Konya’daki bu tesisler bitkiyi dinliyor, ne istiyorsa onu veriyor

Konya’daki bu tesisler bitkiyi dinliyor, ne istiyorsa onu veriyor
 Muhabir
Konya Şeker’in Çumra’da bulunan entegre üretim tesislerindeki domates serasında, Türkiye’de başka örneği olmayan bir üretim modeli uygulanıyor.

Konya Şeker’in Çumra’da bulunan entegre üretim tesislerindeki domates serasında, Türkiye’de başka örneği olmayan bir üretim modeli uygulanıyor. Türkiye’nin alanında ilk beş domates üretim tesisinden biri olan bu serada, bitkiler belirli periyotlarla laboratuvar ortamında analiz edilerek “dinleniyor”. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri tespit edilip, tam zamanında verilerek en verimli üretim sağlanıyor.

umra-tesis-konya-2.jpeg

umra.jpeg


"ULTRA KLİMALI ALANLARDA SAĞLIKLI ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Sera Müdürü Oğuz Gümüş, tesisin topraksız tarım uygulamaları hakkında bilgi vererek, “Sırık ve uzun domates fidelerini yıllık döngü içerisinde üretiyoruz. Fidelerimizi 30 gün içinde Afyon tarafından temin ediyor, bir yılda üretim döngüsünü tamamlıyoruz. Şu anda 150 bin bitkimiz mevcut. Ultra klimalı alanlarda üretim gerçekleştiriyoruz. Doğallık ve mera kalıntısı ile tamamen organik bir şekilde vatandaşlarımızın sofralarına sunuyoruz” dedi.

umra-tesis-konya-3.jpeg

whatsapp-image-2025-10-09-at-12-18-00.jpeg

"100 GÜNDE GELİŞİM SÜREÇLERİ TAMAMLANIYOR"

Bitkiler laboratuvarda çoğaltılıyor. Doku Kültürü Laboratuvar Müdürü Müge Çaptuğ ise, laboratuvarda yapılan özel üretim sürecine ilişkin şu bilgileri verdi: “Patatesi sürgününden, mikroskop altında büyüme noktası yani ‘meristem’den dokuyu çıkarıyoruz. Bitkicik elde ettikten sonra yaprakların çıktığı yerleri keserek çoğaltıyoruz. Bu bitkiler tamamen steril ortamlarda kavanozların içinde büyütülüyor. Kavanozlarda, patates bitkisinin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineraller bulunuyor. Bitkiler büyüme bölümüne aktarıldıktan sonra haftalık olarak çoğaltılıyor. Yılda iki kez, ilkbahar ve güz dönemlerinde bu bitkicikleri seraya aktarıyoruz. Serada ortalama 100 günde gelişim sürecini tamamlayan bitkiler daha sonra tarlaya aktarılıyor. İki yıl tarlada çoğaltılan bu bitkiler, elit kademede tohumluk olarak çiftçiye ulaştırılıyor.”

konya-seker-cumra.jpeg

"YURT DIŞINDAN GELEN TOHUMLARA GÖRE HEM HESAPLI HEM VERİMLİ"

Çaptuğ, ayrıca yurt dışından gelen tohumlukların genellikle dört ila altı kez çoğaltılmış olduğunu belirterek, “Bizim ürettiğimiz tohumlar daha genç ve hastalıklardan arındırılmış. Her yıl 3 milyon adet yumruyu tarlaya aktarıyoruz. Yurt dışından gelen tohumluklar 0,50 Euro iken biz bu üretimi 0,20–0,25 Euro maliyetle gerçekleştiriyoruz. Üretim sözleşmeli ekim modeliyle çiftçiye ulaştırılıyor” ifadelerini kullandı.

umra-tesis-konya-1.jpeg

umra-seker.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.