KÜLTÜR SANAT DÜNYASINDA NELER OLUYOR?

KÜLTÜR SANAT DÜNYASINDA NELER OLUYOR?
Kültür sanat dünyasına dair haberlerde bir gezinti

‘ZİLLİ KURT’ GÖSTERİMDE

Türk ve dünya edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal'in hayatını kaybettiği için yazamadığı romanı, "Zilli Kurt" belgeseliyle anlatılacak. Yönetmenliğini Ecevit Kılıç’ın üstlendiği filmin ilk gösterimi 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle çekilen belgeselde usta yazarın çocukluğunu Mehmet Güçlü oynuyor.

Filmde Yaşar Kemal'in, o dönemini anlattığı ve "Boynuma komünistlik zili asarak beni 'zilli kurt' yaptılar" dediği kendisine ait ses ve görüntü kayıtları yer alıyor. Yaşar Kemal’in yazarlık serüvenini, ilk yazılarını yazdığı ve "İnce Mehmed"le taçlandırdığı bir dönemi aktaran "Zilli Kurt" belgeselinde ayrıca, o döneme tanıklık eden dostları, yakınları ve birlikte tarlalarda ırgatlık yapan köylüler de usta yazarı anlatıyor.

ORHAN KEMAL 105 YAŞINDA

Orhan Kemal'in oğlu araştırmacı, yazar Işık Öğütçü, "Çok acıdır, babamın hiçbir zaman doğum gününü kutlamadık. İşte bu günlerde kutlamamız aslında onun o hak ettiği doğum günlerini yapamamanın bir karşılığı." dedi.

"Ekmek Kavgası", "Hanımın Çiftliği", "Murtaza", "72. Koğuş" ve "Gurbet Kuşları"nın da aralarında olduğu çok sayıda unutulmaz esere imza atan, roman, şiir ve oyun yazarı Orhan Kemal'in doğumunun üzerinden 105 yıl geçti. Kemal'i doğum gününde anmak için çocukları Işık Öğütçü, Şen Yıldız Öğütçü, Kemali Öğütçü, ailesi, dostları ve sevenleri Orhan Kemal Müzesi'nde bir araya geldi. Işık Öğütçü, "Biliyorsunuz sanatçıların sıfırlı ve beşli yaşları çok önemlidir. Bir 100'üncü yaşını kutlamıştık. Şimdi de 105. Bir daha geri dönüşü yok. 100'e de dönemeyeceğiz, 105'e de. Önümüze bakacağız. Bizler 110'da var olur muyuz olmaz mıyız bilmiyorum ama gerçekten Türk edebiyatının bu çok önemli ismini ne kadar ansak onun için neler yapsak hala eksik kalır." diye konuştu. Bu sebeple bütün okurlarıyla hep birlikte kutlayacakları bir doğum günü yapmak istediğini aktaran Öğütçü, "Bu aniden gelişti. Herhangi bir program, konuşma yok. Gün içerisinde ailemizden ben varım, ablam var, ağabeyim, eski komşularımız var. Hem hasret gidiyoruz hem de babamı anıyoruz." dedi. Öğütçü, Orhan Kemal'in hiç doğum günü kutlamadığını anlatarak, "Çok acıdır, babamın hiçbir zaman doğum gününü kutlamadık. İşte bu günlerde kutlamamız aslında onun o hak ettiği doğum günlerini yapamamanın bir karşılığı. Şimdi yapıyoruz. İnanıyorum ki şimdi bu müzede onun eşyalarıyla birlikteyiz. O da burada, okurlarıyla, onu seven ve değerini bilen kişilerle birlikte." ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK YAPIM GELİYOR

J.R.R. Tolkien tarafından yazılan, filme uyarlanarak Hollywood’da en yüksek gişe hasılatına ulaşan Yüzüklerin Efendisi’nin dizi versiyonunun çekimleri Yeni Zelanda’da başlıyor. Dizi, gelmiş geçmiş en büyük bütçeli yapım olmaya aday. Büyük bir rekabet sonucu Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings) kitabının yayın haklarını alan ABD merkezli teknoloji devi Amazon, nin çekimlerine Yeni Zelanda'da önümüzdeki aylarda start verileceğini açıkladı. Yönetmen Peter Jackson’ın seriyi filme aldığı Yeni Zelanda ‘Orta Dünya’ya tekrar ev sahipliği yapma yarışında İskoçya’yı geride bıraktı. Amazon, çekimler için de Auckland’ı işaret etti. Başta başkent Wellington düşünülse de, ünlü yönetmen James Cameron’ın burada Avatar serisinin devam filmini çekiyor olması nedeniyle vazgeçildi.

 

 

SKM’DE ‘GÜLDÜR GÜLDÜR ŞOV’

Emir Can İğrek, 24 Eylül Salı günü saat 20:00'da Selçuklu Kongre Merkezi Anadolu Oditoryum sahnesinde sizlerle... "Son dönemde yıldızı parlayan genç besteci, söz yazarı ve vokalist Emir Can İğrek müzik yolculuğuna Tekirdağ'da kurduğu sahne gruplarıyla başladı. Nazım Hikmet Akademi'sinde şan ve solfej eğitimi aldıktan sonra Nazım Hikmet Akademi Korosu'nda 4 yıl koristlik yapan Emir Can, BiP Akustik adlı programda bestelerini sunma imkanı buldu ve sesini duyurdu. Ferhat Göçer, Funda Arar gibi ünlü isimlere beste veren genç sanatçı genellikle kendi bestelerinden oluşan repertuvarı ile sevenlerinin karşısına çıkacak."

Ekranların beğenilen komedi programı Güldür Güldür Show, 27 Eylül Cuma günü saat 20:30'da Selçuklu Kongre Merkezi Anadolu Oditoryum'da seyirciyle buluşacak. Günlük hayatın sıradan konularına farklı bir bakış açısı ile yaklaşan Güldür Güldür Show, aileden aşka, şöhretten teknolojiye, futboldan arkadaşlığa, birçok konuya yine kendi mizah anlayışı ile yeni yaklaşımlar ve çözümleri ile kahkahanın adresi olmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.