Konya’da Ramazan samimi ve yardımlaşmaya dayalı olarak geçiyor

Konya’da Ramazan samimi ve yardımlaşmaya dayalı olarak geçiyor
Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Rehberliği öğrencisi Mehmet Emin Tepehan ile Konya hakkında konuştu.

Konya’daki dini, resmi ve özel bayramların diğer şehirlerden farklı kutlandığını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Rehberliği öğrencisi Mehmet Emin Tepehan, Ramazan ayının Konya’da daha samimi ve yardımlaşmaya dayalı olarak geçtiğini ifade etti.

Şeb-i Arûs, Mevlânâ Celâleddîni-i Rûmi’nin öldüğü gecedir. Türkçe karşılığı ‘Düğün Gecesi’ olarak adlandırılan bu gün Mevlânâ tarafından “Rabb’ine ve sevgiliye kavuşma gecesi” olarak tasvir edilmiştir. Her yıl 7 Aralık’ta başlayıp ve 10 gün ara vermeden devam eden bu organizasyonun amacı, Mevlânâ’yı daha iyi anlamak ve anmak içindir. O günlerde sadece halkına değil birçok farklı şehre ve ülkeye kapılarını açan Konya, diğer özel günlerinde de farklı olup öğrenciler tarafından beğenilmekte. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Rehberliği öğrencisi Mehmet Emin Tepehan ile Konya hakkında konuştuk.

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, benim adım Mehmet Emin Tepehan. 1997 Ankara doğumluyum. Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Rehberliği 3. sınıfı okuyorum. Öğrenimimi tamamlamak için Ankara'dan geldiğim Konya'da yaklaşık üç yıldır bulunmaktayım.

ankara-kalesi.jpg

Konya ve kendi şehrinizin Ramazan kültürü arasındaki farklılık ve benzerlikler nelerdir?

Ankara kültürü ve yaşam koşulları açısında Konya ile aslında birbirine benzer şehirler. Sonuçta her iki şehirde İç Anadolu bölgesinde bulunan ve büyükşehir statüsüne sahip kalabalık yerler. Ankara'daki ve Konya'daki kültürler her ne kadar birbirine benzese de Ramazan kültürü her iki şehirde de farklı geçiyor. Örneğin, Ankara'nın yapısı, yaşantısı ve kalabalık bir şehir olması Ramazan ayında daha farklı. Konya bu konuda bence daha şanslı. Çünkü Ankara kadar kalabalık değil. Konya'daki Ramazan ayı samimi ve daha fazla yardımlaşmaya dayalı olarak geçiyor. Bu da şehirdeki insan sayısının daha az olmasından kaynaklanıyor. Sonuçta küçük olan yerlerde Ramazan ayı daha verimli geçer.

whatsapp-image-2022-04-19-at-03-02-58-2.jpeg

ankara.jpeg

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirleriniz de herhangi bir değişim oldu mu?

Biliyorsunuz ki Konya'ya gerçekten çok büyük bir ön yargı var. Tabii ilk geldiğim sene bende ön yargılıydım. Konya'ya gelmeden önce öğrencilere sunulan imkânların yetersiz ve kısıtlı olduğunu düşünüyordum. Fakat geldikten sonra bu durumun gerçekte böyle olmadığını eğitim açısından destekler verildiğini gördüm. Necmettin Erbakan Üniversitesi de bu konuda gerçekten gelişmiş bir yer. Her ne kadar tarihi açısından yeni bir üniversite olsa da öğrencilerine kattığı desteklerle iyi yerlere ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Türkiye'ye gerçekten ismini duyuran saygın bir öğrenim yeri. Bence ilerleyen dönemlerde daha iyi yerlere gelecektir.

anitkabir.jpg

İlerleyen dönemlerde Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

İlerleyen dönemlerde yani eğitim hayatımın bittiğinde Konya'da kalabilirim. Fakat bu durum biraz daha iş durumuyla da ilgili. Yani mesleğimi yapabileceğim bir alan bulabilirsem Konya'da kalabilirim. Fakat günümüzde iş bulmak biraz zor olduğu için her öğrenci gibi bende iş imkânlarına bağlı kalmak durumundayım. Konya'da kalmak istememin sebebi ise gerek insanların yardımlaşması ve şehrin gelişmiş bir yer olmasıdır.

mevlana.jpg

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Konya'da en çok ilgimi çeken ve en tuhaf yaşadığım durumu okumak için geldiğim Köyceğiz Mahallesi’nde yaşadım. Çünkü hayatımda ilk defa bu kadar soğuk bir yer görmüştüm. Sadece belirli bir yerinde değil Konya genelinde var olan hava koşulları tuhafıma gitmişti. Örneğin, sabah gözünüzü güneş ile açarken bir anda akşama doğru kar yağışıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Gerçekten iklim şartları belirsiz. Her saat başı farklı hava koşullarıyla karşılaşabilirsiniz.

whatsapp-image-2022-04-19-at-03-02-58-3.jpeg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’yı öneririm. Çünkü hem eğitimi hem de ulaşımı açısından tercih edilebilir. Tabii gelmek isteyen öğrenciler öncelikle üniversiteleri araştırarak gelmeli. Oranın eğitimini, ulaşımını ve şartlarını muhakkak öğrenmeli. Ama Konya'daki üniversiteler gerçekten eğitimin tamamlanacağı yerler. Eğitimin yanı sıra birçok üniversitede yer almayan bölümler hem Selçuk Üniversitesinin hem de Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin bünyesinde yer almakta.

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denince aklıma ilk olarak tabii ki de Selçuklu payitahtı ardından Mevlânâ Celâleddîni-i Rûmi ve en son etli ekmek geliyor. Bunun yanı sıra Konya'nın meşhur Meram Bağları, Kelebek Bahçesi ve tarihi mekânları unutulmayacak yerler arasında yer alıyor.

sebi-arus.jpg

kelebekler-bahcesi.jpg

Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya'nın en sevdiğim özelliği bayramlarını ve özel günlerini gerçekten güzel bir şekilde kutluyorlar. Özellikle Şivlilik adı verilen bayramlarında yaptıkları etkinlikle ilk karşılaştığım zaman çok hoşuma gitmişti. Bunun yanı sıra Şeb-i Arus yani ‘Düğün Gecesi’ olarak adlandırdıkları günü çok özel ve maneviyat içerisinde anıyorlar. Sadece kendilerine özel olan değil Türkiye genelinde kutlanan dini ve resmi bayramlarda da etkinlikler birçok kişinin katılımıyla gerçekleşiyor. En sevmediğim özelliği ise biraz öncede dile getirdiğim gibi soğuk havası. Aslında soğuk havası değil sağı solu belli olmayan hava şartları. Her ne kadar hava şartları aynı olsa bile Konya ile Ankara arasında gerçekten farklı iklim özellikleri yaşanıyor. Mesela Konya’da birbirlerine yakın olan iki ilçe arasında bile hava değişikliği yaşanabiliyor.

Konya'da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Konya'da okumak benim açımdan kolaylık sağlıyor. Çünkü en önemlisi eğitimi, ulaşımı veya diğer olanakları sayesinde öğrencilik hayatında bir sorun yaşamıyorsunuz. Özellikle bir yerden başka bir yere gitmek istediğiniz takdirde tek vesait yapmanız yeterli olacaktır. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.