Konyalılar en güzel etli ekmeğin yapıldığı adresi verdi-Lezzet ve sunum tercih sebebi oldu!

Konyalılar en güzel etli ekmeğin yapıldığı adresi verdi-Lezzet ve sunum tercih sebebi oldu!
Konya denilince akla ilk gelen lezzetlerden olan etli ekmek, tadıyla yöre halkının ve şehre gelen turistlerin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.

Günümüzde müdavimlerinin severek tükettiği etli ekmeğin tarihi 1200’lü yıllara dayanıyor. Yapılan araştırmalara göre, 1923 yılında ilk defa Konya'daki Kebapçılar Çarşısı’nda üretilmeye başlandı. Konyalıların ve Konya’ya gelen yerli-yabancı turistlerin muhakkak denediği ve severek tükettiği etli ekmek “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” alarak adını duyurmuş oldu. Konya’da etli ekmek üretimi yapan birçok işletme bulunuyor. Kimi vatandaşa göre Tarihi Bedesten Çarşısı ve çevresinde geleneksel sunumla etli ekmek üretimi yapan restoranlar tercih sebebi olurken, kimi vatandaşlar ise lezzetin, kalitenin ve hijyenin tercih sebebi olduğunu söylediler.

‘HERKESE TAVSİYE EDİYORUM’

Şifa Restoran’ın etli ekmeğini beğendiğini ifade eden Fatma Nur Göleli, “Mevlana bölgesinde bulunan Şifa Restoran’da etli ekmek yemeği tercih ediyorum. Şifa Restoran’ı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, tadının daha lezzetli ve etli ekmek içerisinde bol malzeme kullanıyor olması. İçerisindeki malzemenin tadı beni çok etkiledi. Etli ekmek yemek isteyen herkese tavsiye ediyorum. Bir oturuşta da en fazla 3 etli ekmek yiyebiliyorum” dedi.

AKRABANIN MEKÂNI TERCİH EDİLİYOR

Etli ekmeği dayısının işlettiği bir lokantada yemeği tercih ettiğini söyleyen İdris Keleş, “Bana göre etli ekmek Osmanlı Lokantası’nda yenir. Çükü öncelikle Osmanlı Lokantası’nı dayım işlettiği için tercih ediyorum. Daha sonra etli ekmeği çok lezzetli yaptıkları için burada yiyorum. Bir oturuşta bir buçuk etli ekmek yiyebiliyorum” diye konuştu.

‘MASA BOYU GELİYOR’

Konyalı olmasına rağmen şehir dışında yaşayan Ayşegül Kalender, etli ekmek yemek için araştırma yaptığında herkesin Havzan Etliekmek’i önerdiğini belirtti. Etli ekmeğin bir metreye yakın bir uzunlukta masa boyu ikram edildiğini aktaran Kalender, “Konyalıyım ama Zonguldak’ta yaşıyorum. Ara sıra tatillerde Konya’ya geliyorum. Etli ekmeği, Havzan Etliekmek’te yerim. Etli ekmek yemek için araştırma yaptığımda herkes ‘Meram’da bulunan Havzan Etliekmek’te’ yenir dedi. Masa boyu geliyor, neredeyse bir metre kadar uzunluğu oluyor. Asında, şeker hastalığımdan dolayı az yemek yerim. Fotoğraf çekip paylaştığımda arkadaşlarım hastalığımdan dolayı nasıl bu kadar yediğimi soruyor. Arkadaşlarım fotoğraf paylaşımlarımdan etli ekmeği kalın ve büyük bir pide sanıyor. O aslında etli ekmek. Hastalığımdan dolayı bir tane yiyorum. Hatta yarım bile bana yetiyor” şeklinde konuştu.

‘LEZZETLİ VE DOĞAL’

Etli ekmeği Havzan Etliekmek’te yemeği tercih ettiğini kaydeden Kenan Tetik, tadını daha lezzetli bulduğunu söyleyerek sözlerine şunları ekledi: “Havzan Etliekmek’i daha lezzetli ve malzemelerini daha doğal buluyorum. Bir oturuşta 3 etli ekmek yiyorum. Ama açlık durumuma göre değişkenlik gösteriyor.”

HİJYEN VE MEZE TERCİH SEBEBİ OLDU!

