KTOTEK işlevselliği ile tüm Türkiye’ye örnek

KTOTEK işlevselliği ile tüm Türkiye’ye örnek
KTO Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nün işlevselliği ile Türkiye’de bir benzerinin olmadığını ifade eden KTOTEK Genel Müdürü Feyzullah Altay, “Bütün birimlerimizi bir araya getirdiğimizde Türkiye’de tekiz. Tek çatı altında çözüm merkeziyiz" dedi.

Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nün(KTOTEK) işlevselliği ile Türkiye’de bir benzerinin olmadığını ifade eden KTOTEK Genel Müdürü Feyzullah Altay, “Bütün birimlerimizi bir araya getirdiğimizde Türkiye’de tekiz. Tek çatı altında çözüm merkeziyiz” dedi.

KTOTEK, bünyesinde barındırdığı birimlerle Konya’daki nitelikli personel ihtiyacına merhem olurken, diğer taraftan da ihracata, verimli üretime ve Ar-Ge çalışmalarına destek sağlayarak Konya Sanayii’nin rakiplerinin önüne geçmesinde büyük katkılar sağlıyor.

5fd0b37cd7dbbb00f97ba6ce92bf5add.jpg

konya-ticaret-odasi-kto-teknoloji-egitim-kampusu-ktotek-hakkimizda-alt-banner-02-1140x300px-min.jpg

Konya ve bölge ekonomisine seviye atlatmak amacıyla 2019 yılında kurulan Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü(KTOTEK), iş dünyasının farklı sorun ve ihtiyaçlarına tek çatı altında çözüm üretiyor. İçerisinde barındırdığı Mesleki Eğitim Merkezi ve KTO Karatay Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile şehrin ve bölgenin nitelikli personel ihtiyacına cevap verirken, Dış Ticaret Merkezi, KTO şubesi, Akıllı Teknolojiler Merkezi, Konya Model Fabrika, Enerji Verimliliği Merkezi ve Siber Güvenlik Merkezi ile de firmaların sorunlarına çözüm ortağı oluyor. Konu hakkında KTO Teknoloji ve Eğitim Kampüsü (KTOTEK) Genel Müdürü Feyzullah Altay, gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler verdi.

dsc-1712.jpg

dsc-1714.jpg

TEK ÇATI ALTINDA ÇÖZÜM MERKEZİ

Konya Ticaret Odası’nın yaklaşık 23 bin üyesi ile Türkiye’nin en büyük 6. ticaret odası olduğunu aktaran Altay, “1882 yılında kurulmuş Türkiye’nin ikinci en köklü odasıyız. Odalar, şehrin, bölgenin ekonomisine yön veren, kalkınmasını sağlayan kurumlar olmalı. Çünkü özel sektörün temsilcileri niteliğindedir. Odalar, üyelerinin dertlerine çözüm olmalı. Bu noktada da ortaya bir vizyon, yol haritası koymak gerekiyor. Sadece bugünün değil, yarının ihtiyaçlarını hesap edip, bunlara göre hareket etmek gerekiyor. Bunu da sadece görev diye yapamazsın. Bu biraz da aşk işi. Başkanımız Selçuk Öztürk, o vizyona sahip bir kişi. Konya ve ülkemiz için kazanım olduğunu düşünüyorum. Bu vizyon ve aşk ile 2019 yılında KTO Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nü faaliyete geçirdik. İlk olarak 2012 yılında Mesleki Eğitim Merkezi olarak yola çıktık. Yaklaşık 2 yıl boyunca dünyanın birçok ülkesine giderek çalışma ziyaretleri düzenledik. Odalarla görüştük. Mesleki Eğitim Merkezleri’ni gezdik. Bizlere fayda sağlayabilecek iyi uygulama örneklerini inceledik. Ülkemizde de birçok farklı ilimize gidip farklı uygulamaları inceledik ve daha sonra projelendirme işlemine girdik. Mevlana Kalkınma Ajansı’nın(MEVKA) Güdümlü Proje desteği kapsamında bir proje yazdık. Bugüne geldiğimizde de bu yapı çıkış noktamızdan çoklu bir yapıya evrildi. Mesleki Eğitim Merkezi olarak yola çıktık ancak daha sonra bölgenin, şehrin, üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda bizler burayı bir iş geliştirme merkezi, tek çatı altında çözüm merkezi olsun istedik. Diğer birimleri de bünyemize aldık” dedi.

dsc-1718.jpg

dsc-1725.jpg

Kampüste bir Konya Ticaret Odası Şubesi’nin bulunduğunu ifade eden Altay, “Daha önceden Organize Müdürlüğü içerisindeydi. Teknoloji Kampüsü açıldıktan sonra buraya taşıdık. Burada 5 kilometre çapındaki tüm üyelerin merkeze gitmeden, yoldan, zamandan ve ekonomiden tasarruf ederek iş ve işlemleri yapmalarına olanak sağladık” diye konuştu.

