Konya’da Tarım Ve Hayvancılığa Yatırım İçin 10 Neden

Konya’da Tarım Ve Hayvancılığa  Yatırım İçin 10 Neden
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Konya Tarımsal Rehberi”nde tarım yatırımcıları için şehrin avantajları sıralanıyor.

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık üssü Konya, bir yandan Türkiye’nin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılarken özellikle sektöre dayalı sanayisinde ürettiği mamul ihracatıyla önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Asrın projesi KOP’la her geçen gün daha fazla alanı suyla buluşan 81 il içerisinde ne büyük tarım alanına sahip Konya, tarım ve hayvancılık üretiminde bir çok başlıkta ilk sırada yer alıyor. Konya’da tarım ve tarıma dayalı üretim yapan 5 bine yakın firma bulunuyor.

YATIRIM İÇİN 10 NEDEN

Tarım ve Orman Bakanlığı strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi tarafından hazırlanan “Konya Tarımsal Rehberi”nde yatırım yapacaklar için Konya’nın avantajlarını gösteren detaylı bilgiler alıyor. Konya’nın toprak ve iklim yapısından tarım ve hayvancılık üretimine dair kapsamlı verilerin yer aldığı rehberde sektörel destek ve teşviklerle ilgili bilgilere yer veriliyor.

KONYA’DA TARIMA YATIRIM YAPMAK İÇİN 10 NEDEN

Rehberde Konya’ya yatırım için 10 neden şöyle sıralanıyor:

1.40 bin 838 km2 yüzölçümü ile yurdumuzun en geniş arazi varlığına sahip İli olması ve 1. 890 bin 829 hektar alanda tarım yapılması, toplam 860 bin hektar büyüklüğünde 149 bin 346 adet hazine arazisinin mevcut olması,

2.Konya İli, bazı tarımsal ürünler (buğday, arpa, şekerpancarı, havuç, Yağlık ayçiçeği, Slajlıkmısır, Yonca (Yeşil ot), kiraz, elma, kuru fasulye vb.) ile hayvansal ürünlerin (et, süt, yumurta tavukçuluğu) üretiminde ülkemizin ilk sıralarında yer alması,

3.İklim ve toprak yapısı olarak meyvecilik, tarla ziraatı, organik tarım ve diğer tarım alt sektörlerindeki yetiştiriciliğe elverişli olması,

4.Özellikle ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde izolasyona uygun geniş üretim alanlarının varlığı,

5. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin karlı yapılabilmesi için gerekli mera alanlarına (816 bin 444 hektar ) ve yem bitkisi üretimi için geniş arazilere sahip olması,

6.7 ilimize duble karayolu ile bağlanan kavşak niteliğinde olması, Yüksek hızlı tren imkanı, uluslar arası havaalanının oluşu, Batı Anadolu’yu Güneydoğu Anadolu’ya bağlayan demiryolunun bulunması,  ülkemizin ilk lojistik merkez projesine sahip olması ve Konya Mersin limanı arasında hızlı demiryolu projesinin yakın zamanda hayata geçirilecek olması nedeniyle ulaşım ve yük taşımada kolaylık.

7.İlde bulunan güçlü tarıma dayalı sanayi sektörüne ham madde ve yarı mamul madde temin edilebilmesi, rekabetçi 5 üniversite ile Türkiye’nin tek “Gıda ve Tarım" İhtisas Üniversitesinin kurulmuş olması,

8.Türkiye’nin tarım alet ve makine sektörünün yüzde 65’inin Konya İlinde bulunması,

9.İlin birçok bölgesinde sulama imkanlarının bulunması, KOP projesi kapsamındaki bölgede toplam 544 bin 926 hektar alanın sulamaya açılacak olması

10.İlde, Konya ovasının sahip olduğu gece-gündüz arası sıcaklık farkları nedeniyle kaliteli tohum üretilmesi ve İlin, tarım teşkilatı, üreticiler ve firmalar arasındaki güçlü işbirliği sayesinde önemli tohumluk üretim merkezlerinden biri olması.  M. Mustafa Özdemir

 

 

KONYA TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETME SAYILARI

Süt ve Süt Ürünleri                                                                           129

Ekmek ve ekmek çeşitleri üretim                                                      3.307

Et ve Et Ürünleri                                                                              54

Makarna ve İrmik Üretimi                                                                1

Su Ürünleri İşleme                                                                            5

Yumurta Paketleme                                                                          89

Meyve Sebze işleme paketleme                                                        61

Dondurulmuş Gıda                                                                           5

Hububat ve Bakliyat Üretimi                                                           35

Hazır Yemek, Tabldot Yemek                                                          135

Katı ve Sıvı Bitkisel Yağ                                                                  8

Hazır çorba ve bulyon, puding, toz karışımlar, mayonez, sos vb      3

Şeker Üretimi (paketleme hariç)                                                       4

Kuruyemiş ve Çerezler                                                                     29

Baharat İşleme                                                                                  14

Alkolsüz İçecekler                                                                            2

Fermente ve salamura ürün üretimi                                                   12

Pastacılık Ürünleri Üretimi                                                               129

Bal, polen, arı sütü ve temel petek üretimi ve ambalajlama              30

Gıda Katkı ve Aroma Maddeleri                                                      4

Bisküvi, Çikolata, Kakaolu ve Benzeri Ürünler                               33

Gıda ile Temas Eden Maddeler                                                        69

Un üretimi                                                                                         66

Yem                                                                                                  73

Unlu mamuller üretimi                                                                      517

 

 

KONYA’NIN HAYVAN VARLIĞI (BAŞ)

CİNS                                      2012                           2019

Sığır Toplam                           316.352                      926.217

Koyun Toplam                       1.370.830                   2.191.228

Keçi Toplam                           165.553                      268.732

GENEL TOPLAM                1.853.466                   3.387.042

 

 

2019 MEYVE ÜRETİM VERİLERİ (TON)

Ürün Adı        Türkiye                       Konya             Payı

Elma               3.618.752                   230.581           6,3 %

Üzüm              4.100.000                   89.907             2,1 %

Kiraz               664.224                      68.213             10,2 %

Çilek               486.705                      43.607             8,9 %

Vişne              182.165                      29.203             16,0 %

TOPLAM       22.335.132                 517.864           2,3 %

 

 

2019 SEBZE ÜRETİM VERİLERİ (TON)

Ürün Adı        Türkiye                       Konya             Payı

Elma               3.618.752                   230.581           6,3 %

Üzüm              4.100.000                   89.907             2,1 %

Kiraz               664.224                      68.213             10,2 %

Çilek               486.705                      43.607             8,9 %

Vişne              182.165                      29.203             16,0 %

TOPLAM       22.335.132                 517.864           2,3 %                                                                                                                             

 

2018 YILI BUĞDAY ÜRETİM VERİLERİ

İl                     Alan (da)        Üretim (ton)

1.Konya          6.796.225        2.037.936

2.Ankara         4.640.150        1.093.264

3.Diyarbakır    3.233.893        1.038.026

4.Yozgat         3.094.615        670.513

5.Şanlıurfa      2.780.873        860.601

6.Sivas                        2.699.788       624.119

7.Çorum          2.077.483        515.031

8.Tekirdağ      1.877.991        637.685

9.Mardin         1.831.943        589.174

10.Eskişehir    1.822.210        531.121

Diğer İller       42.137.530      11.402.530

TOPLAM       72.992.701      20.000.000

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.