Koyunlara yaz "tıraş"ı

Koyunlara yaz "tıraş"ı
TİGEM'e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yetiştirilen ivesi cinsi elit koyunlar, sıcak havadan etkilenmemeleri ve daha iyi gelişmeleri için yünleri kırkıldıktan sonra yıkanarak yaza hazırlanıyor- İşletmede görevli koyunculuktan sorumlu veteriner Ustab

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde özenle yetiştirilen ivesi ırkı koyunlar, havaların ısınmasıyla kırkılarak meralara bırakılıyor.

Hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin büyük işletmeleri arasında yer alan TİGEM bağlı Ceylanpınar Tarım İşletme Müdürlüğündeki ivesiler, damızlık olarak yetiştiriliyor.

Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen ivesi cinsi koyunlar, ihale usulüyle yurt dışının yanı sıra Türkiye'nin değişik illerinden gelen besicilere satılıyor. İşletmenin önemli gelir kalemleri arasında yer alan ivesi cinsi koyunların satışından elde edilen gelir ise hayvancılık projelerinde kullanılıyor.

Tam otomatik makinelerle sağılan ve sütleri ölçülen koyunlar, havaların ısınmasıyla görevliler tarafından elektrikli makinelerle kırkılıyor. Daha sonra hazırlanan kanallarda hastalıklara karşı ilaçlı suyla yıkanan hayvanlar daha iyi gelişmeleri için meralara bırakılıyor.

- 150 ton yün elde ediliyor

İşletmede görevli koyunculuktan sorumlu veteriner Özgüç Ustabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerinde 75 bin civarında ivesi cinsi küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Damızlık amaçlı yetiştirilen koyunların yanı sıra elde edilen ürünlerin de ihaleyle satıldığını belirten Ustabaş, söz konusu ırkın süt verimi bakımından ilk sırada yer aldığını dile getirdi.

Ustabaş, hayvanlardan her yıl yaklaşık 150 ton yün elde ettiklerini aktararak şöyle devam etti:

"Dünyanın en büyük tarım işletmesi burası. Yaklaşık 75 bin ivesi ırkı koyun yetiştirmekteyiz. Sürülere haziranın ortasında koç katılır ve yaklaşık 52 gün sürüde bırakılır. Daha sonra yaklaşık 5 ay gebelikleri sürmektedir. Kasım ve aralık aylarında koyunlarımız doğum yapar. Bunlarda yüzde 20 ikizlik oranı var. Her yıl yaklaşık olarak 35 bin kuzu elde ederiz. Ortalama 180 gün civarında sağım yapıyoruz. Hayvanlar bu sürede hem merada otlar hem de süt verimini artırmak için yem takviyesi yapıyoruz. Süt sağımı bittikten sonra havaların ısınmaya başlamasıyla koyunların kırkımlarını gerçekleştiririz. Burada yaklaşık 45 bin hayvan kırkıyoruz. Kırkımdan hemen sonra dış parazitten arındırmak için koyunlar banyoya girer ve sonrasında daha iyi gelişmeleri için meralara bırakırız. Bu işlemler her yıl böyle devam ediyor."

Söz konusu hayvanların özelliklerinden dolayı fiyatlarının da piyasaya göre daha yüksek olduğunu söyleyen Ustabaş, "İvesi ırkının sütçü olması bizim için önemli. Bizim işletmemizin asıl amacı damızlık hayvan yetiştirmek. Yani üreticiye damızlık olarak verimi yüksek elit hayvanlar yetiştiriyoruz. İşletmedeki tüm ürünler ihaleyle satılıyor. 5 yılda bir hayvanları yeniliyoruz." diye konuştu.

Çobanlardan İsa Yaprak da özellikle bahar döneminde işlerinin arttığını ve koyunların daha iyi gelişebilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Koyun kırkım döneminin şenlik havasında ve eğlenceli geçtiğini anlatan Yaprak, sürüsü iyi olan çobanların yetkililerce ödüllendirildiğine işaret etti.

Çobanlardan Yasin Yürücü ise hayvanların özellikle kırkıldıktan sonra kilo almaya başladığına dikkati çekerek çobanlara bu dönemde önemli iş düştüğünü kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.