Konya'daki "Paralel Devlet Yapılanması" davası

Konya'daki "Paralel Devlet Yapılanması" davası
Konya merkezli soruşturma kapsamında açılan davanın dördüncü duruşması tamamlandı

KONYA (AA) - "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin Konya merkezli soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan davanın dördüncü duruşması tamamlandı.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan tutuksuz sanıklardan Abidin Gürsoy, iddianamedeki silahlı terör örgütü ifadelerini kabul etmediğini söyledi.

Fetullah Gülen hareketinin gönüllü hizmet hareketi olduğunu ileri süren Gürsoy, "Hizmet, terör örgütü değildir. Bir yerleri mi bombaladık, birilerine silah mı çektik? Bu dava aslında devleti dolandıran ve 180 yıl hüküm giymiş bir adamı aklama davasıdır. İtirafçıları değil iftiracıları vardır" dedi.

Gürsoy, iddianamede cemaate himmet topladığı iddiasına değinerek, aynı yardımların cuma namazı sonrası camilerde de toplandığını ifade etti.

Savunmasının önemli bir bölümünde Fetullah Gülen’in kitaplarından alıntılar yapan Gürsoy, Gülen'i ABD'deki evinde ziyaret ettiğini belirtti.

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan tutuklu sanık Anadolu Atayün'ün Gürsoy'a soru sorduğu sırada, Mahkeme Başkanı Birol Polat'a "Soruyu ağzıma tıkıyorsun" şeklinde itirazda bulunması üzerine, Polat "Sorunu sordun, cevabını verdi. Terbiyesizlik yapma, hiçbir mahkemede böyle soru sorma hakkı verilmez, yayını kesiyorum" diye karşılık verdi.

Mahkeme heyeti, eski Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile Ali Akın hakkındaki yakalama kararı ile eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ve polis memuru Yücel Özaşık'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma, 27 Nisan'a ertelendi.

- Davanın geçmişi

Sanıklar hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" gibi suçlamalar bulunuyor.

Soruşturma kapsamında 19 ilde düzenlenen operasyonların gözaltı gerekçesinde, şüphelilerin, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin 2008'deki operasyonunda, Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ve 249 kişiye asılsız delillerle gözaltı işlemi yaptıkları iddiası yer alıyor.

Gerekçede, o dönemde Okyanus İnşaat'ın yaklaşık 200 dairesine satılmaması için tedbir konulduğu, ancak şüphelilerden birinin bu dairelerden 2'sini usulsüz şekilde piyasadan daha ucuza satın aldığının ortaya çıktığı kaydediliyor. Yine şüphelilerden emniyet mensubu olduğu belirtilen kişinin, Konya'daki emlak şirketinin reklamında oynadığı, karşılığında da 2 daire aldığı öne sürülüyor.

Ayrıca, iş adamı Argun'un borsada halka arz edilen 75 milyon liralık doğalgaz şirketinin değerinin usulsüz soruşturmalarla düşürüldüğü ve değerinin çok fazla altında, 11 milyon liraya başka iş adamına sattırdıkları iddia ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.