Kovid 19'a (Koronavirüs) karşı bağışlık sistemimizi nasıl güçlendiririz?

Kovid 19'a (Koronavirüs) karşı bağışlık sistemimizi nasıl güçlendiririz?
Koronavirüs’ün yayılmaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık artırıcı, iltihabı azaltıcı önlemler herkes tarafından alınmaya başlandı. Virüs için henüz bir tedavi olmamakla birlikte, bazı tedbirler alınmasının virüse karşı etkili olacağı düşünülüyor.

Bağışıklık Sisteminizi Arttırmak İçin En İyi 15 Takviye

Bağışıklık sisteminiz, vücudunuzu virüsler, toksinler ve bakteriler de dahil olmak üzere istilacı patojenlere karşı sürekli olarak savunan karmaşık bir hücre, süreç ve kimyasal olaylardan oluşur

Bağışıklık sisteminizi yıl boyunca sağlıklı tutmak enfeksiyon ve hastalığı önlemenin anahtarıdır. Besleyici yiyecekler tüketerek ve yeterli uyku ve egzersiz yaparak sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en önemli yoludur.

Ek olarak, araştırmalar bazı vitaminler, mineraller, otlar ve diğer maddelerle takviyenin bağışıklık tepkisini artıracağı ve hastalığa karşı potansiyel olarak koruyabildiğini göstermiştir.

1. D Vitamini

D vitamini, bağışıklık sisteminizin sağlığı ve çalışması için gerekli olan yağda çözünen bir besindir.

D vitamini, bağışıklık savunmanızın önemli parçaları olan beyaz kan hücreleri olan monositlerin ve makrofajların patojenle (hastalıkla) mücadele etkilerini arttırır ve bağışıklığı arttırmaya yardımcı olan iltihabı azaltır.

Birçok insanda bağışıklık fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilecek bu önemli vitamin yetersizdir . Aslında, düşük D vitamini seviyeleri, grip ve alerjik astım dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonu artışı ile ilişkilidir.

Bazı çalışmalar, D vitamini takviyesinin bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini göstermektedir. Aslında, son araştırmalar bu vitaminin alınmasının solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyabileceğini göstermiştir.

11.321 kişide yapılan çalışmalada, D vitamini takviyesi , bu vitamin eksikliği olan kişilere göre solunum yolu enfeksiyonu riskini önemli ölçüde azalttı ve yeterli D vitamini seviyelerine sahip kişilerde enfeksiyon riskini azalttı.

D vitamini genel bir koruyucu etkisi gösterir.

Diğer çalışmalar, D vitamini takviyelerinin, hepatit C ve HIV de dahil olmak üzere belirli enfeksiyonları olan kişilerdeki antiviral tedavilere yanıtı iyileştirebileceğini ortaya koymuştur.

Kan seviyelerine bağlı olarak, günde 1000 ila 4.000 IU takviye D vitamini çoğu yerde çoğu insan için yeterlidir, ancak daha ciddi eksiklikleri olan kişiler genellikle daha yüksek dozlar gerekmektedir.

ÖZET

D vitamini bağışıklık fonksiyonunun artırılması için gereklidir. Bu vitaminin sağlıklı seviyeleri, solunum yolu enfeksiyonu riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Çinko

Çinko, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek önemli bir mineraldir. Bunun nedeni çinkonun bağışıklık sistemi fonksiyonu için gerekli olmasıdır.

Çinko, bağışıklık hücresi gelişimi ve iletişimi için gereklidir ve enflamatuarı (iltihap) önlemede önemli bir rol oynar.

Çinko eksikliği, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışma yeteneğini önemli ölçüde etkiler ve pnömoni dahil olmak üzere enfeksiyon ve hastalık riskinde artışa neden olur.

Çinko eksikliği dünya çapında yaklaşık 2 milyar kişiyi etkilemektedir ve yaşlı erişkinlerde çok yaygındır. Aslında, yaşlı yetişkinlerin % 30'u bu besin maddesinden eksik olarak kabul edilir.

Çok sayıda çalışma, çinko takviyelerinin soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyabileceğini ortaya koymaktadır.

Çinko takviyesi zaten hasta olanlar için yararlı olabilir.

Akut alt solunum yolu enfeksiyonu (ALRI) olan hastanede yatan 64 çocukta yapılan bir araştırmada, günde 30 mg çinko almak, toplam enfeksiyon süresini ve hastanede kalış süresini bir plasebo grubuna kıyasla ortalama 2 gün azalttığı görüldü.

Ek çinko ayrıca soğuk algınlığının süresini azaltmaya yardımcı olabilir.

Günlük en fazla 40 mg elementel doz çinko takviyesini uzun süre almak sağlıklı yetişkinler için genellikle güvenlidir.

Aşırı dozlar, bakır emilimini engelleyebilir ve bu da enfeksiyon riskinizi artırabilir.

