Konya’daki bu kasap artık kırmızı et satmayacak! Gerekçesi ile şaşırttı
Artan maliyetlere bağlı olarak karkas kırmızı et fiyatlarının sürekli artış eğiliminde olması, kasaplarda satılan ve son tüketiciye bu yolla ulaşan işlenmiş etin fiyatının da yükselmesini beraberinde getiriyor. Fiyatların her geçen gün sürekli artış eğiliminde olması vatandaşı üzdüğü gibi birçok kasap esnafını da yoruyor.
Konya’da uzun yıllardır kasaplık yapan Ahmet Yılmaz, Konya’yı da kapsayan İç Anadolu bölgesi genelinde karkas kırmızı ete iki gün önce yeni bir zam daha geldiğini, ardı arkası kesilmeyen zamlar nedeniyle kırmızı ette fiyat istikrarının yitirildiğini söyledi.

BİR KİLO KIRMIZI ETİN FİYATI BİN LİRAYA KADAR ÇIKABİLİYOR
Et fiyatlarının her geçen gün artmasına bağlı olarak et satışlarının da hızlı bir şekilde düştüğünü ifade eden Ahmet Yılmaz, “Tezgahımıza koyduğumuz etin sorucusu çok ama alıcısı neredeyse yok. Karkas eti alıp işliyor ve tezgahımıza koyuyoruz. Kendi maliyetlerimizi ve kârımızı da üstüne koyarak bir fiyat belirliyoruz. Kârı en aza indirgesek bile bir kilogram etin fiyatı 750 liraya kadar dayanmış durumda. Bu durum bazı kasap arkadaşlarda 850 liraya kadar çıkıyor. Öyle ki kırmızı etin bazı özel bölümleri için fiyat kilogramda bin liraya kadar çıkabiliyor. Haliyle vatandaşımız da etin fiyatını soruyor ama bundan ötesine geçmiyor” dedi.
HER GEÇEN GÜN ZAMLANIYOR, VATANDAŞA ANLATAMIYORUM
Kırmızı et fiyatlarında bir istikrarın olmadığını, fiyatların sürekli artış eğiliminde olduğunu söyleyen Kasap Ahmet Yılmaz, “Dünün fiyatlarıyla bugünün fiyatları arasında fark olduğu gibi, yarının fiyatları da bugüne göre daha yüksek olmaya her zaman aday. Hal böyle olunca vatandaş da haklı olarak ‘Her gün mü zam geliyor?’ diye soruyor. Ben artık bunun bir açıklamasını yapamıyorum. Fiyatların bu denli yüksek olması ve fiyat istikrarının yakalanamaması nedeniyle müşterimizin gözünde biz de kötü turuma düşüyoruz” diye konuştu.

KIRMIZI ET ALAMAYAN TAVUK ETİNE YÖNELİYOR
Kırmızı et fiyatlarındaki yükseklikle birlikte beyaz et fiyatlarının daha cazip olduğunu ve bunun da vatandaşın beyaz ete yönelmesini beraberinde getirdiğini söyleyen Kasap Ahmet Yılmaz, “Kırmızı etin fiyatını soran müşterimiz, beyaz et alıyordu. Dükkanımızda boş yere yer kaplamasın diye tezgahtaki kırmızı eti tamamen kaldırıp yerini beyaz et çeşitleri ile donattık. Kanat, but, pirzola, tüm tavuk, göğüs ve benzeri çeşitleri ile beyaz et kırmızı ete oranla çok daha cazip bir fiyata sahip olduğu için daha çok tüketiliyor. Biz de fiyatları olabildiğince makul tutmaya ve sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Vatandaşın ilgisi beyaz ete yönelince biz de beyaz ete ağırlık verdik” diyerek sözlerini tamamladı.
KIRMIZI ET SATMAMA KARARI ALDI
Fiyatların sürekli yükseliş eğilimi göstermesinin kendilerini de yorduğunu söyleyen Kasap Ahmet Yılmaz, “Fiyatların her gün değilse de periyodik olarak sürekli artış eğiliminde olduğu bir gerçeklik. Bu gerçeklikle başa çıkabilmek ise çok zor. Hele vatandaşın alım gücünün her geçen gün düştüğü bir ortamda etin fiyatını söylemek bile zulüm gibi gelmeye başladı. Ben de bu gerekçelerden yola çıkarak tezgahımdaki kırmızı eti bitirdikten sonra yenisini almadım. Kırmızı et satmamaya karar verdim. En azından benim müşterim geldiği zaman bana kırmızı etin fiyatını sormasın. Beyaz et kırmızı ete oranla daha cazip olduğu için müşteri nezdinde de kabul görüyor. Bu nedenle artık kırmızı et satmayacağım. Tamamen beyaz ete döndüm” ifadelerini kullandı.

ALTINLA YARIŞIR HALE GELDİ
Et almak için kasaba giden bir vatandaş ise fiyatların yüksekliği nedeniyle artık kırmızı et alamaz duruma geldiklerini belirterek, “Altın fiyatları nasıl her geçen gün yükseliyorsa kırmızı et fiyatları da aynı şekilde yükseliyor. Kırmızı et, altınla yarışır hale geldi. Fiyatları hızla artan kırmızı ete karşılık beyaz et daha cazip olduğu için tercihimizi beyaz etten yana kullanıyoruz. Bir kilogram kırmızı et fiyatına türüne göre 5 ile 10 kilogram arasında beyaz et alabiliyoruz. Gücümüz beyaz ete yetiyorsa biz de beyaz et yeriz” dedi.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.