“En iyi etliekmek bence Nezih Konya Mutfağı’nda yenir. Çünkü hijyen konusunda çok dikkat ediyorlar” diyen Elçin Çevik, şu şekilde konuştu: “Ayrıca, yanında getirdikleri mezelerde çok güzel. Bir oturuşta 5 dilim etli ekmek yiyebiliyorum. Dilimlerimin arasına sardığım mezelerle çok daha doyurucu oluyor.”

‘TANINMIŞ BİR MEKÂN OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİYORUM’

Etli ekmekte tanınmış mekânları tercih ettiklerini vurgulayan Ceren Koçak, “Havzan Etliekmek’te yenir. Bence tadı daha güzel ve tanınmış bir mekân olduğu için tercih ediyorum. Diğer mekanların hijyen konusunda ne kadar dikkatli olduklarını tam bilmiyorum. En fazla bir oturuşta bir ya da bir buçuk porsiyon yiyebiliyorum” ifadelerini kullandı.

‘ONLİNE PUANLAMA İŞLETME HAKKINDA BİLGİ VERİYOR’

Kültürel değerleri modernize ederek sunum gerçekleştirilen mekânları tercih ettiğini dile getiren Tuğba Yılmaz, “Konya’da şu an Havzan Etliekmek gibi yerler popüler. Kültürel değenleri modernize ederek bir sunum gerçekleştiriyor. Bu yüzden Havzan Etliekmek’i beğeniyorum. Ama Bedesten Çarşısı içerisinde de etli ekmeği güzel yapan mekânlar bulunuyor. Bu mekânlarda tercih edilebilir. Bedesten Çarşısı’nın tarihi bir dokusu ve yapısı var. Böylelikle bu tarihi yapının içinde farkı bir ortamda da etli ekmek yemek tercih edilebilir. Sunumun kaliteli olması ve hizmetin oluşturduğu değer, önemli tercih kriteri. Günümüzde online ortamda puanlamanın olması işletme hakkında bilgi veriyor. Bu gibi hizmetlerin olması puanlama da işletmeyi öne çıkarıyor. Etliekmek kültürüyle büyüdüğümüz için bir oturuşta bir etli ekmek yerim. Çünkü düğünlerimizde, cenazelerimizde ve davetlerde genellikle etli ekmek ikram ediliyor” ifadelerini kullandı.

HER YERDEN YENMEMELİ!

Etli ekmeği yağlı ve pahalı bulan Yücel Teke, şunları kaydetti: “Bence en iyi etli ekmek İplikçi Camii karşısında bulunan Konya Etliekmek ve Aziziye Caddesi’nde bulunan Bolu Lokantası’nda yenir. Etli ekmekler pahalı ve aşırı yağlı yapılıyor. İçerisine beyaz et karıştırıyorlar. Damak zevki olan birisi bu durumu çok rahat fark edebilir. Hayvanların kemiklerini ve tavuk etini karıştırıp, içerisine gıda boyası katarak etli ekmeğin yapımında kullanıyorlar. Halk bu konuda dikkatli olmalı. Vatandaşlar beğenmediği ve güvenmediği yerden etli ekmek yemesin.”

‘PEYNİRLİ ÇEŞİTLERİ BULUNUYOR’

Meram Yaka bölgesinde bulunan, bir restoranda etli ekmek yemeği tercih ettiğini dile getiren Sebahattin Süzer, “En iyi etli ekmek Meram Yaka’da faaliyet gösteren Ferah Etliekmek’te yenir. Çok lezzetli yapıyorlar. İçerisinde farklı malzeme kullanıyorlar. Peynirli çeşitleri bulunuyor. Yurt dışından gelen misafirlerimi genelde oraya götürüyorum. Benden iyi müşteri kazanıyorlar. 64 yaşıma geldim Bir tane etli ekmeği anca yiyorum” dedi.

‘ETLİ EKMEK LAHMACUNUN YERİNİ HİÇ TUTMUYOR’

Aslen Kahramanmaraşlı olan Sümeyye Kılınç, “Kahramanmaraş Elbistanlıyım. Konyalı olmadığım için çok fazla mekân bilmiyorum. Birkaç farklı yerde etli ekmek yemeği denedim. Lahmacun bizim oralarda çok meşhur. Bence etli ekmek lahmacunun yerini hiç tutmuyor. Lahmacun daha lezzetli. Ama her yörenin yemeği kendine güzel tabi ki de. Konya’nın etli ekmeği de çok güzel buluyorum. Ama lahmacunun yerini tutmaz. Lahmacundan 5-10 tane, etli ekmekten de 2-3 yerim” görüşlerine yer verdi.

