Konya’nın en meşhur yiyeceği nedir?
118
Türk mutfağı, her bölgesinde kendine has lezzetlerle damaklarda iz bırakırken, Konya ise dünyaya nam salmış, taklitleri yapılsa da aslına asla uymayan en özel lezzetiyle her zaman öne çıkıyor.
218
‘Konya’nın en meşhur yiyeceği nedir?’ sorusunu kime yöneltirseniz yöneltin alacağınız cevap hep aynı oluyor: etliekmek…
318
Konya kültürüyle harmanlanmış olan etliekmek hem Konyalıların vazgeçilmezi, hem de şehre gelen misafirlerin aradığı bir lezzet olarak öne çıkıyor.
418
Etliekmek, Konya için sadece bir yemek olmaktan çıkmış olacak ki, ‘Konya’da hayat etliekmekle başlar, etliekmekle biter’ deniliyor. Aslında bu sözün ortaya çıkmasını tetikleyen gerekçeler de mevcut.
518
Şöyle ki, Konya’da yeni bir bebek dünyaya geldiğinde misafirlere etliekmek ikram ediliyor. Bir düğün olduğunda ya geleneksel Konya pilavı ya da etliekmek ikramında bulunuluyor. Ayrıca Konya’da cenaze evine de etliekmek gönderiliyor. Hayata yeni gözlerini açanlar için de hayata gözlerini kapatanlar için de etliekmek tercih edildiği için ‘Konya’da hayat etliekmekle başlar, etliekmekle biter’ deniliyor.
618
Konya etliekmeği, o kadar nam saldı ki, taklitleri farklı şehirlerde hatta farklı ülkelerde yapılıyor. Konya’nın tescilli yemekleri arasında yer alan etliekmeği Sivas, Kütahya, Tokat ve benzeri şehirler taklit ediyor ancak, taklitler aslını yaşatıyor.
718
Sadece Türkiye genelindeki farklı şehirlerle kalmıyor bu taklit. Anadolu’nun birçok lezzetini, Türk mutfağının eşsiz yemeklerini sahiplenme konusunda zaman zaman büyük çıkışlar yapan Yunanistan bile Konya etliekmeğini sahiplenmek için yer yer hamleler yapıyor.
818
Konya etliekmeği o kadar büyük bir nam saldı ki, diğer yandan endüstriyel üretimi gerçekleştirilerek soğuk zincirle ulusal market zincirlerinin reyonlarında bile son zamanlarda yerini aldı.
918
Ancak şu çok iyi biliniyor ki, Konya’nın en meşhur yiyeceği olan etliekmek, asıl lezzetini Konya’da veriyor. Etliekmeğin en lezzetli halinin fırından çıktıktan sonraki ilk bir saat içerisinde olduğu biliniyor.
1018
Bazı Konyalılar, etliekmeği sıcak sıcak tükettikten sonra artanını dolapta muhafaza edip ertesi gün soğuk halde sabah kahvaltısında ya da ikindin çayını yudumlarken çayın yanında yemeyi seviyor. Etliekmek hakkıyla yapıldığı zaman soğukken de farklı ve damaklarda iz bırakacak bir lezzet bırakıyor.
1118
ETLİEKMEKTEN SONRA KONYA PİLAVI GELİYOR
Konya mutfağının en meşhur yemeği etliekmek olmakla birlikte Konya’da düğün denince akıllara geleneksel Konya pilavı geliyor. Bir genelleme yapılarak adına Konya pilavı denilse de aslında bu yemek sadece pilavdan ibaret değil.
1218
Konya pilavının bir ritüeli bulunuyor. Çoğunlukla düğün salonlarında ikram edilen bu yemek için bir gün öncesinde dev kazanlarda hazırlıklar yapılıyor. Aynı şekilde yeri müsait olan aşçısını bulup mahalle arasında da aynı prosedürle bu özel yemeği misafirlerine ikram edebiliyor.
1318
Peki Konya pilavı nasıl olur?
Konya pilavı, yoğurt çorbası, etli pirinç ya da bulgur pilavı, kurutulmuş çiçek bamyadan yapılan bamya çorbası, irmik helvası, zerde ve meşrubat ile birlikte tamamlanan bir menüden oluşuyor.
1418
Düğünlerde bu yemek yoğurt çorbası ile başlıyor. Ardından etli pilav ikramı başlıyor. Sofrada oturan 10-12 kişilik heyetin talebine göre ana menü olan etli pilav sınırsız sayıda masaya getiriliyor. Burada herkesin doya doya bu lezzeti tatması ancak israf etmemesi konusunda hassasiyet gösteriliyor.
Ardından içinde kurutulmuş çiçek bamya ve kuzu etinin bulunduğu bamya çorbası ikram ediliyor. Bamya çorbasının doğal bir maden suyu gibi olduğu ve yenilen gıdaların hızlı bir şekilde sindirilmesini sağladığı biliniyor.
1518
İçilen bamya çorbasının ardından talep doğrultusunda yine pilav geliyor. Ancak burada ‘deniz altı’ diye tabir edilen bir durum ortaya çıkıyor. Normalde bamya çorbasından sonra gelen pilav etsiz ve zerde ile birlikte ikram edilirken, masadakiler hatırı sayılı misafirlerse diğer masalarda oturanlar görmesin ve ayıp olmasın diye et, tabakta pilavın altına konuluyor. Buna da deniz altı deniyor.
Bu pilavla birlikte tatlı olarak zerde ve irmik helvası ikram ediliyor. Yanında su ve çeşitli meşrubatlar da bulunan tüm yiyecekler israf edilmeden tüketiliyor. Yemek masasından kalkmadan önce yemek duası yapılıyor.
1618
FURUN KEBABI UNUTULMAZ BİR LEZZET SUNUYOR
Konya’nın en meşhur yemeklerinden biri de furun kebabı… Fırın kebabı olarak anılıyor olsa da tescilli adı furun kebabı olan bu yemek, sade kuzu etinden ibaret… Tüm kuzunun parçalanarak kemiklerinden ayrıldıktan sonra dev kazanlara istiflenip odun fırınlarında saatlerce pişirilmesi sonucu ortaya çıkan bu yemek, pişirimi 4-6 saat sürdüğü için bir hayli zahmetli.
1718
Ancak furun kebabı, bu zahmetin karşılığını damak çatlatan bir lezzet olarak veriyor. Pidenin üzerinde yanında çiğ soğan, çiğ domates ve çiğ biber ile birlikte servis edilen furun kebabı, geleneksel yöntemlerle tüketilirse yanında servis açılmıyor. Yani çatal, bıçak bulunmuyor. Ancak günümüzde çatal ve bıçak da veriliyor.
1818
Furun kebabı, yiyecek kişinin tercihine göre kuzunun gerdanından, boyun bölümünden, but kısmından alınan etle servis edilebiliyor. Kimileri bol yağlı seviyor, kimileri ise daha az yağlı olanını yemeyi tercih ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.