Konya'daki operasyonda yeni gelişme

Konya'daki operasyonda yeni gelişme
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmaya ilişkin Konya merkezli 8 ilde 54'ü üsteğmen 55 pilotun yakalanması için başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan pilot sayısı yükseldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde yapılanan FETÖ/PDY mensuplarına yönelik "anayasayı ihlal", "yasama organını engellemeye teşebbüs", "hükümete karşı isyan", "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında Konya merkezli 8 ilde, haklarında gözaltı kararı verilen 54'ü üsteğmen 55 pilotun yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda aranan 5 kişinin daha yakalanmasıyla gözaltı sayısının 44'e çıktığı bildirildi.

Alınan ifadelerde örgütün hava kuvvetlerindeki Harbiyeli Komuta Teşkilatı (KADET) uygulamasına ilişkin detaylara ulaşıldı.

Operasyonun önceki aşamasında gözaltına alınan şüpheli pilot üsteğmen ifadesinde, öğrenci seçme uçuşunda kendileri zamanında üç sortilik özendirici uçuş, temel askerlik, yanaşık düzen, yatak, çadır, tertip düzen ve spor eğitiminin verildiğini söyledi.

- Kendilerinden olmayanlara ağır eğitim

Öğrenci eğitimlerinin, filoda görevli kol, tim, filo, komutanları başta olmak üzere, bu kişilerin görevlendirdiği, Hava Harp Okulu son sınıfındaki KADET öğrencilerince verildiğini dile getirdi.

Örgüte bağlı filo komutanlarının KADET'e kendilerinden olan öğrencileri seçtiğini anlatan itirafçı, "Bu öğrenciler, eğitime katılan öğrenciler arasında bazı bahaneler söyleyerek farklı gruplar oluşturuyorlardı. Bu grupların çoğunluğu askeri liseden gelen öğrencilerden seçtikleri kişilerdi. Bu öğrencilere aşırı derecede ve yüksek düzeyde ağır eğitim yaptırıyorlar, az uyku zamanı veriyorlar, ancak bazı gruplara ise normal kamp düzenindeki programa göre eğitim veriyorlardı. KADET'e bağlı öğrencilerin, kendilerinden olmadığını tespit ettikleri öğrencileri bu şekilde okuldan ayrılmalarını sağlamaya çalıştıklarını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- Eğitimi geçen öğrencilere baskılar devam etmiş

Başka bir itirafçı pilot üsteğmen ise İngilizce bir kelime olan "KADET"in askeri öğrenci anlamına geldiğini ve Hava Harp Okulunda lider olarak seçilen öğrencilere bu şekilde hitap edildiğini bildirdi.

KADET'lerin yaptığı uygulamanın yasal bir kuralının olmadığını aktaran itirafçı, şu bilgileri verdi:

"KADET olarak seçilen bu öğrenciler, öğrenci seçme uçuşuna katılanlara okula uyum sağlamaları için yardımcı olmaları gerekirken ekstra şınav, mekik, çök kalk gibi sporları uzun süre yaptırarak eziyet ediyorlardı. Uçuş eğitiminde özellikle bazı öğrencilere herhangi bir sebep göstermeden ekstra spor yaptırıyorlardı. KADET olarak seçilen öğrenciler, gece çadırlarda kalan öğrencilerin bazılarını kaldırıp gecenin bir vakti uzun süre spor yaptırarak bir nevi eziyet ediyorlardı. Öğrenci seçme uçuşu ve intibak kampı eğitimi dönemlerinde eziyet ve mobbinge maruz kalan bazı öğrenciler eğitimi yarıda bırakıp okuldan ayrılmak zorunda kalmıştı. Bu şekilde eziyete maruz kalan öğrencilerden eğitimi tamamlayabilenler ise Hava Harp Okuluna başladıktan sonra bile kol ve tim komutanı ile KADET olarak seçilen öğrenciler tarafından, 'Neden botun boyalı değil, yatağını neden düzgün bırakmadın, masan neden tozlu' gibi sudan bahanelerle savunması istenilerek, okuldan ayrılmalarını sağlamak için baskı uygulanmaktaydı."

- Soruşturmada öğrencilere "bir şey anlatmayın" tehdidi

İtirafçı, öğrenci seçme uçuşu ve intibak kampı eğitimi döneminde mobbing uygulanarak istifa ettirilen bazı öğrencilerin açtığı dava sonucu, okula soruşturma için 2008-2009 eğitim yılında askeri savcının geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kol komutanı 'Eğitimlerde herhangi bir usulsüzlük olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Aksi yönde beyan veren olursa ne olacağını siz benden daha iyi tahmin edersiniz' diyerek bizleri tehdit etti. Bu sebepten dolayı herkes korktuğu için aynı şekilde beyan vermişti. Hatta soruşturmayı yürüten askeri savcı bizlere 'Herkes aynı şeyi söylüyor, bu ifadeleri size daha önceden ezberlettiler mi?' diye sormuştu. Bildiğim kadarıyla soruşturma neticesinde herhangi bir sonuç çıkmadı. O gün görevli bazı komutanların bu şekilde FETÖ/PDY yapılanması içerisinde bulunduklarının ortaya çıkmasından dolayı Hava Harp Okullarında filo, kol ile tim komutanı ve KADET olarak bilinen öğrencilerin de çok büyük ihtimalle FETÖ/PDY yapılanması içerisinde bulunan şahıslardan seçildiğini düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.