Konya'daki öğretim üyesi, atıkları sanat eserine dönüştürüyor
Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz , öğrencileriyle birlikte topladığı atıkları sanat eserlerine dönüştürüyor.
AA'nın haberine göre: Yaklaşık bir yıl önce farkındalık yaratmak amacıyla fakültedeki atıkları değerlendirme kararı alan Yılmaz, öğrencilerinin desteğiyle kurduğu atölyede soda, plastik kapak gibi pek çok atığı ileri dönüşümle sanata dönüştürüyor. Yaptığı eserleri sergilemeye hazırlanan Çakmak, atıkların dönüşümü üzerine yaptıkları çalışmalara büyük önem verdiğini ifade etti.
Atıkların değerlendirilmesinde kaynakların tüketimiyle mücadele yöntemlerini ele aldıklarını belirten Yılmaz, fakültedeki atıkları kullanarak başlama kararı aldıklarını söyledi. Yılmaz, "Üniversitede öğrencilerimle çalışarak eser üretiyoruz. Her eserin bir hikayesi var. Hikaye üretmek için yapmıyoruz; malzeme kendisi ne olmak istediğini söylüyor ve biz de buna göre eserler üretiyoruz," dedi.
Mimarlık fakültelerinde yıllık olarak binlerce kilogram maket kağıt artığı çıktığına dikkat çeken Yılmaz, bu atıkların genellikle geri dönüştürülemediğini, çünkü üzerinde boya ve yapıştırıcı gibi malzemeler bulunduğunu söyledi. Yılmaz, maket atıklarının dönüştürülmesinin zor olduğunun altını çizerek, "Bu atıklar çöpe gitmek yerine sanat malzemesine dönüşüyor," diye belirtti.
Yılmaz, projelerinde kullanılan malzemelerin çeşitliliğine de dikkat çekerek, "Proje çizilmiş paftalar, plastikler, yırtık kitaplar, seramik parçaları, cam şişeler, soda ve plastik kapaklar gibi her türlü atık bizim için sanat malzemesi oluyor. Bu atıkları belli işlemlerden geçirip, orijinal halini unutturmadan ama yeni bir ürün olarak hatırlatarak eserler oluşturuyoruz," dedi.
"DOĞAYA YÜK OLMADIĞIMI HİSSEDİYORUM"
Yılmaz, atıkları çöpe atmadığını ve bu çalışmalarının kendisi için geleceğe bir mesaj verme aracı olduğunu belirtti. "Benim için bu çalışmalar, doğaya yük olmadığımı hissettiriyor. Bu anlayışın yayılmasıyla daha güzel bir çevre ve gelecek mümkün. Çocuklarımıza bu bilincin kazandırılması çok önemli," diyen Çakmak, öğrencilerinin atıklarla oluşturduğu özgün eserlerin ilham kaynağı olduğunu söyledi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.