Konya'da Ugandalı 'Karatay' bebek

Konya'da Ugandalı 'Karatay' bebek
Dünya ABD’de siyahilere yönelik ‘ırkçılık’ı konuşurken Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Türkiye ve Konya aşığı Ugandalı akademisyen Abubakar Mayanja, yeni doğan çocuğuna “Karatay” ismini verdi.

KTO Karatay Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olan Ugandalı Abubakar Mayanja, Türkiye, Konya ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin büyük devlet adamı Celaleddin Karatay’a olan hayranlığından dolayı, yeni doğan çocuğuna, çalıştığı üniversitenin de adını taşıdığı, “Karatay” ismini koydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılında Uganda ziyareti sırasında KTO Karatay Üniversitesi ile Uganda İslam Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalanmıştı. KTO Karatay Üniversitesi adına Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk'ün imzaladığı protokol kapsamında Konya’ya gelen Ugandalı Abubakar Mayanja, oğlunun Celaleddin Karatay’ı bilerek büyümesini istiyor. 31 yaşındaki öğretim görevlisi Abubakar Mayanja, yaklaşık 4 yıl önce Türkiye’ye geldiğinde kültür şoku yaşadığını ancak daha sonra Türkleri çok sevdiğini kaydetti.
‘TÜRKLER ARAPÇA KONUŞUYOR SANIYORDUM’
Uganda İslam Üniversitesinde görev yaptığı sırada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Uganda ziyaretinde imzalanan iş birliği protokolü ile Konya KTO Karatay Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Abubakar Mayanja, kültür şoku yaşadığını söyledi. Mayanja, “2016 yılının Kasım ayında hem öğretmek hem de öğrenmek için geldim. İngilizce derslerine giriyorum. Buraya bir arkadaşımla geldik, 1 sene sonra Uganda’ya döndüm, evlendim ve tekrar geldim. Buradaki 3 senemi doldurdum. Uganda İslam Üniversitesinde çalışıyordum ardından imzalanan protokol ile KTO Karatay Üniversitesinde çalışmaya başladım. Ülke değiştirdiğimde kültür şoku yaşadım. Çünkü Türk insanın Arabistan’daki gibi yaşadıklarını düşünüyordum. Hatta Türkiye’de Arapça konuşulduğunu düşünüyordum. Geldiğimde bambaşka bir yerle karşılaştım. Uganda’da sadece güneşli ve yağmurlu hava olur, burada 4 mevsim yaşanıyor. Uganda’daki hayatım zordu ama seviyordum” dedi.
‘TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVİYORUM’
Türkiye’nin Uganda’dan çok daha güzel bir ülke olduğunu dile getiren Abubakar Mayanja, burada çok mutlu olduklarını söyledi. Mayanja, “Türkiye Uganda’dan çok daha güzel bir ülke, Türk insanları çok hoş ve saygılı. Eşimle buraya geldiğimizde insanlar bize çok yardımcı oldu. Başka ülkelerde siyahilere yapılanları izliyor herkes, ben burada hiç böyle bir şeye rastlamadım. Eşim şu an ev hanımı Uganda’da gazeteciydi. Çok mutlu yaşıyoruz, bence Türk insanı bizi çok seviyor. Öğrencilerim de beni çok seviyorlar ve bana çok saygılılar. Başka ülkelerde siyahi öğretmenlere saygı göstermiyorlar ama Elhamdülillah bana çok iyi davranıyorlar. Burada 3 senedir yaşıyorum, burada hayat ve insanlık çok güzel, ayrımcılık yok” diye konuştu. Kendisinin bir Konyaspor fanatiği olduğunu ifade eden Mayanja, “Türkiye’ye gelirken sadece Galatasaray ve Fenerbahçe’yi biliyordum Ama ben Konyasporluyum, Farouk Miya da çok yakın arkadaşım, tüm maçlara gitmeye gayret ediyorum” şeklinde konuştu.
‘OĞLUM CELALEDDİN KARATAY GİBİ ZEKİ OLSUN’
İlk çocuğunu geçtiğimiz günlerde kucağına alan Ugandalı öğretim görevlisi Mayanja, oğluna Karatay ismini verdi. Türkiye’de yaşamaya başladıktan sonra çocuğuna bir Türk ismi vermeye karar vediğini, Karatay’ın ise kendisi için birkaç anlamı olduğunu kaydetti. Türkiye’deki hayatını ve işini hep hatırlamak için oğlunun ismine Karatay koyduğunu aktaran Mayanja, Celaleddin Karatay’ın hayatını okuduğunda zekasına hayran kaldığını ve oğlunun da büyünce Celalaeddin Karatay gibi zeki olmasını istediğini söyledi. Mayanja, “Eşime bebeğimiz olursa bir Türk ismi olsun demiştim. Eşimle birkaç isim düşündük ve aralarından Karatay’ı seçtik. Bu ismi seçmemizin iki nedeni var. Birincisi, Türkiye’deki güzel hayatıma KTO Karatay Üniversitesi ile başladım. Burada çok iyi arkadaşlıklarım var ve sevdiğim işi yapıyorum. Herkes çok saygılı, bana herkes yardım ediyor. Bu üniversite ve Karatay ilçesi hep hatırlansın istedim. İkincisi ise ismi oğluma vermeden önce Celaleddin Karatay’ın hikayesini okudum ve çok etkilendim. Celaleddin Karatay çok zeki ve çözüm üreten bir adam. Türk insanları için çok önemli bir devlet adamı. İnşallah çocuğumuz büyüyünce Celaleddin Karatay gibi zeki olur. Uganda’da çocuklara sadece iki isim verilir. Bir Müslüman ismi ve kendi kabilemizin ismi olur. Çocuğumuz büyüyünce burayı adı sayesinde her zaman hatırlayacak. Celaleddin Karatay’ın hikayesini okuyacak. İleride Uganda’ya dönersek oğlumun buraya en az bir kere geleceğini biliyorum. Türk isim seçmemin nedeni de Türklerin çok iyi olması. Oğlum da seneler sonra babasının nasıl bir yerde yaşadığını, benim nerede çalıştığımı görsün istiyorum” ifadelerini kullandı. Dilhan Dumanoğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.