Konya'daki Türkiye'nin en büyük üçüncü gölünde sular çekildi, ortaya çıktı

Bu durum, gölün bazı bölgelerinde daha önce suların altında kalan doğal kaynak gözelerinin yeniden ortaya çıkmasına neden oldu.

Özellikle yaz aylarında etkisini yoğun şekilde hissettiren sıcak hava dalgaları ve yağış eksikliği, gölde çekilmeye yol açarken, bu çekilme doğal kaynakların gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Beyşehir Gölü’nün su seviyesinin azalmasıyla ortaya çıkan yeni gözeler, gölü besleyen önemli su kaynakları arasında yer alıyor.

Bu kaynaklar, hem bölge ekosistemi için hayati önem taşırken hem de yerel tarım ve içme suyu ihtiyacının karşılanmasında rol oynuyor. Uzmanlar, gölde yaşanan su çekilmesinin iklim değişikliği etkileriyle bağlantılı olduğunu ve bu durumun göl ekosistemine zarar verebileceğini belirtiyor.

Havadan yapılan çekimlerde, Beyşehir Gölü çevresinde ortaya çıkan kaynak gözeleri ve kuruyan kıyı şeritleri net bir şekilde görülüyor.

Yetkililer, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir su yönetimi için önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgedeki su seviyesinin uzun vadede iyileştirilmesi için yağışların artırılması ve kuraklığa karşı stratejik planların geliştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Gölün çekilmesi, yerel halk ve tarım sektörü üzerinde de etkili olurken, suyun azalmasıyla birlikte balıkçılık faaliyetlerinde azalma yaşanması, ekonomik kayıplara yol açıyor.

Yetkililer, su seviyesinin korunması için vatandaşları su tasarrufu yapmaya çağırırken, doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Beyşehir Gölü’nde yaşanan bu doğa olayı, bölgedeki su yönetimi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.


Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.