Koronavirüsün laboratuar ürünü olduğu iddia ediliyor

Koronavirüsün laboratuar ürünü olduğu iddia ediliyor
ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüsün bir Çin laboratuarından kaynaklandığına dair kanıtlar gördüğünü öne sürdü. Daha önce de ABD ulusal istihbarat direktörü ofisi virüsün nasıl başladığını araştırdığını söyledi.

Ancak ofis, Covid-19'un "insan yapımı veya genetik olarak değiştirilmediğini" belirlediğini söyledi. Çin laboratuvar teorisini reddetti ve ABD'nin Covid-19'a verdiği yanıtı eleştirdi. Geçen yıl Çin'de ortaya çıkan virüs, ABD'de 63.000'i de dahil olmak üzere dünya çapında 230.000 kişiyi öldürdü. 

TRUMP NE DEDİ?

Perşembe günü Beyaz Saray'da, Donald Trump bir muhabir tarafından “Bu noktada size Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün bu virüsün kaynağı olduğuna dair yüksek derecede güven veren bir şey gördünüz mü?” sorusunu yöneltti. Donald Trump ise ‘evet’ cevabını verdi. New York Times Perşembe günü yaptığı açıklamada, kıdemli Beyaz Saray yetkililerinin ABD istihbarat topluluğundan virüsün bir Wuhan araştırma laboratuvarından gelip gelmediğini araştırmasını istediğini bildirdi . İsimsiz yetkililer NBC News'e verdiği demeçte, istihbarat örgütlerine Çin ve DSÖ'nün virüs hakkında erken bilgi verip vermediğini belirleme görevi verildi.

WUHAN LABORATUVARI NEDİR?

1950'lerde kurulan Wuhan Viroloji Enstitüsü, Çin'in ilk Biyogüvenlik Seviye 4 laboratuvarına ev sahipliği yapıyor. Bu tür laboratuarlar, az sayıda aşı veya tedavi bulunan en tehlikeli patojenleri ele alır ve Wuhan tesisinin çalıştığı alanlardan biri yarasalardan gelen koronavirüslerdir. Tasarlanan ve $ 44 milyon (£ 35m), 2015 yılında açılan laboratuvarda bir maliyetle Fransız yardımı ile inşa , personelinin birçoğu Lyon Fransız şehri benzer bir tesiste eğitilmiştir.

Trump'ın Çin'e karşı suçlamaları nelerdir?

Trump son zamanlarda ABD başkanının yönetimindeki yetkililerin Pekin'e ateşkes olarak nitelendirdiği durumdan sonra Çin ile pandemi üzerindeki kelime savaşını tırmandırıyor. Çarşamba günü, Çin'in Kasım ayında yeniden seçim teklifini kaybetmesini istediğini söyledi. Daha önce Çinli yetkilileri virüsü erkenden kapatmak ve hastalığın yayılmasını durdurabileceklerini söylemekle suçladı. Benzer şekilde DSÖ'yi eleştirdi ve küresel organ için ABD fonlarını geri çekti. Bu arada Çin dışişleri bakanlığı, Trump yönetimini krizle mücadelede kendi sorunlarından uzaklaşmaya çalışmakla suçladı. Bir bakanlık sözcüsü, Covid-19'un ABD'de ortaya çıkmış olabileceği fikrini - kanıt olmadan - defalarca destekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.