Konya’da uyuşturucuya göz açtırılmıyor

Konya’da uyuşturucuya göz açtırılmıyor
Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, “Sadece 2022 yılında yaptığımız operasyonlarda 800’ün üzerinde bir tutuklamamız var. 2020, 2021 ile kıyasladığımızda yüzde 100 bir artışa tekabül ediyor" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bazı Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin, uyuşturucu ile mücadeleden artık vazgeçtiği ifadesini hatırlatan Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, “Sadece 2022 yılında yaptığımız operasyonlarda 800’ün üzerinde bir tutuklamamız var. 2020, 2021 ile kıyasladığımızda yüzde 100 bir artışa tekabül ediyor. Konya’da uyuşturucu arz noktasını çok ciddi manada baskılıyoruz. Arkadaşlar hakikaten canla başla çalışıyorlar” dedi.

Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, mutat hale getirdiği basın buluşmalarına bir yenisini daha ekledi. Konya Polisevi’nde gerçekleştirilen programda Konya genelinde İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklamalarda bulunuldu.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarından bahseden Dinç, “Uyuşturucu konusu sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın sorunu. Bunu artık bütün ülkeler kabul ediyor. Hatta Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, bazı Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin, uyuşturucu ile mücadeleden artık vazgeçtiğini ifade etti. Uyuşturucu ile kullanım artık o kadar arttı ki, ABD’de sadece metanfetaminin farklı bir türünden yılda 50 bin insanın hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Türkiye’de Allah’a şükürler olsun Batı ülkeleri ile kendimizi kıyasladığımız zaman çok iyi durumdayız. Konya ise birçok ilden çok daha iyi durumda. Sadece 2022 yılında yaptığımız operasyonlarda 800’ün üzerinde bir tutuklamamız var. Özellikle 2020,2021 ile kıyasladığımızda yüzde 100 bir artışa tekabül ediyor. Yakaladığımız miktarlarda da çok ciddi bir artış var. Konya’da uyuşturucu arz noktasını çok ciddi manada baskılıyoruz. Arkadaşlar hakikaten canla başla çalışıyorlar. Biz de hem personel hem teknik hem de araç olarak elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Uyuşturucu konusunu sadece polisiye tedbirlerle değil, AMATEM gibi, uyuşturucu tedavi merkezleri gibi kurumlarında desteğini almamız gerekiyor. Birkaç ay önce yeni bir AMATEM merkezinin temeli atıldı. Bu noktada İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz ve bizler elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Tabi anne ve babalara da çok büyük görevler düşüyor. Uyuşturucunun ilk kullanımında müdahale edilirse bu çocukları kurtarabiliyoruz. Bunu tespit ettik. Birey ne kadar çok uyuşturucu kullanırsa, o kadar kurtarmak zor oluyor. Bu noktada ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projemiz devam ediyor. 2022 yılında 45 bin kişiye eğitim verildi. Devletimiz uyuşturucu ile mücadelenin her safhasında çok başarılı” dedi.

