Konya'nın gizli hazinesi: Tarihi Kilistra mahallesi

Konya'nın gizli hazinesi: Tarihi Kilistra mahallesi
 Editör
Konya'nın Meram ilçesine bağlı Gökyurt Mahallesi, tarihi ve kültürel açıdan gizli bir hazine barındırıyor. Bölgede yapılan kazılarda bulunan iki Roma mezar taşı, yerleşimin antik dönemdeki adının Kilistra olduğunu ortaya koydu.

Konya'nın Meram ilçesine bağlı Gökyurt Mahallesi, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir bölge. Bölgede yapılan kazılarda bulunan iki Roma mezar taşı, yerleşimin antik adının Kilistra olduğunu ortaya koymuş. Kilistra, Türk hâkimiyetinden sonra Gilisire/Gilisıra/Gilisra’ya dönüşmüş ve yakın zamana kadar da köy bu isimle anılmış.

gokyurt-kilistra.jpg

Kilistra, sadece antik dönemdeki kalıntılarla değil, Orta Çağ'dan Osmanlı'ya uzanan geniş bir tarihi yelpazeye de ev sahipliği yapmakta. Bölgede çok sayıda kaya oyma eser bulunmakta. Bu eserler, Kilistra'nın Orta Çağ'da önemli bir yerleşim merkezi olduğunu göstermekte.

DİNİ VE SİVİL MİMARİ ÖRNEKLERİ DİKKAT ÇEKİCİ

Kilistra'da Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait dini ve sivil mimari örnekleri de yer almaktadır. Camiler, mescitler, kiliseler ve konaklar, bölgenin zengin tarihi ve kültürel mirasını yansıtmakta.

Konya'nın 49 km güneybatısında bulunan Kilistra, tarihi ve kültürel açıdan keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir. Bölgeyi ziyaret edenler, antik eserlerden Orta Çağ kaya oyma eserlerine, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimarisine kadar uzanan geniş bir yelpazede tarihi ve kültürel zenginliği deneyimleme imkanı bulmakta.

KİLİSTRA'YI ZİYARET ETMEDEN DÖNMEYİN!

Konya'ya yolu düşenler, bu tarihi ve kültürel açıdan zengin bölgeyi ziyaret etmeden dönmemeleri tavsiye edilir. Kilistra, unutulmaz bir tarihi ve kültürel deneyim sunmakta.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum