Kosova'nın UEFA'ya kabul edilmesi

Kosova'nın UEFA'ya kabul edilmesi
- Sırbistan Futbol Federasyonu, UEFA'yı CAS'a şikayet edecek

SARAYBOSNA (AA) - Sırbistan Futbol Federasyonu, Kosova'nın üyeliğe kabul edilmesi nedeniyle UEFA'yı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) şikayet edecek.

Kararın ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Marko Djuric ile Sırbistan Gençlik ve Spor Bakanı Vanja Udovicic, Kosova'nın üyeliğe kabul edilmesi kararı nedeniyle Sırbistan Futbol Federasyonu'nun UEFA'yı CAS'a şikayet edeceğini açıkladı.

Djuric, söz konusu kararın kolay bir şekilde geçiştirilmemesi için devletin Sırbistan Futbol Federasyonu'na destek olacağını belirterek, Kosova hakkındaki kararın UEFA'da yeni bölünmelere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Alınan karara rağmen "karşı tarafın" kaybettiğini savunan Djuric, "Çünkü sadece Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin futbol federasyonlarının UEFA'ya üye olabileceğini öngören tüzük değiştirilemedi. En önemli gerekçemiz bu. Bu nedenle kararın Lozan'dan geri dönmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Udovicic de Kosova hakkındaki kararın UEFA'nın tüm prensiplerini yıktığını savunarak, "Bu kararın değiştirilmesi için tüm ilişkilerimizi kullanacağız." dedi.

Bugünkü kararla birlikte sporun mağlup olduğunu ifade eden Udovicic, "Bu, siyasetin uluslararası düzeyde sporun içinde olduğuna dair net bir mesaj." diye konuştu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ise Kosova hakkındaki kararın siyasi olduğunu öne sürerek, "Kosova'nın UEFA'ya kabulü, hukuk ve kaideler dünyasında değil, siyaset ve çıkar dünyasında yaşadığımızın göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.Sırbistan'ın Kosova'yı tanımayacağını yineleyen Dacic, "Bunun dışında her şey, bugün de gördüğümüz gibi mümkün." yorumunu yaptı.


- Bosna Hersek çekimser kaldı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki UEFA Olağan Kongresi'nde yapılan oylamada çekimser kalan 2 üye ülkeden biri de Kosova gibi eski bir Yugoslavya ülkesi olan Bosna Hersek oldu.

Bosna Hersek Futbol Federasyonu'ndan edinilen bilgiye göre, hem Sırbistan hem de Kosova'nın futbol federasyonları, Bosna Hersek'in çekimser kalması talebinde bulundu.

Bosna Hersekli yetkililer, Kosova konusunda tüm uluslararası kurumlarda yapılacak oylamalarda çekimser kalınmasının devletin genel bir tutumu olduğunu hatırlatarak, iki ülke futbol federasyonlarının talebi olmasa da çekimser oy kullanacaklarını aktardı.

Bosna Hersek, ülkedeki Sırp siyasilerin karşı çıkması nedeniyle hala Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanıyamıyor.

Kongrede yapılan oylama sonucunda Kosova Futbol Federasyonu, 28 evet, 24 hayır ve 2 çekimser oyla UEFA'nın 55'inci üyesi olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.