Konyalı çiftçi ayçiçeği fiyatından memnun kaldı

Konya çiftçisinin yağlık ayçiçeği taban fiyatının 20 bin lira olarak açıklanmasından memnun olduğunu ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya Şeker yağlık ayçekirdeğinin yüzde 44 yağ ve yüzde 8 nem oranındaki ayçiçeği alım fiyatı ton başına 20 bin TL olarak, 20 gün ödemeli açıkladı. Yapılan açıklamanın ardından gelen tepkilere baktığımızda ise olumsuz bir tepki ile karşılaşmadık. Çiftçilerimiz ayçiçeğindeki memnuniyetinin yanı sıra arpa ve buğday için açıklanan fiyattan memnun değil” dedi
‘KONYA ÇİFTÇİSİ KONYA ŞEKER’İN
AYÇİÇEĞİ ALIM
FİYATINDAN MEMNUN’
Konya çiftçisinin Konya Şeker’in açıkladığı ayçiçeği alım fiyatından memnun olduğunu ifade eden Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, “Türkiye’deki yağlık ayçiçeğin fiyatını belirlemede en önemli rolü oynayan kurum Trakya Birlik’tir. Geçtiğimiz haftalarda Trakya Birlik yüzde 44 yağ oranına 20 bin lira civarında bir rakam açıkladı. Ardından Konya’da ise Konya Şeker ise yüzde 44 yağ ve yüzde 8 nem oranındaki ayçiçeği alım fiyatı ton başına 20 bin TL olarak, 20 gün ödemeli açıkladı. Yüzde 44 yağ ve yüzde 8 nem oranındaki ayçiçeği alım fiyatı 21 bin TL, 45 gün vadeli olarak açıkladı. Bakanlık tarafından birkaç senedir Ayçiçek yağı fiyatı belirlenmiyor. Bakanlık yerine özel firmalar belirliyor. Yapılan açıklamanın ardından gelen tepkilere baktığımızda ise olumsuz bir tepki ile karşılaşmadık. Çiftçilerimiz arpa ve buğday için açıklanan fiyattan memnun değil. Bu sebeple ayçiçeğin fiyatı çiftçimiz tarafından hoş karşılandı. Çiftçilerimiz hükümetin de özel kuruluşlardan daha aşağı bir fiyat açıklamasını istemiyor” şeklinde konuştu.
‘YAĞLIK AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ
KONYA’DA DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ’
Konya bölgesinde yağlık ayçiçeğinin üretiminin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Bekir Kağnıcıoğlu, “Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, piyasaların doğru yönlendirilerek spekülatif fiyatların önlenmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve ülkenin ihtiyacının yerli üretimin teşviki yoluyla karşılanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici refahının birlikte sağlanması için çalışmalara başlandı. Yağlık ayçiçeği tohumunda 2025 yılı başında oluşacak ihtiyacın yerli üretimle karşılanamayan kısmı için çiftçimizin zarar görmeyeceği ve yerli ürünün iç piyasada en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacak şekilde tedarik edilebilmesi amacıyla gerekli düzenleme yapılacağı belirtildi. Bu gelişme çiftçimize fayda sağlamıştır. Geçmiş yıllarda Türkiye’nin %25’lik ayçiçek yağı üretimi Konya’dan gerçekleştiriliyordu. Geçen yıl açıklanan alım fiyatı düşük olduğu için Konya Ovası’nda yağlık ayçiçeği ekimi azaldı. Ekimin az olması da fiyatını yükseltti diyebiliriz. Konya bölgesinde özellikle yağlık ayçiçeğinin daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Konya için ayçiçeği hassas bir üründür. Sebebi ise yağlık ayçiçeği az su tüketir. Bizler ziraat odası olarak çiftçilerimize ayçiçeğinde verilen desteklerin daha da arttırılmasını talep ediyoruz. 1 Eylül itibari ile münavebe (ekim nöbeti) şeklinde üretim sağlanacak. Doğru yürütülürse bu durumun faydalı olabileceğine inanıyorum” diye konuştu.
‘BAKANLIĞIMIZ FİYAT VERMEDEN ÖNCE
ODALAR İLE GÖRÜŞMELİ’
2024 sezonu mısır alım fiyatlarının ayçiçeği gibi serbest piyasada değerini bulması gerektiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Önümüzdeki eylül ayında ve ortasında mısırda hasat zamanı başlar. Mısırında fiyatını devlet belirliyor. Çiftçilerimiz de devletin fiyat açıklamasını talep etmiyor. Çünkü ürün serbest piyasada değerini buluyor. Ticaret borsasında geçen yıl 8 bin liradan satılan ürün devletin açıklaması üzerine 6 bin liraya düştü. Çiftçiler, ‘Devletin açıklayacağı fiyat özel sektörün altında kalacaksa, hiç açıklamasın. Serbest piyasada fiyatını kendi belirlesin’ şeklinde konuşuyor. Bu sebeple bizlerde mısırın ayçiçeği gibi olmasını istiyoruz. Devletimiz her ürüne böyle bir fiyat açıklaması sunarsa şayet o zaman herkes hakkını alır. Fakat buğdaya verdiği fiyatı bir teknoloji aletine vermiyorsa burada eşitsizlik söz konusudur. Konyalı çiftçilerimiz, buğday ve mısırda yaşananların ayçiçeğinde yaşanmasını kesinlikle istemiyor. Geçen yıllarda açıklanan fiyat, bir anda piyasaları alt üst etti ve fiyatlar düştü. Çiftçiler fiyatlar açıklanmadan önce birebir taleplerinin dinlenmesini istiyor. Açıklanan fiyatlar çiftçilerin isteklerinin ya çok altında ya da çok üstünde kalıyor. Bunun sebebi ise aracı kurumların çiftçi ve ziraat odaları ile birebir bağlantısı olmamasıdır. Bakanlıklarımızın il ve ilçe müdürlüklerimizin yanı sıra ziraat odalarından da bilgi almasını talep ediyoruz” dedi.
•Tülay Gizem Başar
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.