Konya'nın meşhur yemeği davet sofralarının vazgeçilmezi

Fasulyeli Bütümet
Konya davetlerinin anlam taşıyan ana yemeğidir. Et bütün olarak kebap hâline getirildiği nedeniyle “bütümet (bütün et)” denir. Yemeğin diğer adı da “orta”dır.
Bütümet aynı zamanda taze fasulye ile de yapılabilir. Bu durumda, patlıcan yerine 1 kg kadar taze fasulye olur.. Fasulyelerin uçları kırılır ve yıkanır. Et kızartıldıktan daha sonra tencereye katılır. Doğranmış soğanlar ve tereyağı ilavesiyle üç beş dakika kadar çevrilir. Doğranmış sivri biber ve domates ilave edilir. 5 bardak su ve bir tatlı kaşığı tuz eklenerek hafif ateşte pişmeye bırakılır. Et pişince, taze fasulyeler tencereye ilave edilir. Fasulyeler pişince tencere servis tabağına ters çevrilip etin üste gelmesi kolaylık sağlar. Üzerine doğranmış maydanoz serpiştirilerek sunum servisi yapılır.
Bütümet, Konya'nın en sevilen yemeklerinden biridir. Etin lezzeti ve patlıcan veya fasulyenin tadıyla birleşen bu yemek, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir.
- 1,5-2 kg kuzu ön kol veya kaburga eti
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 5 bardak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4-5 baş kuru soğan
- 3-4 sivri biber
- 1 domates
- 1,5 kg patlıcan
Yapılışı:
- Et kızartıldıktan sonra tencereye alınır.
- Doğranmış soğanlar ve tereyağı ilavesiyle üç beş dakika çevrilir.
- Doğranmış sivri biber ve domates ilave edilir.
- 5 bardak su ve bir tatlı kaşığı tuz eklenerek hafif ateşte pişmeye bırakılır.
- Et pişince, doğranıp tuzlu suda bekletilen patlıcanlar, sıkılarak etin üzerine döşenir.
- Patlıcanlar pişince tencere servis tabağına ters çevrilip etin üste gelmesi sağlanır.
- Üzerine doğranmış maydanoz serpiştirilerek servis yapılır.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.