Konya'nın çorbası bamyanın faydaları saymakla bitmiyor

Konya'nın çorbası bamyanın faydaları saymakla bitmiyor
Konya'da düğün yemeklerinin ve evlerin vazgeçilmez çorbası bamyanın faydaları saymakla bitmiyor. İşte bamya çorbasının faydaları;

Bamya çorbasının faydaları;
Bamya çorbası, Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Lezzetli olmasının yanı sıra, bamya çorbasının sağlık açısından da birçok faydası olduğu bilinmektedir.

baaa.jpg

Bamya çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirimi kolaylaştırmaya, kolesterolü düşürmeye, kanser riskini azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir.

Bamya çorbasının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Bamya, C vitamini ve beta-karoten bakımından oldukça yoğun bir besindir. Bu vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırır: Bamya, lif bakımından yoğun bir besindir. Lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve kabızlığı önler. kabızken yemek fayda sağlayacaktır.
Kolesterolü düşürür: Bamya, kolesterolü düşürmeye oldukça yatkın bir bitkidir.
Kanser riskini azaltır: Bamya, antioksidanlar bakımından zengin bir besindir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olur ve kanser riskini oldukça azaltarak kansere yakalanmayı engelleyebilir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Bamya, diğer besinlere göredüşük kalorili bir besindir. Bu nedenle, kilo vermeye yardımcı olabilir. Pişmiş bamyanın 100 gramında 20 kalori bulunur. Bamyanın 1 porsiyonu (150 gr) 30 kalori, 1 çorba kaşığı (25 gr) 5 kaloridir.
Bamya çorbası, bu faydalarının yanı sıra oldukça sıcak tüketilen lezzetli bir yemektir. mide hasarına yol açmaması için ılık içebilirsiniz. Bunun yanı sıra Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilebilir.
Bamya çorbasının faydalarını daha da artırmak için, çorba limon ekşili olarak yapılabilir. Ekşili bamya çorbası, C vitaminini arttırır ve Soğuk algınlığıyla mücadeleye katkı sağlar.
Bamya çorbası hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
Bamya çorbası için taze bamya kullanılmalıdır. Ancak taze bamya bulunmadığı durumlarda kuru bamya da kullanılabilir.
Bamya, pişirilirken çok fazla pişmemelidir. Aksi takdirde, bamya cıvık bir kıvam alır.
Bamya çorbası, pişirildikten sonra bir miktar bekletilip servis edilmelidir.
Sağlıklı bir şekilde yaşamak sürdürmek için bamya çorbası, düzenli olarak tüketilmesi gereken yemeklerden biridir.

bamya5-tv3g-cover.webp

Peki Konya usulü bamya çorbası nasıl yapılır?

Konya usulü geleneksel bamya çorbası tarifi:


Bamya Çorbası (Konya Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
Bamyaları haşlamak için:
100 gr kuru bamya
Üzerini geçecek kadar sıcak su
1 çay kaşığı kadar limon tuzu
Çorbanın yapımı için:
300 gr kuzu kuşbaşı
2 adet büyük boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
Üzerini geçecek kadar sıcak su Bamya Çorbası (Konya Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
Bamyaları haşlamak için:
100 gr kuru bamya
Üzerini geçecek kadar sıcak su
1 çay kaşığı limon tuzu
Çorbanın yapımı için:
300 gr kuzu kuşbaşı
2 adet büyük boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
Üzerini geçecek kadar sıcak su
ilk olarak kuru bamyalarınızı elinizle ovalayarak üzerindeki küçük küçük tüylerin dökülmesini yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlayın.
Temizlediğiniz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dk kadar haşlayın. Haşlarken içine bir çay limon tuzu ekleyin bamyalarının sünmemesi için.
Yumuşayan bamyalarınızın suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave edin.
Bamyalarınızın iplerini çıkarın.
Önce etinizi suyunu çekinceye kadar kavurun üzerine tereyağını ekleyip ince doğradığınız soğanlarınızı pembeleşinceye kadar kavurun.
Soğanlarımız kavrulduktan sonra salçalarınızı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Suyunuzu ilave edip bamyalarınızı ekleyin. Suyunuz kaynayınca tuzunuzu ilave edip ocağınızın altını kısın, 30 dk. kısık ateşte pişirin
Kıvam alan çorbanıza en son limon tuzunu da ekleyip, 10 dk. daha kaynattıktan sonra ocağınızın altını kapatabilirsiniz.
Çorbanızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra servise sunabiliriz. Bamya sıcak sıcak yenir. Ancak uzmanlar mide ve ağız hasarına yol açmamak için ılık tüketmenizi tavsiye ediyorlar.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum