Konya’da kiralar neden yükseliyor? Başkan Bulut açıkladı

Konya’da kiralar neden yükseliyor? Başkan Bulut açıkladı
KOMÜT Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, Konya'da inşaat sektörü üzerine açıklamalar yaptı.

KOMÜT Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, Başkan Vekili Osman Derin, Başkan Yardımcısı Ali Kamacı ile yönetim kurulu üyeleri Mehmet Eryılmaz, Necip Taşpınar ve Ali Can bir araya gelerek Konya’daki inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantıda konuşan KOMÜT Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, ekonomik zorluklar ve döviz kurlarındaki hareketliliğin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

BAŞKAN BULUT KİRA FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Konya’da kira fiyatlarının yükselmesinin temel nedenlerinden birinin artan inşaat maliyetleri olduğunu ifade eden Bulut, müteahhitlerin de ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. Bulut, “Konya’da inşaat maliyet oranları yüzde 35 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösteriyor. Bu maliyet artışları hem arsa fiyatlarını hem de konut kiralarını yükseltiyor. Bunun tek sebebi müteahhitler değil. Artan maliyetler ve döviz hareketliliği hepimizi zorluyor” dedi.

adem-bulut-kira-3.jpeg

"İNŞAAT SEKTÖRÜ RİSKLERE YÜRÜYOR”

Sektördeki risklerin giderek arttığını vurgulayan Bulut, mevcut şartlarda kooperatif modeli ile 2+1 daire projelerinin daha mantıklı hale geldiğini söyledi.

Bulut, “Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı artık kooperatif sistemi ve 2+1 daire yapımları daha mantıklı bir hale geldi. Çünkü sorunlar bitmiyor. Yap-sat modelinde büyük zorluklar yok. Bütün riskler müteahhitlerin üzerinde oluyor. Biz de maliyetleri görerek ona göre hareket ediyoruz” diye konuştu.

Bulut, sektörün sürdürülebilirliği için ekonomik istikrarın sağlanması ve maliyet baskısının azaltılması gerektiğini söyledi.

KOMÜT 200 ÜYEYE ULAŞTI

Dernek faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bulut, göreve geldiklerinde 120 üye bulunduğunu, bugün ise yaklaşık 200 üyeye ulaştıklarını söyledi. Yeni üyelerin büyük bölümünü mimar, mühendis ve teknik müteahhitlerin oluşturduğunu belirten Bulut, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Bulut, KOMÜT’e yeni bir dernek binası kazandırdıklarını da anlatarak, “Bu binanın açılışını geçen yıl haziran ayında gerçekleştirdik. Şehrimiz ve derneğimiz adına önemli bir adım attık. STK anlamında Konya’da bu ölçekte bina sahibi kuruluş sayısı oldukça az. Biz de bunu başarmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

adem-bulut-kira-2.jpeg

KONYA'DA 2 MİLYARLIK PROJE

Yeni binanın yapım sürecinin kooperatif projesiyle birlikte planlandığını aktaran Bulut, 120 dairelik 5+1 konut projesiyle birlikte dernek binasının da hayata geçirildiğini söyledi. Projenin yaklaşık 2 milyar TL değerinde olduğunu belirten Bulut, modern yapısı, kapalı otoparkları ve her daireye elektrikli araç şarj istasyonu gibi özellikleriyle dikkat çektiğini ifade etti.

Üyelerle birlikte birçok sosyal ve teknik faaliyet düzenlediklerini kaydeden Bulut, yurt içi ve yurt dışı geziler, fabrika ziyaretleri ve teknik inceleme programları gerçekleştirdiklerini söyledi.
İmar yönetmelikleri konusunda da dernek olarak katkı sunduklarını belirten Bulut, “Büyükşehir Belediyesi’nin son çıkardığı imar yönetmeliği sürecinde derneğimizin önemli katkıları oldu. Bazı maddelerin hazırlanmasında sektör temsilcileri olarak görüş bildirdik” dedi.

adem-bulut-kira-1.jpeg

Ruhsat süreçlerinin uzamasının sektörü zorladığını dile getiren Bulut, belediyelerde işlemlerin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Bulut, “Yeni dönemde yazılım destekli bir takip sistemi devreye alınacak. Müteahhit, arsa sahibi, mimar ve mühendisler süreci dijital olarak takip edebilecek. Bunun işlemleri hızlandıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.