Küçük ve orta ölçekli acenteler için hazine desteği talebi

Küçük ve orta ölçekli acenteler için hazine desteği talebi
TÜRSAB Başkanı Ulusoy:- "Orta ve küçük ölçekli acentelerin 'Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteği' kapsamına alınması noktasında Başbakanlık nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir"- "Kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede nüfus ve harca

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, orta ve küçük ölçekli acentelerin "Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteği" kapsamına alınması için Başbakanlık nezdindeki girişimlerinin devam ettiğini belirtti.

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda turizm sektörünün en hızlı büyüyen ülkelerinden olduğu dikkate alındığında Türkiye'nin turizm performansının geçen yıl beklentileri karşılamadığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre, geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 1,61 gerileyerek 36 milyon 244 bin 632, gelirin ise yüzde 8,3 azalarak 31 milyar 464 milyon 777 bin dolar olduğunu anlatan Ulusoy, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 2015'te turizm açısından yaşadığı kaybın en önemli nedenini çevre ülkelerdeki siyasal ve ekonomik sorunlar oluşturdu. Uluslararası petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, turizm açısından en büyük ikinci kaynak pazarımız olan Rusya ekonomisini olumsuz etkilerken bunun Rus turist sayısındaki düşüşe doğrudan etkisi oldu. Komşu ülkelerde yaşanan politik istikrarsızlıklar ve Suriye'nin içinde bulunduğu durum da Türk turizmini olumsuz etkileyen unsurlar oldu."

Türk turizminin 1990'lı yıllardan bu yana Körfez Savaşı, kuş gribi gibi birçok olumsuz olayın ardından bile ciddi bir büyüme hızı yakaladığını anımsatan Ulusoy, olumsuzluklara rağmen geleceğe umutla bakmak istediklerini, bu zorlu sürecin ardından yine önemli bir yükselişin yakalanacağına inandıklarını dile getirdi.

- "Çin ve Hindistan'dan ziyaretçi artışı bekleniyor"

Türkiye'nin komşu ülkeler, Avrupa, Ortadoğu ve ABD'den çok ciddi turist aldığına işaret eden Ulusoy, "İstatistiklere baktığımızda, Rusya'dan gelen ziyaretçilerin genel ziyaretçiler içerisinde oluşturduğu toplam payının yüzde 10'lar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Avrupa ülkeleri, yüzde 45'lik pay ile Türkiye'nin en önemli kaynak pazarını oluşturmaktadır" dedi.

Bu ülkelerde Bakanlık öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmaların olumlu netice doğuracağına inandıklarını vurgulayan Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın Avrupa turunun da sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Çin ve Hindistan gibi pazarların da büyük potansiyel taşıdığına dikkati çeken Ulusoy, şunları söyledi:

"Kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede nüfus ve harcama potansiyeli son derece yüksek olan bu iki ülkeden gelen ziyaretçi sayılarında da ciddi artış olmasını bekliyoruz. Nitekim geçen yıl Çin'den gelen ziyaretçi sayısı, yüzde 57 oranında büyümüş durumda. 2014'te bu rakam 200 binin altında iken 2015'te 313 bini aştı. Bu büyüme oranlarını sürdürebilirsek orta vadede çok ciddi sayılara ulaşabileceğimizi düşünüyorum."

Türkiye'nin bugüne kadar güvenli bir ülke olmayı başardığını ve dünya genelinde de bu algıyı yaratabildiğini aktaran Ulusoy, şöyle konuştu:

"Bunun somut sonuçlarını, ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin sayısındaki artışlardan ve turizm sektörünün ekonomimize yaptığı önemli katkılardan görmekteyiz. Biz, ilke olarak ülkemiz turizmi aleyhine sonuçlar doğurabilecek her türlü tutum, davranış, yazılı ve sözlü açıklama ve yönlendirmelere karşıyız. Kimsenin ülkemizi ve sektörümüzü hedef tahtasına koymasını kabullenemeyiz. Biz, barış pasaportu taşıyan bir sektörüz. Öyle kalması için de çabamızı sürdüreceğiz."

- "Hazine yardımı orta ve küçük ölçekli acenteler için de genişletilmeli"

Rusya'nın erken rezervasyon yerine son dakika rezervasyonun hakim olduğu bir pazar olduğunu belirten Ulusoy, yaz sezonu satışlarının da genellikle mart ayıyla başlayan süreçte belirginleştiğini ifade etti. Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dolayısıyla sorunların en azından o döneme kadar aşılmasını umuyoruz. Krizin devam etmesi durumunda ise 2016'da ülkemize gelecek Rus turist sayısında ciddi düşüş yaşanacağı bir gerçektir. Dolayısıyla alternatif pazarlara yönelme çalışmalarımız da başlamış durumda. Hükümetimiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız da alternatif pazar oluşturma noktasında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Nitekim 400 bin ve üzeri turist getiren seyahat acentelerinin 'Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteği' kapsamına alınmasıyla ilgili kapsam genişletilmiş durumda. TÜRSAB olarak bu desteğin kapsamına orta ve küçük ölçekli acentelerin da alınması noktasında Başbakanlık nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerini kapsayan ve turistik amaçlı uçuşlar için sağlanan yakıt desteğinin daha kapsamlı şekilde hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmalar da hükümetimiz tarafından yapılıyor. Turizm sektörünün bu zorlu süreci en az hasarla atlatacağını umuyoruz."

- "Toparlanma olmazsa sıkıntılı bir yıl olabilir"

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da geçen yılın başlarında 2015'te gelecek turist sayısında ve gelirlerde gerilemenin yaşanacağına yönelik açıklamalar yaptıklarını hatırlattı. "Turist gelsin" diye sektörün fiyatlarda indirim yaptığını dile getiren Bayındır, bu durumun doğal olarak gelirleri etkilediğini anlattı.

Bu yıl turist sayısı ve gelir tahmini yapabilmek için mart ayının beklenmesi gerektiğine işaret eden Bayındır, özellikle Avrupa pazarının nasıl şekilleneceğinin görülmesinden sonra tahmin yapılabileceğini vurguladı.

Bayındır, Türkiye'ye yönelik yurt dışındaki "güvensiz ülke" algısına dönük kampanyanın yurt içinde de yürütülmeye çalışıldığını söyledi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise geçen yılın son çeyreğinde dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan terör eylemleri nedeniyle turist sayısındaki gerilemenin bu oranda kalmasının Türkiye için başarı olduğunu anlattı.

Geçen yıla oranla iç pazarda iyi bir görünüm olduğunu ancak Avrupa pazarında aynı durumun yaşanmadığını dile getiren Ayık, "Bu sezon, geçen yıla göre bir gerileme yaşanması söz konusu olabilir. Ciddi anlamda geriden geliyor satışlar. Toparlanma olmazsa sıkıntılı bir yıl olabilir" görüşünü kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.