Kubbelerini ünlü hattatlar süsleyecek

Kubbelerini ünlü hattatlar süsleyecek
Yapımı süren 25 bin kişilik Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nin 36,25 metrelik ana kubbesi ile 44 küçük kubbe, Türkiye'nin ünlü hattatlarının eserleriyle donatılacak

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Necmi Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaatının temmuz 2011'de başlanan Selçuklu, Osmanlı ve modern mimari tarzını taşıdığını söyledi.

36,25 metre çapındaki kubbesiyle Türkiye'nin en büyük kubbeli camilerinden biri olacak caminin 25 bin kişinin aynı anda ibadet yapacak şekilde tasarlandığını ifade eden Atik, kaba inşaatı tamamlanan yapıda ince çalışmalara geçildiğini anlattı.

En büyüğü 36 metre uzunluğunda taş üzerine yazılı hattın yanı sıra 50'ye yakın çeşitli boyutlarda yazının ünlü hattat ve nakkaşlarca cami duvarlarına işlendiğini belirten Atik, "Bu yazı yöntemi yeni dönem camiler arasında bir ilk. at yazıların mermer üzerine yazılanlarına sıkça rastlanıyor ancak biz taş üzerine bu hat yazılarını hassas bir şekilde işlemeyi başardık. Hat sanatının farklı tarzlardaki yazı şekilleriyle caminin duvarlarına bu yazılar işlenmiş durumda." dedi.

-"Önemli hattatların eserlerinden örnekler yer alacak"


Kendisinin yanı sıra Ali Hüsrevoğlu, Mehmet Arif Vural, Abdurrahman Depeler ve Seyyid Ahmet Depeler'in de bulunduğu dünyaca ünlü hattatların kubbe göbek yazıları, kuşak ve duvar yazıları ile ince sanat dalını yansıtacağına işaret eden Atik, şunları söyledi:

"Cami yazılarımız altın oran dediğimiz bir üslupla yani göz zevkini bozmayacak bir hassasiyette yapıldı. Her kubbe göbeğinde Türkiye'nin en önemli hattatlarının eserlerinden örnekler yer alacak. Burası adeta açık hava müzesi gibi olacak. Her gelen farklı bir duygu hissedecek. Bunlar dünyaca ünlü hattatlarımızın orijinal tasarımlarıyla hazırladıkları hat sanatının mümtaz örneklerinden oluşan ve bir kompozisyon içerisinde yer alan ayet ve hadisler."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.