Konya'daki tarihi dokusuyla dikkat çeken bir miras!

Konya'nın Meram ilçesinde, Arapoğlu semtinde bulunan Kadı Mürsel Camii, tarihi dokusu ve mimari özellikleriyle dikkat çeken önemli bir yapı. Gazi Alemşah Mahallesi'nde, Meram Halk Eğitim Merkezi binasının karşısında yer alan cami, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
TARİHİ VE BANİSİ
Caminin banisi Kadı Mürsel, Karamanoğlu 2. Mehmed'in Kazaskerlerinden olup, yapıyı 1409 yılında inşa ettirmiştir. Cami, medrese ve tekkeden oluşan bir külliye olarak tasarlanmış, ancak zaman içinde bu yapıların bir kısmı harap oldu. Osmanlı döneminde Konya'nın fethinden sonra harap halde bulunan cami, çeşitli dönemlerde onarımlar gördü.
Moloz taş duvarlı, ahşap üst örtülü ve kiremit kaplı ahşap kırma çatılı olan cami, sade bir mimariye sahip. İç mekanda ortada tek ahşap direk ve bir mahfel katı bulunmakta. Kuzeydoğu köşesinde tuğladan yapılmış bir minaresi mevcut. Caminin avlu kapısı doğuya açılıyor. Caminin kitabesi, Hükümet civarındaki Gözlülü Hacı Halil Ağa'nın yenilediği Hacı Hasan Camii'nin kıble duvarına konuldu. Bu kitabeden, Kadı Mürsel'in Karamanoğlu Mehmed Bey döneminde 1409 yılında camiyi yaptırdığı anlaşılıyor. Kitabenin solunda, mermer üzerine küfi hat ile kazınmış bir güneş saati bulunuyor.
ONARIM ÇALIŞMALARI
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2005 yılında yapılan onarım çalışmalarıyla cami, aslına uygun olarak restore edildi. Dış duvarlardaki mozaik sıva sökülmüş, taş duvar onarımları yapılmış, horasan harcı ile derzlenmiştir. Ayrıca, kıble cephesindeki depo yıkılmış, çatı ve yağmur olukları yenilenmiş, bahçe traverten ile kaplanarak cami temiz ve bakımlı bir görünüme kavuşturulmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.