ÖZET

Çinko takviyesi, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir ve bu enfeksiyonların süresini azaltabilir.

3. C Vitamini

C vitamini, bağışıklık sisteminde önemli rolü nedeniyle belki de enfeksiyona karşı korunmak için alınan en popüler takviyedir.

Bu vitamin çeşitli bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler ve enfeksiyona karşı koruma yeteneklerini geliştirir. Ayrıca, eski hücreleri temizleyerek ve bunları yenileriyle değiştirerek bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan hücresel yenilenme için de gereklidir.

C vitamini ayrıca, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin birikmesiyle ortaya çıkan oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidan görevi görür.

Oksidatif stres, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ve çok sayıda hastalıkla bağlantılıdır.

C vitamini takviyesinin, üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığının, süresini ve şiddetini azalttığı görülmüştür.

11.306 kişide yapılan araştırmada, günde ortalama 1-2 gramlık bir dozda düzenli olarak C vitamini takviyesinin soğuk algınlığı süresini yetişkinlerde % 8 ve çocuklarda % 14 azalttığını göstermiştir.

C vitamini takviyeleri almanın, maraton koşucuları ve askerler de dahil olmak üzere yüksek fiziksel stres altındaki bireylerde soğuk algınlığının % 50'ye kadar azaldığını gösterdi.

Ek olarak, yüksek doz intravenöz C vitamini tedavisinin, viral enfeksiyonlardan kaynaklanan sepsis ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonları olan kişilerde semptomları önemli ölçüde iyileştirdiği göstermiştir.

Bu sonuçlar, C vitamini takviyelerinin, özellikle diyetleri nedeniyle yeterli miktarda vitamin almayanlarda bağışıklık sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceğini doğrulamaktadır.

C vitamini için üst sınır 2.000 mg'dır. Tamamlayıcı günlük dozlar tipik olarak 250 ila 1,000 mg arasındadır.

ÖZET

C vitamini bağışık sistemi için hayati önem taşır. C vitamini takviyesi, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve şiddetini azaltabilir.

4. Mürver

Uzun zamandır enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan siyah mürver (Sambucus nigra), bağışıklık sağlığı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır.

Testlerde mürver özü, üst solunum yolu enfeksiyonlarından ve grip virüsü suşlarından sorumlu bakteriyel patojenlere karşı güçlü antibakteriyel ve antiviral potansiyel etki gösterir.

Dahası, bağışıklık sistemi yanıtını arttırdığı ve soğuk algınlığının süresini ve şiddetini azaltmanın yanı sıra viral enfeksiyonlarla ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

180 kişide yapılan çalışmada, mürver takviyelerinin viral enfeksiyonların neden olduğu üst solunum yolu semptomlarını önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

2004 yılında yapılan çalışmada günde 4 kez 1 çorba kaşığı (15 mL) mürver şurubu ile takviye edilmiş grip hastalarının, şurubu almayanlardan 4 gün önce semptomlarda rahatlama yaşadığını ve ayrıca ilaçlara daha az bağımlı olduğu tespit edilmiştir.

Mürver takviyeleri çoğunlukla sıvı veya kapsül formunda satılmaktadır.

ÖZET

Mürver takviyeleri almak, viral enfeksiyonların neden olduğu üst solunum yolu semptomlarını azaltabilir ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

5. Tıbbi mantarlar

Tıbbi mantarlar, antik çağlardan beri enfeksiyon ve hastalığı önlemek ve tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bağışıklık arttırıcı potansiyelleri için birçok tıbbi mantar türü araştırılmıştır.

270'den fazla tanınmış tıbbi mantar türünün bağışıklık arttırıcı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Cordyceps, aslan yelesi, maitake, shitake, reishi ve hindi kuyruğu, bağışıklık sağlığına fayda sağladığı gösterilen tüm türlerdir.

Bazı araştırmalar, belirli tipte tıbbi mantarlar takviye olarak alınmasının bağışıklık sağlığını çeşitli şekillerde artırabildiğini ve astım ve akciğer enfeksiyonları da dahil olmak üzere belirli durumların semptomlarını azaltabildiğini göstermektedir.

Örneğin, ciddi bir bakteriyel hastalık olan tüberkülozlu farelerde yapılan bir çalışma, cordyceps mantarı ile tedavinin, mantar uygulanmayan grubuna kıyasla akciğerlerdeki bakteri yükünü önemli ölçüde azalttığını, bağışıklık tepkisini arttırdığını ve inflamasyonu azalttığını bulmuştur.

79 yetişkinde yapılan, 8 haftalık bir çalışmada, 1.68 gram cordyceps miselyum kültürü ekstresi ile desteklenmesiyle, enfeksiyona karşı koruyan bir beyaz kan hücresi türü olan doğal öldürücü (NK) hücrelerin aktivitesinde % 38 oranında önemli bir artışa yol açtı.