KİŞİLERE KARŞI SUÇLARDA KIPIRDANMA VAR

Okul çevrelerinde güvenliği artırmak amacıyla yaklaşık 6 yıl önce hayata geçirilen ‘Okul Polisi’ uygulamasının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini de dile getiren Dinç, “Uygulamada okullar risk durumlarına göre kategorilere ayrılıyor. Olayların çıkabileceğinin öngörüldüğü okullar ve kalabalık bölgelerde biz okul polisleri görevlendiriyoruz. İlçelerimizle de ayda bir toplanarak okul çevresi güvenliği gibi konuları gündeme getiriyoruz. Son dönemlerde belirli suçlarda kıpırdamalar mevcut. Özellikle kişilere karşı suçlar dediğimiz kavga, darp, yaralama gibi suçlarda biraz artış var. Bununla ilgili de ilçelerdeki arkadaşlarımızı uyaracağız. Bu hafta düzenleyeceğimiz toplantıya ilçelerde görevli olan arkadaşlarımızın hazırlık gelmesini istedim. Bulundukları ilçelerdeki sıkıntılı vatandaşların kaç kişi, ne yapıyorlar, merkezden nasıl destek veririz bunların üzerine ciddi çalışacağız. Konya hakikaten çok büyük bir il. 28 dış ilçemiz var. Personel sayısı noktasında da belki Konya tarihinin en büyük polis istihdamını sağladık. 650 yeni polisimiz göreve başladı. Bu polis sayısı ciddi anlamda bizi şehir merkezinde rahatlattı. Bizim ekiplere olan müdahalesi 8-10-15 dakika aralığındayken, bu sene yüzde 80’ine 3-5 dakika arasında ulaştık. Fakat ilçelerde de personel açısından daha yeterli sayıya ulaşamadık. İnşallah Şubat ayında yeni bir mezuniyet olacak. Buradan da yeni istihdamın sağlanacağını düşünüyoruz. 50 bekçimizin de Konya’ya yeni ataması yapıldı. Dağılımlarını yapacağız. Şuanda yaklaşık 60 yeni aracımızı aldık. Bu yeni aracımızın son rötuşlarını yaptıktan sonra kullanmaya başlayınca güvenlik noktasında çok daha iyi duruma geleceğiz” diye konuştu.

MERKEZDEKİ EĞLENCE MEKANLARI TAŞINIYOR

Konya’da şehir merkezinde yer alan eğlence mekanlarının taşınması veya kaldırılması ile ilgili sorulan soruya da cevap veren Dinç, “O bölgelerin güvenlik boyutu bizi ilgilendiriyor ama yer hususları belediyelerimizin sorumluluğunda. Belediyemizin o bölgelerle ilgili çalışmalarının olduğunu, yakın zamanda da tebligatların yapıldığını biliyorum. O mekanların taşınması noktasında gerekli çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE VE KADES

Kadına şiddetle mücadele ve konunun en önemli parçalarından olan KADES konusunda da bilgiler veren Dinç, “İlçelerde en güzel yerleri kadına şiddet bürolarına veriyorum. Gelen insanların kendilerini güvende hissetmesi için. O kırılganlıklarını üzerlerinden atsınlar diye. Ağırlıklı olarak da bayan personelimiz çalışıyor. Şuanda biz herhangi bir kadına şiddet olayında en kısa sürede olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Önceliği onlara vermeye çalışıyoruz. Bir bayan kardeşimiz veya çocuğumuz düğmeye bastığı anda hemen hemen 2.5-3 dakikada oradayız. Bu konuda önlediğimiz çok olay oldu. Bu noktada devletimizin imkanları da çok arttı. Özellikle elektronik kelepçe uygulaması. Bunu da sonuna kadar kullanıyoruz. Bunu açık ve net söyleyeyim ciddi anlamda da suç oranını düşürdük. Bu sosyal bir mesele, sorun. Eğitimlerimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

KONYA BÜYÜK BİR BADİREDEN KURTULDU

Futbol maçlarında, arama noktalarındaki çalışmalarla ilgili sorulan soruyu cevaplayan Dinç, “Bu konuda hiçbir şekilde taviz vermiyoruz. Kamera ile de görüntüleri alınıyor. Son Beşiktaş-Konyaspor maçında da çok ciddi yaralanmaların veya daha ileri boyutta can kayıplara neden olacak olayların önüne geçildi. Birkaç fotoğrafa bakarak olayları yorumlamak doğru değil. Polis, vatandaşın canını ve malını korumakla görevli. Ama ilk önceliğimiz canını korumak. Eğer o bölgede yüklenmelerin önüne geçilmeseydi, bariyerler koyulmasaydı çok daha ciddi sonuçlara yol açılırdı ve Konya’yı kötülemek için fırsat kollayan insanların eline de farklı argümanlar verilirdi. Hakikaten arkadaşlarımız o gün çok yerinde müdahaleler yaptılar. Olayların büyümesi engellendi. Büyük bir badireden kurtulundu” diye konuştu

