Konya’nın kültür çınarı Mehmet Ali Uz anıldı

KONYA ÇELEBİSİ MEHMET ALİ UZ
İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen programda konuşan Dr. Mustafa Güçlü, Uz’un köklü bir aileden geldiğini belirterek, “Anne tarafı Ereğli’den, Mevlâna soyuna dayanıyor. Dedeleri arasında Mevlevi Tekkesi Şeyhi Pir Ömer Adil Çelebi bulunuyor. Babası ise Konya’nın tanınmış ailelerinden Hacı Kullukzadeler’dendir” dedi.
EĞİTİM HAYATI VE MESLEK YAŞAMI
1935 yılında dünyaya gelen Mehmet Ali Uz, ilkokulu Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu’nda tamamladı. Babasının motor tamircisi olmasını istemesine rağmen çevresindekilerin teşvikiyle İmam Hatip Okulu’na kaydedildi. Burada eğitimini sürdürürken, Büyük Doğu ve Serdengeçti dergileriyle tanışarak entelektüel dünyasını geliştirdi. Hafızlığını Çimili Hakkı Efendi’den tamamladı.
Konya İmam Hatip Okulu’ndan mezun olduktan sonra Konya Lisesi’ne fark dersleri vermek için başvurdu ancak askerlik süreci nedeniyle eğitimine ara verdi. 1961’de lise diplomasını aldı ve ardından 1967’de Hukuk Fakültesi’ni tamamladı.
MESLEKİ VE SİYASİ FAALİYETLERİ
Avukatlık mesleğini icra eden Uz, aynı zamanda Yeşilay ve Türk Ocağı Konya Şubelerinin kurucularından oldu. 25 yıl avukatlık, 3 yıl noterlik yapan Uz, Konya İmam Hatip Lisesi’nde hukuk bilgisi, Konya Akşam Lisesi’nde edebiyat ve kompozisyon dersleri verdi. Selçuk Üniversitesi’nde de iş hukuku dersleri anlattı.
Siyasi hayatında da aktif rol üstlenen Uz, CMKP’nin MHP’ye dönüşüm sürecinde Konya heyetiyle birlikte önemli katkılar sundu. 1969 seçimlerinde milletvekili adayı olan Tevfik Fikret Kızılkaya’nın ardından 1974’e kadar MHP Konya İl Başkanlığı yaptı. Bu dönemde Alparslan Türkeş ve Necip Fazıl Kısakürek ile yakın ilişkiler kurdu.
KÜLTÜREL KATKILARI VE ESERLERİ
Mehmet Ali Uz, Hamle ve Konya Postası gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı, bir dönem Konya Postası’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendi. Başlattığı Akademik Sayfa çalışması Merhaba Gazetesi'nde devam ederek 24 ciltlik bir külliyata dönüştü. "Sultan Veled’den Günümüze Konya Âlim ve Velileri" adlı kitabı kaleme aldı, Konya Ansiklopedisi’nin Yayın Kurulu Başkanlığı’nı yürüttü. Selçuk Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanına layık görüldü.
AYDINLAR OCAĞI VE VEFA PROGRAMLARI
1989 yılında Konya Aydınlar Ocağı Başkanı olan Uz, 2002’de sağlık sorunları nedeniyle görevini Dr. Mustafa Güçlü’ye devretti. Aydınlar Ocağı, 2009 yılında ona “Şeyh’ül Muharririn” unvanını verdi. 2015 ve 2020 yıllarında adına vefa programları düzenlendi.
Dr. Mustafa Güçlü, Uz’un Konya’ya ve kültürel mirasa olan katkılarına vurgu yaparak, “Mehmet Ali Uz, yerliliği, milliliği, düşüncesi ve duruşuyla bir Konya Çelebisi ve Konya Beyefendisiydi. Kültür dünyamıza sunduğu büyük hizmetler için kendisine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.