Hindi kuyruğu mantarı, bağışıklık sağlığı üzerinde güçlü etkileri olan başka bir tıbbi mantardır. İnsanlarda yapılan araştırmalar, hindi kuyruğu mantarının özellikle belirli kanser türleri olan kişilerde bağışıklık tepkisini artırabileceğini göstermektedir.

Diğer birçok tıbbi mantar da bağışıklık sağlığı üzerindeki yararlı etkileri için incelenmiştir. Tıbbi mantar ürünleri tentürler, çaylar ve takviyeler şeklinde alınabilir.

ÖZET

Cordyceps ve hindi kuyruğu dahil olmak üzere birçok tıbbi mantar türü, bağışıklık arttırıcı ve antibakteriyel etkiler sunar.

6-15. Bağışıklık arttırıcı potansiyele sahip diğer takviyeler

Yukarıda listelenenlerin yanı sıra, bağışıklık sistemini iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok takviye vardır:

Astragalus. Astragalus , Geleneksel Çin Tıbbında (TCM) yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Hayvan araştırmalarında, ekstresinin bağışıklık ile ilgili yanıtları önemli ölçüde artırdığı düşünülmektedir.

Selenyum.

Selenyum, bağışıklık sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Hayvan araştırmaları, selenyum takviyelerinin H1N1 dahil olmak üzere influenza suşlarına karşı antiviral savunmayı artırabildiğini göstermektedir.

Sarımsak.

Sarımsak güçlü antienflamatuar ve antiviral özelliklere sahiptir. NK hücreleri ve makrofajlar gibi koruyucu beyaz kan hücrelerini uyararak bağışıklık sağlığını arttırdığı gösterilmiştir. Ancak, insan araştırması sınırlıdır.

Andrographis.

Bu bitki, enterovirüs D68 ve influenza A dahil solunum hastalıklarına neden olan virüslere karşı antiviral etkilere sahiptir. Bir terpenoid bileşik olan andrographolide içerir.

Meyan.

Meyan, viral enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olabilecek, glisirizin de dahil olmak üzere birçok madde içerir. Test araştırmalarına göre, glisirrizin ciddi akut solunum yolu sendromu ile ilişkili koronavirüse (SARS-CoV) karşı antiviral aktivite sergiler.

Pelargonium sidoides .

İnsanlar üzerinden yapılan araştırmalarda, soğuk algınlığı ve bronşit de dahil olmak üzere akut viral solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmek için bu bitkinin ekstresinin kullanımını öneriliyor. Yine de sonuçlar karışıktır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

B kompleks vitaminleri.

B12 ve B6 dahil B vitaminleri sağlıklı bağışıklık tepkisi için önemlidir. Bununla birlikte, birçok yetişkinde bunlar yetersizdir. Bu da bağışıklık sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir

Kürkümin.

Kürkümin zerdeçaldaki ana aktif bileşiktir. Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve hayvan çalışmaları, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir

Ekinezya.

Ekinezya papatya ailesinin bir bitki cinsidir. Bazı türlerin bağışıklık sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir ve solunum sinsityal virüsü ve rinovirüsler de dahil olmak üzere çeşitli solunum virüslerine karşı antiviral etkileri olduğu düşünülüyor.

Propolis.

Propolis, arı kovanlarında dolgu macunu olarak kullanılmak üzere bal arıları tarafından üretilen reçine benzeri bir malzemedir. Etkileyici bağışıklık arttırıcı etkileri olmasına ve antiviral özelliklere sahip olabilmesine rağmen, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Bilimsel araştırma sonuçlarına göre, yukarıda listelenen takviyeler bağışıklık arttırıcı özellikler sunabilir.

Bununla birlikte, bu takviyelerin bağışıklık sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin çoğunun insanlarda kapsamlı bir şekilde test edilmediğini ve gelecekte yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu unutmayın.

ÖZET

Astragalus, sarımsak, kurkumin ve ekinezya, bağışıklık arttırıcı özellikler sunan takviyelerin sadece bazılarıdır. Yine de, insanlarda kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Dipnot:

Piyasada satılna birçok takviye, bağışıklık sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Çinko, mürver ve C ve D vitaminleri, bağışıklık arttırıcı potansiyelleri için araştırılan maddelerden sadece bazılarıdır.

Bununla birlikte, bu takviyeler bağışıklık sağlığı için küçük bir yarar sunsa da, sağlıklı bir yaşam için kullanılmamalıdır.

Dengeli bir diyet sürdürmek, yeterince uyumak, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve sigara içmemek, bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmaya, enfeksiyon ve hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olmanın en önemli yollarından bazılarıdır.

Bu takviyeleri denemek için karar verirseniz, bazı takviyeler bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği veya bazı insanlar için uygun olmayabileceği için önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Dahası, bazılarının antiviral özelliklere sahip olmalarına rağmen, herhangi birinin COVID-19'a karşı koruyabileceğini gösteren hiçbir bilimsel kanıt olmadığını da unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.