dsc-1731.jpg

dsc-1737.jpg

‘KONYA İHRACATINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Kampüsleri içerisinde yer alan Dış Ticaret Merkezleri ile ilgili de bilgiler veren Altay, “Dış Ticaret Merkezi’miz, MEVKA’nın Mali Destek Programı kapsamında finanse ettiği ve birlikte yürüttüğümüz bir proje. Burada da 4 uzman arkadaşımız var. Burada Konya ihracatını geliştirmeye yönelik firma ve üyelerimize, eğitim ve danışma hizmeti veriyoruz. İhracatı başlamış ancak büyütmek isteyen yeni pazarlar ve hedefler arayan firmalarımıza yardımcı oluyoruz. Firmalarımız ürünlerini getiriyor, doğru pazarları neresi, nereye odaklanmalılar biz burada bir takım veri tabanlarıyla, raporlarla, analizlerle destek oluyoruz. Ayrıca daha önce hiç ihracat yapmamış ancak o alana da girmek isteyen firmalarımıza da 6 ay boyunca koçluk yapıyoruz ve ihracat yapar düzeye getiriyoruz. Bugüne kadar 48 firmaya ihracat koçluğu hizmeti verdik. 100 bin Euro kadar da fiili ihracat gerçekleştirdiler. 500-550 kadar firmamıza bu konularda destek sağladık. Konya ihracatının artmasında hakikaten ciddi bir katkı sağladık. Gün geçtikçe de merkezimiz duyuldukça bu hizmetlerimizin sayısı ve kapasitesi artıyor. Bu nedenle merkezimizi daha fazla duyurmak ve firma ile iletişim kurmak için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ’

Konya sanayisinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayan en önemli merkezlerden birisi olan Mesleki Eğitim Merkezi’nden de bahseden Altay, “Buradaki amacımız nitelikli personel ihtiyacını karşılayabilmek. Şuan gerçekten nitelikli personelde sıkıntılar yaşanıyor ve bu artarak da devam ediyor. Bu merkezimizde de Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir merkez değiliz. Ancak işbirliği içerisindeyiz. Mesleki Eğitim Merkezi’mizde tam zamanlı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan görevlendirme ile gelen 4 öğretmenimiz var. Ayrıca yarı zamanlı öğretmenlerimiz var. Sadece öğretmen değil sanayiden mühendis arkadaşlardan veya ustabaşılardan da buraya gelip yarı zamanlı olarak eğitim verenler var” diye konuştu.

dsc-1743.jpg

dsc-1747.jpg

‘MESLEKİ EĞİTİM ALAN KİŞİ SAYISI 3 BİN GEÇECEK’

Mesleki Eğitim Merkezleri’nde bazı hedef kitlelerinin olduğunu aktaran Altay, “Birincisi 18-35 yaş arası işsiz insanlarımıza burada nitelik, mesleki beceri kazandırmak istiyoruz. İkincisi firmaların kendi personellerinin mesleki becerilerini artırmak. Üçüncüsü ise firmalarımız yeni bir personel alacak ise İŞKUR’la iş başı eğitim işbirliği yapıp burada eğitimlerini veriyoruz ve yetişmiş personeli firmaya gönderiyoruz. Diğer hedef kitlemiz üniversite öğrencileri. Üniversite öğrencileri ile burada eğitimler yapıyoruz. Yıllardır dillere pelesenk olmuş üniversite sanayi işbirliğinin burası vücut bulmuş halidir. Biz bu sözü burada fiili olarak gerçekleştiriyoruz. Diğer hedef kitlemiz de meslek lisesi öğretmenleri. Meslek lisesi öğretmenlerimiz de maalesef istenilen kalifikasyonda değiller. Güncellemek gerekiyor. Atölyelerdeki makineler 20-30 yıllık. Bu nedenle biz burada öğretmenlerimize de destek veriyoruz. 1.5 yıldır devam ediyor. Meslek lisesi öğrencilerimize de burada atölyelerimizde uygulamalı eğitimler veriyoruz. 64 alanda eğitim veriyoruz. Biz bu alanları kurgularken de Konya’nın ihtiyaçlarını düşünerek hareket ettik. Bizde 2 alan var. Biri metal teknolojileri. İkincisi ise makine teknolojileri. Bunun sebebi Konya sanayi desene metal ve makine ağırlıklı. Yüzde 70-75’i bu prosesleri uyguluyor. Geçen sene 2 bin 234 kişiye mesleği eğitim verdik. Bu sene eylül sonu itibariyle de 2 bin 685 kişiye ulaştık. Muhtemelen bu sayı yılsonunda 3 bini geçecek” şeklinde konuştu.

dsc-1752.jpg

dsc-1760.jpg

‘İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORUZ’