MAHALLE MAHALLE KONTROL EDİLİYOR

Düzensiz göçmen konusuna da değinen Dinç, “Kentsel dönüşüm ile birlikte göçmenler daha fazla Konya’nın merkezinde göze görünüyorlar. Bu nedenle Konya’da aşırı bir nüfus varmış gibi bir izlenim var. Suça karışan her yabancı anında kendi ülkesine geri gönderiliyor. Bu noktada kesinlikle taviz vermiyoruz. Mahalle mahalle kontrollerimiz devam ediyor. Zaman zaman bakanlıktan gelen talimatlar doğrultusunda ikametgahlarına kadar gidiliyor. Her türlü kontrolleri yapılıyor. Dikkat edilirse son dönemlerde gündemden de düştüler. Bunun sebebi de özellikle o bölgelerde görünür olmamız ve gereken baskının uygulanması” dedi.

TERÖRE GÖZ AÇTIRILMIYOR

Türkiye’nin bulundu coğrafyanın çok riskli olduğunu hatırlatan Dinç, “Bu hafta DEAŞ’li bir terörist yakaladık. 9 Ocak’ta yaptığımız bir operasyonda FETÖ terör örgütüne mensup 10 kişiyi göz altına aldık. Bunlardan 9’u itirafçı oldu. Bu itirafçılardan da çok ciddi anlamda bilgiler aldık. Gözaltına aldığımız örgüt mensupları askerleri yetiştiren ve bu kurumlara engaje eden mahrem yapı. Bunlar çok ciddi kamuya sızan kişilerdi. Son dönemlerde özellikle DEAŞ konusunda bizde çok hızlı davranıyoruz. Çünkü ülkemize yönelik özellikle Suriye’deki olaylardan sonra tehdit sayısı arttı. Yine PKK ve PYD konusunda istihbaratımız çalışıyor. En son bir terörist cenazesinin bir ilçemizde defnedilme hususu oldu. Biraz hareketlendirmeye çalıştılar ama Jandarma birimlerimizle beraber alınan tedbirler neticesinde Allah’a şükür hiçbir şey yapamadılar. 1,1-5 yıl öncede bir cinayet olayı olmuştu. Bu olay da istismar edilmeye çalışıldı. Ciddi algı operasyonları yapılmaya çalışılıyor. Allah’a şükür Konya halkının sağduyusu, milletini, vatanını sevmesi daha büyük bir hadiseye sebep vermedi. Hakikaten Konya hoşgörü şehri. Bazı şeyleri hemen olduktan sonra bir şekilde rehabilite etmeyi de biliyor. Şuanda çok ciddi bir risk görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLAR BİZİM HASSAS NOKTAMIZ’

‘Çocuklar bizim çok hassas noktamız’ diyen Dinç, şu şekilde konuştu: “Kayıp çocuklar konusunda bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz ve bizler hakikaten çok hassasız. Bir çocuk kaçtığı yada kaybolduğu zaman, özellikle 18 yaşından küçükse ben bütün imkanları kullanarak bu çocukların bulunmasını istiyorum arkadaşlardan. Devletin bütün imkanlarını kullanıyoruz. Çocuklarımız konusunda anne ve babalara çok büyük sorumluluk düşüyor. Suça sürüklenen çocuklar ile ilgili de Aile Sosyal İl Müdürlüğü’müz ile de, kaymakam ve Valilikle de görüşüyoruz. Dilencilik yapan çocuklara da gördüğümüz de müdahale ediyoruz ama bizi gören çocuklar ani refleks gösterip kaçıyorlar. Allah muhafaza bir kazaya sebep olunabilir. Ama kucağında çocukla gezen, çocukları istismar eden insanları vatandaşlarımız gördüğünde 112’yi ve 155’i arasınlar. Biz o konuda gerekeni yaparız.” Mehmet Günnar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.