Konya'da vatandaşları rahatsız edecek eylemlere müsaade edilmeyecek!

Konya'da vatandaşları rahatsız edecek eylemlere müsaade edilmeyecek!
Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak: Çevreyi rahatsız etmemek gerekiyor. Saati falan yok, genel olarak gürültüyle mücadele... Sınır, etrafı rahatsız ediyorsa her zaman sınırdır. Bunların yaptırımları zaten kanunlarda yazıyor. Biz belirlemeyeceğiz, hepsinin

 

Konya'da kent genelinde izinsiz sokak düğünleri yapanlara, yol işgali yapılan düğün konvoylarına, makas atan, drift yapan sürücülere ve düğünlerde silah kullanan, havai fişek atanlara yönelik sıkı denetimler getiriliceği duyuruldu. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Tantavi Kültür Merkezi'nde düğün ve konvoylarla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

TOPRAK: KENDİLİĞİNDEN BU İŞLER BIRAKILSIN

Toplantıda konuşan Vali Toprak, il genelinde gece geç saatlere kadar süren ve çevrede gürültü kirliliğine sebep olan düğünler, yolları tıkayan düğün konvoyları, tehlikeli araç kullanan sürücüler, meskun mahalde silah sıkan, izinsiz havai fişek atanlara karşı sıkı denetim dönemine geçildiğini söyledi. Vatandaşların güvenliği için devletin koyduğu kanun, kural, tüzük ve yönetmeliklere uyulması gerektiği, aksi takdirde kamu gücünün devreye gireceği tedbirlere başvurulacağı uyarısında bulunan Vali Toprak, şunları kaydetti: "Çevreyi rahatsız etmemek gerekiyor. Saati falan yok, genel olarak gürültüyle mücadele... Sınır, etrafı rahatsız ediyorsa her zaman sınırdır. Bunların yaptırımları zaten kanunlarda yazıyor. Biz belirlemeyeceğiz, hepsinin yaptırımı belli. Burada sadece iradeyi ortaya koyup halkımızı üzmeden aniden bıçak gibi şoka sokmadan anlatıyoruz. Kendiliğinden bu işler bırakılsın hiç kimse üzülmeden neticelensin diye bu toplantı yapılıyor. Ama ısrarla 'biz bunu yapalım' derlerse kanunlarımız da zaten bunlar var. İnşallah iş oralara gelmeden çözülür. Bu ilin en üst düzey yöneticileri bu iradeyi ortaya koyduktan sonra burada bu iş amacına ulaşır."

TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Düğünlerde trafiği engelleyici, gürültü kirliliğine yol açıcı hatta pencereden sarkan ve drift yapan gençler olduğuna dikkat çeken Vali Toprak, “Belki hayatımızda bir kere oluyor. Bizim için mutlu bir gün. Fakat Konya geneline baktığımız zaman yazın günde birçok düğün oluyor. Senin için bir tane olabilir ama toplum için çok yüksek rakamlara çıkıyor. Bu konuda sevgili Konyalı vatandaşlarımdan duyarlılık bekliyorum. Düğünde havaya silah atmak bence çok ilkel davranış. Bırakın bunun faydasını; kaç tane evladımızı, vatandaşımızı kaybettik. Yaralamalar, ölümler oluyor. Onun için bu konularda taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

MEKANLARI RUHSAT ALMAYA UYGUN HALE GETİRELİM

Konya merkezde 84 düğün salonundan sadece 37 tanesinin düğün salonu ruhsatına sahip olduğunu kaydeden Vali Toprak, “Geriye kalanlar içerisinde okulun sosyal tesisi ruhsatı var, yemek şirketi ruhsatı var, eğlence tesisi ruhsatı var. Düğün salonuyla ilgisi yok. Buna rağmen arz talep olduğu için buralara ses çıkarılmıyor. Fakat o zaman da can güvenliği tehlikesi ortaya çıkıyor. Otoparklar düğün salonuna dahil edildiği için sıkışmalar oluyor. Oraya ambulans, itfaiye, polis aracı girmesi gerektiğinde giremiyor. Onun için buradan salon sahiplerine çağrıda bulunuyoruz; ruhsatlarımızı alalım. Bu mekanları ruhsat alacak hale uygun şekle getirelim” diye konuştu.