Bütün kurs taleplerini online olarak aldıklarını da söyleyen Altay, “Bizim eğitimlerimizin yüzde 85’i makine başında uygulamalıdır. Eğitimlerimizin teorik kısmını da atölyelerde veriyoruz. Kurs eğitimlerimiz alan ve içeriğine göre 1 ile 3 ay arasında sürüyor. Bu dönemde de sürekli firmalar bizden personel talebinde bulunuyor. Bu talepleri de veri tabanımızda tutuyoruz. Mesleki eğitim kurslarımız bitmeye yakın sınav yapıyoruz. Sınavdan başarılı olan öğrencilerimize de sertifika veriyoruz. Sertifika verme töreninde ise bizden personel talep eden firmalarla bu öğrencileri bir araya getiriyoruz. Firmalar bu buluşmalarda kendi mülakatlarını yapıyorlar ve öğrencilerimiz işlerine başlıyorlar. Şuana kadar 350 kişinin de istihdamına bu şekilde vesile olduk. Merkezimizin Konya’da ciddi anlamda karşılığı oldu. Artık sanayicimizde iş alımlarımızda bizim sertifikamız var mı yok mu sorgular hale geldi. Nitelikli bir referans haline geldik. Hatta önümüzdeki aydan itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’mızla yaptığımız protokolle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verir hale geleceğiz” dedi.

dsc-1761.jpg

dsc-1776.jpg

KONYA’DA İŞ GÜCÜ NİTELİĞİNİ ARTIRMAK

Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki bütün ekipman, altyapı ve makinelerin finansmanının yüzde 95’ini Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve kalkınma ajansları gibi kurumlardan projeler yazarak ve yürüterek sağladıklarını ifade eden Altay şu şekilde konuştu: “Konya Ticaret Odası’nın kendi finansmanı ile çok düşük bir miktar yatırımı var. MEVKA, AB ciddi anlamda bizleri destekliyor. Yaklaşık 1.5 yıldır da BM ile çalışıyoruz. Artık geldiğimiz noktada sanayicilerimiz de bizlere destek veriyor. Bir sanayicimiz kesici takım ve uçları karşılıyor, makine yağlarını tedarik eden firmamız var. Güzel bir iş yapınca hem kamu kurum ve kuruluşlar hem de sanayicimiz destekliyor. Desteklemek isteyen firma sayımız da giderek artıyor. Merkezimizde firmalarımıza yer gösterip atölye kurmalarını sağlıyoruz. Orada birlikte eğitimler yapıyoruz. Firmanın eğitmeni de bize destek veriyor. Kurslarımız ücretsiz. Sadece kişi başı 250 lira sertifika parası alıyoruz. Çünkü buradaki asıl amacımız nitelikli personel ihtiyacına cevap verebilmek. Konya’da iş gücü niteliğini artırmak.”

YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANINA ULAŞTIK

Kampüs içerisinde yer alan KTO Karatay Üniversitesi Meslek Yüksekokulu hakkında da bilgiler veren Altay, “Mekatronik, dış ticaret, bilgisayar programcılığı ve sivil havacılık kabin hizmetleri. Yaklaşık 390 öğrencimiz bulunuyor. Yüzde yüz doluluğa ulaştık. Tam ismi ise Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu. Sanayicilerimizin ve öğrencilerimizin birbirlerine kolayca ulaşabileceği bir yerde bu okulun açılması gerekiyordu. Öğrencilerimiz alanlarına göre diğer birimlerimizden de faydalanabiliyor, uygulamalı olarak eğitimler alabiliyorlar. Bizim sanayicimiz üniversitelere, akademisyenimizde sanayiye gitmiyor. Onun için ortak bir noktada her iki tarafa da cazip gelen bir yer aslında burası” dedi.

dsc-1777.jpg

AKILLI TEKNOLOJİLER MERKEZİ BÖLGEDE TEK

Akıllı Teknolojiler Merkezi’nde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Altay, “KTO Karatay Üniversite’mizin Avrupa Birliği Projesi kapsamında hayata geçirdiği 5 milyon euroluk bir Ar-Ge Merkezi. Burası çok önemli. Buradaki amaç başta tarım makineleri tüm makine sektörlerinin endüstri 4.0’a akıllı dijitalleşmiş endüstriye geçişini sağlayacak bir Ar-Ge Merkezi. Burada modelleme, metal protatipleme laboratuvarı var. Yine polimer, plastik 3 boyutlu modelleme, elektronik kart, devre tasarım kartları, elektronik kart tasarım basımı ve onun yanında da bunların testlerinin yapılacağı, uluslararası geçerliliği olan, akredite olan Yankısız Oda dediğimiz ayrı bir binamız var. Orada da testleri gerçekleştiriliyor. Mekanik bir makinanın Ar-Ge’si yapılarak bunun akıllaştırılarak otonom hale getirilmesi için her şey yapılabiliyor. Test merkezimizin de TÜRKAK başvurusu yapıldı. Onaylı bir test merkezi haline geleceğiz. Konya’da böyle bir merkez yok. Bölgemizde de yok. İleri de de Savunma Sanayii’ne hizmet verecek duruma gelecek” dedi.

