinde ise ekmek fiyatları 4, 50 TL. Eğer ki TMO olmasaydı ekmek 5 lira üzerinden satılırdı” şeklinde konuştu. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum