Konya'da hangi filmler çekildi?

Konya'da hangi filmler çekildi?
Konya tarihi, kültürü ve coğrafi dokusuyla film yapımcılarının gözde şehirleri arasında yer almaktadır. Sizlerin de okuyunca şaşıracağı Konya'da çekilen filmleri sizler için araştırdık.

Atatürk’ün Konya Ziyareti

17 Ekim 1925 yahut 18 Mayıs 1926 tarihlerinde çekildiği tahmin edilen görüntülerde Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya ziyareti sırasında karşılanışı ve düzenlenen geçit törenleri yer alıyor.

Konya Tanıtım Filmi

1973 Yılında TRT Milli Eğitim Bakanlığı için Konya ili ve ilçeleri tanıtım filmini çekti.

Aşkların En Güzeli

İki rakip işadamının çocukları Ali Yanyalı (Tarık Akan) ve Sevgi Camcıoğlu (Deniz Gökçer), Konya'ya Mevlana'yı ziyarete gittikleri sırada karşılaşmalarından sonra gelişen olayları anlatır. Yönetmenliğini Nejat Saydam’ın üstlendiği 1972 yapımı filmde, Tarık Akan , Ali Şen , Arap Celal , Tanju Gürsu , Yıldırım Önal oynadı.

Güneş Doğarken

1984 yapımı Konya'da çekilen filmde, Konya genelevine çalışmaya gelen Nalan (Hülya Avşar) şehrin namlı kabadayısı ve Konyaspor kulüp başkanı rolündeki Kara Davut (Kadir İnanır) arasında yaşanan aşk hikayesini anlatılır.

Gramofon Avrat

Türkan Şoray, Emin And, Hakan Balamir ve Güzin Özipek’in oynadığı filmin çekimleri 1987 yılında Konya’da çekildi. Sabahattin Ali'nin aynı isimli hikâyesinden esinlenilerek senaryolaştırılmış filmin yönetmenliğini Yusuf Kurçenli yapmıştı.

Kuşlara Bak Kuşlara

Konya’nın Bozkır ilçesinde yaşayan Silah Çerçiliğiyle hayatlarını kazanan Abdullah ile Çolak Ziya’nın hikayelerini anlatan film Mehmet Tanrısever yönetmenliğinde 2019 yılında çekildi. Filmde Yaşar Alptekin, Engin Yüksel ve Haldun Boysal başrolleri paylaştı.

Direniş Karatay

Direniş Karatay’ın tamamı Konya’da ve Selçuklu dönemine ait Türkiye’nin en büyük platolarından birinde gerçekleşti. Çekimleri 2019 yılında tamamlandı. Filmde Mehmet Aslantuğ, Yurdaer Okur, Fikret Kuşkan, Burcu Özberk, Alperen Duymaz, Nefise Karatay, Cahit Kayaoğlu, Furkan Palalı gibi pek çok isim yer aldı.

Dağ-2

2020 yılında gösterime giren ve Özel Kuvvetlerin katıldığı sınır ötesi bir operasyonu anlatan “Dağ 2” filminin çekimleri Türkiye’nin farklı noktalarında çekildi. Filmin çekimleri, Ankara, Konya ve Adana'nın bazı bölgelerin gerçekleştirildi. Alper Çağlar’ın imzasını taşıyan Dağ 2 filminin oyuncu kadrosunda Ufuk Bayraktar, Çağlar Ertuğrul, Murat Serezli, Atılgan Gümüş, Murat Arkın, Ahu Türkpençe, Atıf Emir Benderlioğlu, Armağan Oğuz, Bedii Akın ve Ahmet Pınar yer alıyor.

Emiray çizgi filmi 

Konya Büyükşehir Belediyesi ile TRT ortaklığıyla hazırlanan ve halen beğeniyle takip edilen Emiray animasyon filminin görüntülerinde Konya resmedilmiştir. TRT Çocuk’ta gösterimi devam etmektedir.

Arama Motoru

2016 yılında gösterime giren Atalay Taşdiken’in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği Arama Motoru filmi de Konya’da çekildi. Filmin Konya’nın bir köyünde yaşayan insanların arama öyküsünü konu ediniyor.

Konya'nın "Kırmızılı Kadın"ı belgeseli

2016 yılında Al Jazeera Turk muhabiri Başak Çubukçu tarafından çekilen belgesel filmde, Kırmızı Kadın olarak bilinen kadının dramatik hayat hikayesi anlatılıyor.

Kiraz Mevsimi

2017 yılında tamamlanan Durmuş Akbulut’un yönettiği, senaristliğini ve yapımcılığını Ramis Tanacı’nın üstlendiği Kiraz Mevsimi’nin çekimlerinin büyük bir kısmı Ermenek'te, bir kısmı da Konya'da tamamlandı.

Benzersiz

Çekimlerinin tamamı Konya'da tamamlanan Benzersiz filminin başrollerinde Cemal Hünal, Ekin Türkmen oynarken, onlara Ruhi Sarı, Yakup Yavru, Selahattin Taşdöğen, Nilüfer Aydan gibi usta oyuncular eşlik etti. Film 2017 yılında tamamlandı.