 

ALTAY: DÜĞÜNLER KAOSA DÖNÜŞÜYOR

Daha sonra söz alan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da alınan kararlı tutumu deklare etmek üzere bu toplantı da bir araya geldiklerini, belediye olarak şehir estetiği yönetmeliği gereği bir tedbir alma gerekliliğinin ortaya çıktığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bunlar bizim geleneklerimiz, biliyoruz. Ancak şehirde yaşadığımızı da asla unutmamamız gerekiyor, diğer insanları rahatsız etmemiz gerektiğini de söylememiz gerekiyor. Özellikle bu konvoylar itfaiye araçlarımızın, ambulanslarımızın hareketini kısıtlıyor. Büyük bir gürültü kirliliği oluşturuyor. Konyalılardan istirhamımız artık düğünlerimize ferdi olarak katılalım. Düğün konvoyu şehirde bir kaosa neden oluyor. Hiçbir vatandaşımıza cezai işlem yapmayı istemeyiz. Konya halkının da bunu hassasiyet göstereceğine inancım tam."

BUNDAN SONRA RUHSATSIZ ALANLARDA NİKAH KIYILMAYACAK

Düğün salonları konusunda da bazı sorunlar olduğunu anlatan Başkan Altay konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ruhsatsız salonların ruhsatlandırılması gerekiyor. Ruhsatlı alanların da mevcut kullanımıyla ilgili sorunlar var. Şehirde bazı caddeler hafta sonu adeta kullanılamaz hale geliyor. Bu rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için düğün salonlarıyla ilgili ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bundan sonra ruhsatsız alanlarda, kurala uyulmayan alanlarda nikah kıymaya memurlarımız da bizler de katılmayacağız. Denetimleri artıracağız. Düğün salonu sahiplerini ve düğün yapacak vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Biz kimsenin keyfini kaçırmak istemeyiz. Düğün insanların en mutlu olduğu zamanlar. Kurallara uyarsak hem düğün sahibi hem gelin-damat hem etrafında yaşayanlar rahatsız olmaz. Vatandaşlarımızın da bizi destekleyeceğine inanıyorum. Biz hiçbir vatandaşımıza cezai işlem yapmayı arzu etmeyiz”

AYDIN: YENİ TEDES'LER DEVREYE GİRİYOR

"Toplam bin 322 kamera ile il genelini sürekli takip etmekteyiz" diyen İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da kent genelinde 16 noktaya daha yeni seyyar Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kurulacağını ifade ederek, 2019 yılında Konya içinde makas atan ve drift atan sürücülere yönelik toplamda 1 milyon 870 bin lira cezai işlem uygulandığını söyledi.

Düğünlerde havaya silah atılmasının da sıkı takipçisi olacaklarını dile getiren Aydın, gerekirse her düğüne sivil polis göndereceklerini ifade etti.

DENETİMLER ARTACAK

İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, “Düğünlerde atılan silah sonucu yaralanan vatandaşlarımız var. Çok şükür Konya’da ölüm olayıyla karşılaşmıyoruz. Ama Türkiye geneline baktığımızda düğünlerde atılan silahlar sonucu ölüm olaylarıyla karşılaşıyoruz. Bu sene Sayın Valimiz talimatıyla eğer düğünlerde ilk deneme sürecinde yasaya uyulma görülmediği takdirde her düğüne bir polis görevlendireceğiz” diye konuştu.

PEKYATIRMACI: SUNDURMALARIN RUHSATLI OLMASINI İSTİYORUZ

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, belediye olarak yılbaşından bu yana işletmelere sundurmalarla ilgili gerekli uyarıları yaptıklarını kaydederek, “Tamamen kaldırılması gibi bir şey istemiyoruz. Sadece sundurmaların ruhsatlı ve denetimli bir şekilde yapılmasıyla ilgili bir süreci yürütüyoruz” dedi.

KAVUŞ: ARTIK VAKTİ GELDİ

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Düğünlerin zehir olmaması için kötü şeylerin yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz. Komşuluk hukukunu ve mahallenin iç barışını da koruma adına da zaten yasak olan bir uygulamanın artık önüne geçmenin vakti geldi. Konvoy ve sokak düğünü meselesinde inşallah bundan sonraki süreçte tavizsiz bütün kurumlar üzerine düşeni yapacak” ifadelerini kullandı.

KILCA: KARARLIYIZ

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da, “Konvoylar, sokak düğünleri, hava fişekler bugüne kadar halkımızı rahatsız ediyordu. Cezalar da çok caydırıcı olmuyordu ama artık kararlı olduğumuzu buradan herkese bildirmiş oluyoruz” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum