Konya’nın en kurak ilçesi rekor yağış aldı

Konya’nın en kurak ilçesi rekor yağış aldı
 Muhabir
Bir dönem erozyonla, son zamanlarda ise yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle oluşan obruklarla sık sık gündeme gelen Karapınar, dün gece yağan kardan en çok nasibini alan ilçeler arasında yer aldı

Konya’nın uzun süredir beklediği kar yağışı her ne kadar şehir merkezinde istenilen beyaz örtüyü oluşturmamış olsa da özellikle kırsal kesimlerde, şehrin kuzeyinde ve batısında etkili oldu.

Akşama kadar yağmur ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur olarak düşen rahmet, akşam saatlerinde yerini kara bıraktı. Konya’nın kuzeyi ve batısında etkili olan kar yağışı merkez dışında kalan birçok ilçeyi beyaza bürüdü.

konya-kar.jpg

KARAPINAR’DA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE 12 KAT YAĞIŞ DÜŞTÜ

Konya’nın en kurak ilçelerinden biri olan, yeraltı sularının çekilmesiyle birlikte oluşan obruklarla anılan ilçesi Karapınar, rekor miktarda yağış aldı. Gün boyu yağmur şeklinde devam eden yağış, akşam saatlerinde Karapınar genelinde kar olarak toprağa düştü.

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında Karapınar ilçe merkezine düşen yağış miktarının 6 kilogram olduğu, bu yıl ise henüz Ocak ayı bitmeden toprağa düşen toplam yağış miktarının 72 kilogram olduğu öğrenildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 12 kat yağış alan Karapınar için ay sonuna kadar yağması beklenen yağışlarla birlikte bu ortalamanın daha yüksek bir seviyeye çıkacağı tahmin ediliyor. Diğer yandan halkın büyük bir bölümünün geçimini tarım ve hayvancılıkla karşıladığı ilçede gün boyu devam eden yağmur ve ardından gelen kar, büyük sevinç oluşturdu.

KONYA OVASI’NA ADETA CAN SUYU VERDİ

Konya genelinde etkili olmakla birlikte özellikle Konya Ovası’nda yoğunlaşan yağmur bulutları, Ova’nın neredeyse tamamında yağmur ve kar şeklinde rahmet olup toprağa düştü. Yağışların toprağa adeta can suyu verdiğini ifade eden çiftçiler, Ekim ayının sonu ile Kasım ayının başında toprağa ekilen hububat tohumlarının bu yağmur ve kar ile birlikte adeta can suyu aldığını ifade etti.

konya-kar2.jpg

EN AZ YAĞIŞ HADİM’E DÜŞTÜ

Konya’da genel ortalamaya bakıldığında en çok yağış alan ilçeler arasında bulunan Hadim ise geçtiğimiz iki gün boyunca Konya genelinde etkili olan yağışlı sistemden en az nasiplenen ilçe oldu. Hadim ilçesine düşen yağış miktarı 3 kilogramda kaldı.

KONYA’DA NEREYE NE KADAR YAĞIŞ DÜŞTÜ?

Meteoroloji tarafından yapılan değerlendirmelerde Konya’nın kuzeyi ve batısında yağışlı sistemin daha etkili olacağı ifade edilmişti. Meteoroloji uzmanları tahminlerinde yanılmadı. Konya’nın kuzey ve batı kesimlerinde yağış daha etkili oldu. İşte Konya genelinde düşen yağış miktarları;

konya-yagis-miktarlari1.jpg

konya-yagis-miktarlari2.jpg

konya-yagis-miktarlari3.jpg

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.