KOP destekleriyle tersine göç hızlandı

KOP destekleriyle tersine göç hızlandı
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Konya’nın Beyşehir İlçesine bağlı Yunuslar ve Damlapınar mevkiindeki Gölet ve Kapalı Sistem Sulama Tesislerini gezdi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Konya’nın Beyşehir İlçesine bağlı Yunuslar ve Damlapınar mevkiindeki Gölet ve Kapalı Sistem Sulama Tesislerini gezdi. KOP İdaresinin KÖSİP destekleri, bölge halkına can suyu oldu. Gölet yapımı ve kapalı sulama sistemi dönüşümlerinin sağlandığı hibe destekleriyle bir yandan yeni alanlar tarıma kazandırılırken diğer yandan ekonomik nedenlerle göç eden gençler köylerine geri dönüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından kısa adı KOP KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama İşleri kapsamında verdiği destekler bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Kamu yatırımlarının etkin ve verimli kullanılması ilkesiyle proje sahalarını yerinde inceleyen KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin,gölet ve kapalı sistem sulama tesislerini gezdi.

“KÖSİP’LE BÖLGE HALKININ GELİRİ YÜKSELDİ”

KOP KÖSİP Mali Destek Çağrı Programı kapsamında 2017-2018 yıllarında hibe desteği verilen ve Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projeleri inceleyen KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, İdare olarak desteklenen projelerle suyu bölge halkının hizmetine sunduklarını, iklim değişikliği ile ortaya çıkan durum karşısında da suyun tarımda daha etkin ve verimli kullanılması için yeni sulama teknolojilerini uygulayarak  kuraklık etkisinin azaltılması yönünde çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Toplamda 3 milyon 590 bin TL’lik finansman desteği ile Yunuslar ve Damlapınarlı çiftçilerin hayatlarında önemli değişimlerin yaşandığına dikkat çeken KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Şahin; “Gölet inşaatı ve dere üzerine yapılan bent destekleri sayesinde 180 hektara yakın bir alanı kapsayacak sulama kapasitesi ortaya çıkarıldı. Daha önce ekim dikim yapılamayan tarım alanları suya kavuştu. Ağırlıklı olarak kuru tarım yapan yöre halkı, kapalı sulama sistemleri sayesinde artık ekonomik değeri olan sebze meyve gibi ürünleri yetiştirebiliyor. Bu tür projeler, çok kısa zamanda bölge halkına gelir artışı ve istihdam sağlamaktadır.” diye konuştu.

Bugüne kadar Sulama desteklerine güncel değeriyle 1 milyar 600 milyon TL aktarıldığını ifade eden Başkan Şahin “348 bin 210 dekarı yeni tarım arazisi olan 1 milyon 289 bin 90 dekar yeni ve rehabilite alanın modern basınçlı sulama sistemi ile suya kavuştuğunu söyleyerek, “Son günlerinde bölgemizin yüksek kesimlerinde ve sulanan arazilerde aldığımız yağışların üretimde verime önemli oranda katkı sağlayacaktır” dedi

“BOŞTA TARIM ARAZİSİ KALMADI”

Damlapınarı Muhtarı Osman Şardağ ise KOP destekleri sayesinde suya kavuştuklarını belirterek; “Arpa buğday yetiştiriciliğinden sebze meyve üreticiliğine geçtik. Ekonomik nedenlerle köyünü, ata yurdunu terk eden gençlerimiz artık geri dönmeye başladı. Köylerimizde artık boşta tarım arazisi neredeyse yok denecek kadar az kaldı. Arazi sahibi ekim dikim yapmıyorsa yöre halkı kiralamak yoluyla boş alanlarda da üretim yapmaya başladı. Arazilerimizi suyla buluşturan KOP İdaresine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

kosip-1.jpgkosip-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.