Mar

Konya'nın İçeriçumra kasabasında çekilen filmin yönetmenliğini 1982'de Erzurum doğumlu Selçuk Üniversitesi mezunu Caner Erzincan yaptı.

Kız Kardeşim Mommo

Konyalı Yönetmen Atalay Taşdiken’in filmi ‘Mommo Kız Kardeşim’ isimli sinema filmi 2012 yılında Konya’da çekilen bir diğer film. Köy yaşamını ve kardeşler arası iletişimi anlatan bu duygusal film sürpriz bir finalle bitiyor. Hüyük’te çekilen  ‘Kız Kardeşim Mommo’ isimli sinema filmi ise büyük beğeni topladı.

Vahyin İzinde Belgeseli

Çekimleri 2014 yılında Karapınar eski Kesmez mahallesinde yapılan  'Vahyin İzinde' Belgeselinin yapımcıları Bilal Gürlen ve Timuçin Gugu. Peygamber efendimizin hayatını İslam’ın doğuşunu anlatan belgesel film TRT ekranlarında yayınlandı.

Çamur

2003 yılında Derviş Zaim’in yönetmenliğini üstlendiği Tomris İncer, Mustafa Uğurlu, Taner Birsel’in oynadığı Çamur filmi çekimlerinin bir bölümü Konya Tuz Gölünde gerçekleşti.

Beyaz Melek

2007 yılında vizyona giren Mahsun Kırmızıgül’ün oynadığı ve yönettiği filmin bazı bölümleri Konya Tuz gölünde çekildi. Beyaz Melek filminde, Arif Erkin, Yıldız Kenter, Erol Günaydın, Ali Sürmeli, Nejat Uygur, Emel Sayın, Gazanfer Özcan, Yavuz Bingöl, Zeynep Tokuş'un yer aldığı dev oyuncu kadrosuyla dikkatleri çekerken, başrolde Sarp Apak ve Mahsun Kırmızgül yer alıyor.

Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi Çatalhöyük

Ünlü aktör Morgan Freeman İnancın Hikayesi isimli belgeselin çekimleri için 2016 yılında Çumra'ya geldi. Belgeselinde insanlık tarihi ile ilgili olarak dünyanın ilk yerleşim yeri olan Çatalhöyük'e de yer verdi. Freeman, 9 bin yıl yaşındaki Çatalhöyük'te çekilen bölümde, "Yerleşik çiftçi toplulukların doğuşu ile tek tanrılı dinlerin doğuşu bağlantılı mı ?.." sorusuna yanıt aradı.

Hayatta olmaz

Akşehirli oyuncu ve yönetmen Emre Çaltılı’nın çekimlerinin büyük kısmını Akşehir’de gerçekleştirdiği ‘Hayatta Olmaz’ isimli komedi filmi 2019 yılında vizyona girdi. Hayatta olmaz filminde Emre Çaltılı, Ceyhun Fersoy ve Ceyhun Yılmaz gibi ünlü isimlerin rol aldı.

Mest-i Aşk

İran sinemasının ödüllü yönetmeni Hasan Fathi’nin yeni filmi Türkiye-İran ortak yapımı ‘Mest-i Aşk’ın çekimlerinin bir bölümü Konya'da yapıldı. Mevlana’nın hayat hikayesini konu alan Mesti Aşk filminde başrolü İbrahim Çelikkol, Hande Erçel ve Bensu Soral’ın üstlendi. Mesti Aşk filmi 2020’de vizyona girdi.

Çaput

Senaryosunu ve yönetmenliğini ödüllü yönetmen Şenol Çöm üstlendiği ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen kısa film projesi “Çaput”un çekimlerine 2013 yılında Konya’da başlandı. Senaryoda yer alan düğün planlarının çekildiği filmde damat rolünü Ahmet Kural gelini ise Büşra Ertürk canlandırdı.

Bayi Toplantısı

2020 yılında vizyona giren ve Bedran Güzel'in yönettiği Bayi Toplantısı filminin çekimleri hem Konya’da hem İstanbul’da gerçekleşti. Filmin başrolünde ise,  İbrahim Büyükak, Onur Buldu ve Doğu Demirkol yer aldı.

Aga

Akşehir ilçesi ve çevre yerleşim yerlerinde gerçekleşecek ‘Aga’ isimli sinema filminin çekimleri 2020 Ekim ayında başladı. Akşehirli Mevlüt Taşcı’nın üstlendiği sinema filmi çekimleri Akşehir, Tuzlukçu, Çeltik, Yunak ve Ilgın ilçeleri ile bu ilçelere bağlı bazı mahallelerde yapılacak.

Mavi Bisiklet

Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesinin katkılarıyla çekilen, Türk-Alman ortak yapımı olan ve Türkiye’nin ilk çocuk filmlerinden biri olma özelliğini taşıyan "Mavi Bisiklet" sinema filmi 2017 yılında yayınlandı. Filmin yönetmeni Ümit Köreken, yapımcı ve oyuncu Nursen Çetin Köreken, filmde Akşehirli çocuklar da rol aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum