Konya’nın damak çatlatan lezzeti: Hassaten Lokma
Konya'nın kadim mutfak kültürünün gözde lezzeti Hassaten Lokma, kuzu eti, nohut, kestane, havuç ve özel baharatlarla hazırlanıyor. Tarihi Selçuklu dönemine dayanan bu özel yemek, şehrin coğrafi tescilli tatları arasında yer alıyor. Konya mutfağı, asırlara dayanan zengin bir lezzet mirasına sahip. Bu mirasın öne çıkan yemeklerinden biri de Konya Hassaten Lokma. Geçmişi Selçuklu Devleti’ne kadar uzanan bu özel yemek, kuzu eti, nohut, kestane, havuç, soğan, çam fıstığı, kuş üzümü, çeşitli baharatlar ve pirinçle hazırlanıyor.

KONYA HASSATEN LOKMA TARİFİ
Malzemeler:
400 gr pirinç
Yarım kg kuşbaşı kuzu eti
10 gr tuz, 100 g sadeyağ
1 soğan (halka doğranmış)
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü (suda 30 dakika ıslatılmış)
250 gr havuç (kibrit çöpü biçiminde doğranmış)
60 gr haşlanmış nohut
10 gr tarçın, 10 gr dövülmüş karanfil, 10 gr dövülmüş kakule
20 gr tuz
200 g kestane (yarı ızgara edilip kabukları alınmış)
600 ml sıcak et suyu
YAPILIŞI:
Pirinç ılık suda bekletilir. Kuzu eti bir tencerede suyunu çekinceye kadar kavrulup tuz eklenir. Ayrı bir tencerede yağ eritilip soğan ve çam fıstığı kavrulur, ardından havuç eklenir. Nohut, kuş üzümü, baharatlar ve tuz karışıma eklenip kavrulur. Pişmiş kuzu eti ile karıştırılır.
Geniş bir tencereye etli karışım ve süzülen pirinç kat kat yerleştirilir. Pilavın karışmaması için yayvan bir sahan veya kapak üzerine kapatılır. Üzerine kaynar et suyu ilave edilir, kaynamaya başlayınca ateş kısılır. Suyu çekince kapak açılır, yağlı kâğıt serilir ve kapak tekrar kapatılır. Hafif ateşte 30 dakika dinlendirilen lokma, servis tabağına alt üst edilerek sıcak servis edilir.
Konya’nın geleneksel lezzetlerinden olan Hassaten Lokma, hem tarihi hem de benzersiz tadıyla şehrin kültürel zenginliğini sofralara taşıyor.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.