Konya'da sıcaklar arttı, güneş çarpmasına dikkat: İşte alınacak önlemler

Konya'da sıcaklar arttı, güneş çarpmasına dikkat: İşte alınacak önlemler
 Editör
Konya'da yaz ayları kendini hissettirmeye başladı ve termometreler yükselişe geçti. Peki Konya'nın kavurucu güneşinden nasıl korunabiliriz? İşte detaylar...

Konya'da yaz ayları kendini hissettirmeye başladı ve termometreler yükselişe geçti. Meteoroloji uzmanları, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirterek, özellikle güneş çarpması riskine karşı vatandaşları uyardı. Peki, Konya'nın kavurucu güneşinden nasıl korunabiliriz?

KONYA'NIN GÜNEŞİNDEN KORUNMA YOLLARI

Güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmayın: Özellikle saat 10:00 ile 16:00 arasında güneş ışınları en dik ve etkili olduğu için mümkün olduğunca kapalı ve serin yerlerde kalın.

Gölgede kalın: Dışarıda bulunmanız gerekiyorsa, ağaçların altı veya şemsiye altı gibi gölgelik alanları tercih edin.

Güneş koruyucu kullanın: Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce cildinize geniş spektrumlu (UVA ve UVB korumalı), en az SPF 30 faktörlü güneş kremi sürün. Özellikle terleme veya denize girme sonrası kremi düzenli olarak (her 2 saatte bir) yenileyin. Bebekler ve çocuklar için 50 faktör ve üzeri kremler tercih edilebilir.

Uygun kıyafetler giyin: İnce, açık renkli, bol ve nefes alabilen (pamuklu) kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edin. Koyu renkli ve sıkı kıyafetler ısıyı daha fazla emer.

Şapka ve güneş gözlüğü kullanın: Geniş kenarlı bir şapka ve UV korumalı güneş gözlüğü ile yüzünüzü ve gözlerinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyun.

2. SIVI TÜKETİMİ VE BESLENME:

  • Bol sıvı tüketin: Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin. Terleme ile kaybedilen su ve mineralleri yerine koymak için suyun yanı sıra ayran, taze sıkılmış meyve suları, maden suyu gibi elektrolit içeren içecekleri de tercih edebilirsiniz.
  • Alkol ve kafeinden uzak durun: Bu tür içecekler vücuttan daha fazla su atılmasına neden olabilir ve sıvı kaybını artırabilir.
  • Hafif yiyecekler tüketin: Ağır, yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçının. Bol miktarda sebze ve meyve tüketerek vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın.

3. FİZİKSEL AKTİVİTE VE DİNLENME:

  • Ağır fiziksel aktivitelerden kaçının: Sıcak havalarda yoğun egzersiz ve ağır işlerden kaçının. Spor yapmak veya fiziksel aktivitede bulunmak için sabah erken veya akşam geç saatleri tercih edin.
  • Sık sık duş alın: Vücut ısınızı düşürmek için sık sık ılık duş alın. Mümkün değilse, ellerinizi, ayaklarınızı, yüzünüzü ve ensenizi soğuk suyla ıslatın veya silin.
  • Serin bir ortamda bulunun: Evinizi veya bulunduğunuz ortamı klima, vantilatör veya perdelerle serin tutmaya çalışın. Klimatize ortamlarda zaman geçirmek de faydalı olabilir.
  • Bebekler, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (kalp, böbrek vb.) ve hamileler gibi risk grubundakiler güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olmalı ve daha fazla önlem almalıdır.
  • Kapalı ve park edilmiş araçlarda hiçbir canlı bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları kısa sürede tehlikeli seviyelere ulaşabilir.
  • Güneş çarpması belirtileri (yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, aşırı terleme veya terlememe, ciltte kızarıklık, bilinç bulanıklığı vb.) görüldüğünde derhal serin bir yere geçilmeli, bol sıvı tüketilmeli ve vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum