KÜLTÜR SANAT DÜNYASINDAN HABERLER

KÜLTÜR SANAT DÜNYASINDAN HABERLER
Sinemadan edebiyata kültür sanat dünyasından haber ve etkinlikler

20 YIL SONRA AKİF İNAN

“Mescid-i Aksa” şiiri dolayısıyla "Kudüs Şairi" olarak bilinen şair, yazar, öğretmen, Memur Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı merhum Mehmet Akif İnan vefatının 20. yılı anısına, Türkiye Yazarlar Birliği’nde düzenlenecek panelle anılacak. D. Mehmet Doğan, Faruk Uysal, Hıdır Yıldırım ve Mehmet Kurtoğlu’nun konuşmacı olacağı program, bugün saat: 14.30 da Sümer 1 Caddesi No: 11/9 Kızılay/Ankara adresindeki Türkiye Yazarlar Birliği’nin Mehmet Âkif Divanında gerçekleşecek. “20 Yıl Sonra Mehmet Âkif İnan” konulu panelde, İnan’ın hayatı, eserleri ve şiirleri konuşulacak.

Aylık edebiyat dergisi Hece de vefa örneği olarak çıkan son sayısını Akif İnan özel sayısı olarak yayınladı.

‘BİZ BÖYLEYİZ’ VİZYONDA

Hikayesi Berrak Tüzünataç tarafından kaleme alınan "Biz Böyleyiz" filminin başrollerinde Tüzünataç'ın yanı sıra Engin Öztürk, Şebnem Bozoklu, Özge Özpirinçci, Meriç Aral, Boran Kuzum ve Hümeyra yer alıyor. Avşar Film ve AC Film'in yapımcılığını üstlendiği yapımın senaryo uyarlaması, aynı zamanda yönetmen koltuğuna oturan Caner Özyurtlu tarafından gerçekleştirildi. Yıllar sonra yeniden bir araya gelen bir arkadaş grubu konu edinen filmin hikayesi özetle şöyle: "Çocukluk ve gençlik dönemlerini birlikte geçiren bir grup arkadaş, yetişkinliğe geçmeleriyle birlikte farklı yönlere savrulur. Hayatta en değer verdikleri kişi olan Nezihe'nin rahatsızlandığını öğrendiklerinde büyük bir üzüntüye kapılırlar. Bu süreçte Nezihe'nin yanında olmak isteyen ekip, İstanbul'dan Nezihe'nin İzmir'deki evine gider. Birbirlerinden tamamen farklı karakterlere sahip olan arkadaşlar, bu vesileyle birkaç günlüğüne bir arada kalmak zorunda kalır. Bu süreç, sürpriz gelişmelerin ve geçmişe yönelik hesaplaşmaların yaşanmasına neden olur."

SKM’DE ‘KÜÇÜK BEYAZ YALANLAR’

Şehrimizin güzide kültür sanat mekanlarından Selçuklu Kongre Merkezinde bugün 19.00’da ‘Küçük Beyaz Yalanlar’ adlı film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Her şeyden uzaklaşmak için yazlık evine inzivaya çekilmek isteyen Max, doğum günü sürprizi olarak yıllardır görmediği eski arkadaşlarını karşısında bulunca işler karışır. Max, yanlışlıkla hapsolduğu bu komedi filminde zorlama bir mutluluk için çabalarken; davetsiz misafirlerinin ise başlarına gelmedik kalmayacaktır. Yıllar önce bıraktığı arkadaşlarının çocukları çoğalmış, öncelikler değişmiş, hayatlar farklılaşmıştır. Ancak kahkahaların dozu hala aynıdır. Peki ya artık küçük beyaz yalanları saklayacağınız bir yer yoksa eski dostluklardan geriye ne kalır? Ünlü oyuncu Guillaume Canet’nin senaryosunu yazıp yönettiği, Fransa’nın en büyük sinema yıldızlarını bir araya getiren, Fransa’da seyirci rekorlarının ardından Küçük Beyaz Yalanlar Devam Ediyor.

EDEBİYAT ELEŞTİRİSİNE KATKI

Erkan Irmak’ın Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan 432 sayfalık ‘ Benim Adım Kırmızı Üzerine Yazılar’ adlı hacimli kitabı Pamuk’un kitaplarını odağa alarak edebiyat eleştirisine önemli bir katkıda bulunuyor. Kitaptaki yazılar Pamuk’un edebi söylemlerinin çözümlendiği ve eleştirel bir bakışla incelendiği bir niteliği haiz. Ayrıca Orhan Pamuk’un edebiyat bağlamında konumunu izah eden kitap, roman üzerine özgün görüşler ihtiva ediyor.

Konu eleştiriden açılmışken, yine aynı yayınevinden çıkan ve ünlü şair Turgut Uyar’ın şiir üzerine yazılarını bir araya getiren ‘Bir Şiirden’de gözü pek, sözünü sakınmayan bir şairden şiir eleştirileri yer alıyor.

ÖFKELİ YAZAR’LA YENİDEN

Öfkeli ve farklı yaşamı gibi eserleri de dalgalı bir seyir izleyen, çok okunmuş ve tartışılmış bir yazar olan İlhan Tarus’un romanları H2O Kitap tarafından yeniden yayınlandı. Köy romanlarının revaçta olduğu bir dönemde çıkan onlardan farklı, sosyalist hüviyetteki romanlar, edebiyatımızın yakın tarihini anlamak açısından da önemli. Var Olmak, Hükümet Meydanı, Vatan Tutkusu, Kasabanın Ruhu, Uzun Atlama başlıklı beş roman raflardaki yerlerini aldı. Yarım asır sonra yeniden yayınlanan romanlarda kurtuluş savaşı, Ermeni ve Rum simsarlar, zor şartlardaki bir toplum gibi konular anlatılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.