‘DAHA VERİMLİ VE GÜÇLÜ SANAYİYE KAVUŞMAYI AMAÇLIYORUZ’

Diğer bir birimleri olan Konya Model Fabrika’dan da bahseden Altay, “Model Fabrika Projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın yürüttüğü, finanse ettiği bir merkezi proje. Türkiye’de sadece 8 ilde var. 5 ilde daha kurulacak. Ankara ve Konya Model Fabrika olarak en aktif, talep gören merkezler. 2020 yılının Haziran ayında faaliyetlerimiz başladı. Model Fabrika’nın amacı imalat sanayide faaliyet gösteren üretici firmalarımızın üretimdeki hammadde girdisinden ürün çıktısına kadar olan tüm süreçlerin iyileştirilerek, yalınlaştırılarak israfların azaltılıp, verimliliğin artırıldığı bir metodolojinin uygulanması. Bunun eğitim ve danışma hizmetini firmalara veriyoruz. Maksat verimli ve güçlü sanayiye kavuşmak. Firmalarımız şuan geleneksel üretim metotlarını kullanıyorlar. Buradaki amaç geleneksel üretimden yalın üretime geçerek maliyeti azaltıp, verimi artırmak. Daha sonra dijitalleşmeye geçmek. Burada ‘Öğren Dönüş’ diye bir program uyguluyoruz. Yaklaşık 4.5 aylık bir program. İlk önce firmalarımız talepte bulunuyor. Bizim arkadaşlarımız o firmalara gidip teşhis ziyaretinde bulunuyorlar. Bu dönüşüme hazır mı o araştırılıyor. Uygunsa program sürecine giriliyor. Eğer değilse eksikleri iletiyoruz ve düzeltilmesi gerekenlerin aktarıldığı bir reçete veriyoruz. Bu programa ortalama 8-9 firmadan oluşan gruplarla başlıyoruz. Her firmadan 2 veya 3’er mühendis arkadaş burada ve kendi fabrikalarının üretim alanında eğitiliyor. 42 firmada bu programı yaptık. Çok güzel sonuçlar aldık. Üretim adetlerinde yüzde 60’a kadar artışlar elde ettik. Fire oranlarında yüzde 50’ye varan azalmalar yaşandı. Önceden 5 bin metrekarede 100 makine üretiyorken biz yaptığımız çalışma ile biz bunu 2 bin 500 3 bin metrekarede 150 makine üretir hale getiriyoruz. Ayrıca spesifik olarak tek bir konuda da firmalarımıza danışma destekleri sağlayabiliyoruz. Veyahut firma taşınacak, taşınmadan önce bizden destek alarak makinelerin üretim için en doğru şekilde konumlandırılmasını sağlıyoruz. Ayrıca Konya’da yer alan Selçuk, Necmettin Erbakan, Konya Teknik ve KTO Karatay Üniversitesi’nden de özellikle endüstri ve makine mühendisliği öğrencilerini burada görevlendiriyoruz ve hem eğitim almalarını sağlıyoruz hem de üretim aşamalarını birebir görme imkanı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

dsc-1781.jpg

‘SİBER GÜVENLİĞİN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR’

Proje aşamasında olan Enerji Verimliliği Merkezi’nin 2023 yılında hayata geçeceğini dile getiren Altay konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Enerji Verimliliği Merkezi şuan proje aşamasında. Buradaki amaç ise firmaların enerji kayıp ve kaçaklarının tespit edilerek enerjideki verimliliği artırmaya yönelik hizmet sağlayacak. Siber Güvenlik Merkezi’miz de önümüzdeki aylarda daha aktif bir şekilde hayata geçireceğimiz bir merkezimiz olacak. Siber güvenlik hakikaten gün geçtikçe önemi artan bir konu. Kurum ve firmalarımıza siber saldırılar oluyor, hackleniyor, bilgileri çalınıyor. Çok ciddi anlamda paralar ödenmek zorunda kalınıyor. Son 3 yıldır siber saldırılara maruz kalan firma sayısında ciddi artış yaşanıyor. Farkındalık oluşturmak ilk önceliğimiz. İkincisi de firmalarımıza bir reçete çıkarmak. Siber açıklarını göstermek.”

Kampüs içerisinde 190 kişilik konu evi yer alıyor. Konuk evinde kampüste eğitim alan öğrenciler, şehir dışından gelen kursiyerler misafir ediliyor. Mehmet Günnar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.