‘HAMURUN PİŞİRME KIVAMI ÖNEMLİ’

Konya’yı ziyarete gelenler için mekân önerisinde bulunan Umut Bey şu şekilde konuştu: “Konya’yı ziyarete gelen herkese Bolu Lokantası’nı ve Havzan Etliekmek’i tavsiye ederim. Etli ekmekte hamurun pişirme kıvamı önemlidir. Bolu Lokantası ve Havzan Etliekmek’i bu sebepten öneriyorum. Etli ekmeğin hamurunu çok iyi pişiriyorlar. Bir oturuşta da bir buçuk etli ekmek yerim.” •Pakize Şengül

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
36 Yorum
  • G.Tuncer / 25 Ağustos 2023 08:23

    Konyaliyim 1.5 senedir ha bu girtlagimdan Etliekmek gecmedi neden cok pahali KONYALI KONYADA ETLIEKMEK YIYEMEZ HALE GELDI UTANIN UTANIN

    Yanıtla (0) (0)
  • A. O. Ö. / 24 Ağustos 2023 13:12

    Etli Ekmek Ferah Etliekmek'te (Yaka Meram) yenir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ali korkmaz / 21 Ağustos 2023 23:49

    Etli ekmek yiyeceksiniz eti kendin getirecek Araplar caddesinde mevcit başında yarmalı etli ekmek var orda yaptiracan birde bolu lokantası var hanedan var

    Yanıtla (0) (0)
  • Lütfi Günindi / 21 Ağustos 2023 21:27

    Etli ekmek,
    1-Asla çok uzun olmaz, 40 cm uxunluğunda olur. Uzun etli ekmek çok yağlı olmak zorunda. Değilse yanır. Yağlı olunca gevrek ve lezzetli olur. Bu iyi değil.
    2- Etli ekmek mayalı hamudan yapılır.
    3- Her etli ekmekte 100 gr kuzu kaburga eti, 100 gr domates, 60 gr soğan, 60 gr biber olur.
    4- Etli ekmek fırının bakımı yapılmış olmalı, yeni olmalı.
    5- Etli ekmek kesilip tabağa konduğun, bir dilim aldığında, dilim bükülmemeli. Elinde fümdüz durabilmeli.
    6- Asla yanık olmamalı.
    7- Etli ekmek yerken ayran içilir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Mehmet Erdeğer / 21 Ağustos 2023 18:41

    Babacan etliekmek(kapu camisi kiblesi) seckin etliekmek(karaman yolu) abacı etluekmek (muhacir pazari- orman müdürlüğü yani) tavsiye ederim.

    Yanıtla (1) (0)
  • Onur Medeni / 21 Ağustos 2023 18:07

    Hiç biri gerçek etliekmek yapan işletmeler değil. Konya etli ekmeği uzun değil geniş olur. Üzerinde 350 gr civarında kuzu eti olmalıdır. Eti ile hazırlanan harç a maydonoz konulmaz. Eminim ki asıl etli ekmeği Konya'da yaşayanların yüzde 95 i yememiştir. Etliekmek bir Mevlevî yemeğidir. Günümüzdeki etliekmek maalesef aslına uygun değildir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Mehmet gündoğar / 21 Ağustos 2023 10:37

    Etliekmegin adresi bana göre şendağli hamurun ve içinin malzeme sinin bir biriyle özleşmesi ile farklı bir tat bırakıyor 2 tane yiye biliyorum

    Yanıtla (0) (0)
  • Nec Ati / 21 Ağustos 2023 09:37

    Etliekmek kültürünü bozan biri çıktı, şimdi herkes onu gerçek sanıyor. Etliekmek uzun olmaz, geniş ve kısa olur, herşeyden önemlisi mayalı hamurdan yapılır. Metrelik etliekmek mayasız hamurdan olur, onuda yiyince mideye oturur, dışarda beklerse birkaç saat sonra taş gibi olur. Mayalı hamurdan yapılırsa birgün sonra bile ısıtınca yenir.
    Kuzu etinden olur, ama kokusu rahatsız ediyor diye dana etinden yapılıyor bu da sert ve kuru olmasının diğer sebebi. Haberde sayılanların hiçbiri etliekmek kriterlerini sağlamaz. Konya da etliekmek iki yerde yenir, Yaka da nemutlu da veya cemo da.

    Yanıtla (3) (0)