Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turizmde bu yılki hedef 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turizmde bu yılki hedef 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy canlı yayında soruları yanıtladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; müzik yayını kısıtlaması, turizm sektörü, restorasyon çalışmaları ve Kültür Yolu Festivallerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ersoy, Habertürk televizyonunda canlı yayınlanan Habertürk Gündem programında soruları yanıtladı.

Kovid-19 salgını sürecinde saat 00.00'da sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saatinin 01.00'e kadar uzatılmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı genelgesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ersoy, bu karara geniş kapsamlı bakılması gerektiğini belirterek "Kültür ve Turizm Bakanı olmam vasfıyla tabii ki normalleşme taraftarıyım. Bu hükûmetin de görüşü. Ancak ihtiyaçlara devlet aklıyla yaklaştığınızda sadece bir kesimin değil, bütün kesimlerin haklarını gözetmeniz lazım. Ses kirliliğiyle mücadele anlamında bazı şeyleri belirtmek istiyorum. Ana sıkıntı da burada başlıyor." dedi.

Ses kirliliğine dair Fazıl Say'ın sözlerini hatırlatan Ersoy şöyle konuştu:

"Tatil bölgelerindeki mekanlardaki yüksek sesli müziğin sadece çevredeki insanları değil, normal konserleri de olumsuz etkilediğini belirten sanatçı Say, 'Konu müzik değil, desibel. Datça'da geçen yaz tiyatrolar oynanamadı. Ben konserlerimi durdurdum. İçeride 3 konserin sesi karışıyordu. Bunun adı gürültü. Bu yaz Datça ve Çeşme'de konser vermeyeceğim. Bu ses kirliliğinde konser verilemez.' dedi. Yani bu konu sadece konserlerle alakalı da değil. Ben de biliyorum pandemiden önce Çeşme'de, Alaçatı'da birçok kalite butik otel ses kirliliği yüzünden sezonun ortasında kapatma kararı aldı. Duruma tek taraflı bakmamamız gerekiyor. Bu gürültü işinin yönetilmesi gerekiyor. Müziği ile öne çıkan Yunanistan'ın Mikonos Adası'nda merkezdeki mekanlar saat 00.00'ı bulduğu zaman mekanın dışındaki hoparlörleri kapatır. Bunun 'yaşam tarzına müdahale' gibi algılatılması bencilce ve sinsice bir konu. Bu üzerinden siyaset yapılacak bir konu değil. Ortak mutabakat ile çözüm bulunulması gereken bir konu."

Ses kirliliğinin yönetilebileceği bir sertifikasyon programı üzerinde çalıştıklarına işaret eden Bakan Ersoy, "Bunun formülü var. Dünya bununla baş ediyor. Biz de çok rahat bir şekilde sertifikasyonda uzlaşabilirsek aldığımız kararlarla durumu çok rahat yönetebiliriz. Sektörde bu işin ekonomisini yöneten kişilerle mutabakat yapılır, bunun teknolojisi var. Belli bir saatten sonra içeri girilmek kaydıyla bu desibel çok rahat yönetilebilir." diye konuştu.

- Turizmde bu yılki hedef, 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm alanında 2019'u rekor bir turist sayısıyla kapattıklarını hatırlatarak 2020 yılında Kovid-19 salgını sebebiyle gelir noktasında gerilediklerini söyledi.

Geçen yılı 30 milyon turist ve 24,5 milyar dolar gelirle kapattıklarına dikkati çeken Ersoy, bu sene ise 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir hedefi koyduklarını ifade etti.

Ersoy, turizmde en çok vurguladıkları konunun pazar çeşitliliği olduğunun altını çizerek bu anlamda ilk olarak 2019'da Türkiye Turizm Geliştirme Ajansını kurduklarını ve Türkiye'yi tanıtmak adına birçok çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Ekonomik krizlerin tarih boyunca yaşandığını ve ülke olarak bu sıkıntılara alışkın ve hazırlıklı olunması gerektiğini dile getiren Bakan Ersoy, turizm anlamında Türkiye'nin 2 yıldır dünyada açık ara en yoğun ve en etkin tanıtım yapan ülke olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Ersoy, Türkiye'nin şu anda 140 ülkede televizyon kanallarında etkili reklamının yapıldığına dikkati çekerek "Bazı noktalarda 200'e kadar çıkıyoruz ulusal kanallardan. Bir sıkıntı yok, yine 2019 rakamlarını yakalayacağız. Karadeniz'deki savaş nedeniyle beklentilerimizi bir kenara koyduk. Ama 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir hedefimizi alternatif pazarlardan sağlayacağız. Alternatif pazarlarımız da Batılı turist. İlk gelen veriler de bunu gösteriyor. Rakamlar iyi gidiyor şu anda." dedi.

- Turizm 81 iline yayılacak

2023 stratejileri arasında turizm ekonomisinin 81 ile yayılması hedefinin bulunduğunu dile getiren Ersoy şunları kaydetti:

"Çok yolcu alan rakip ülkelere baktığımız zaman onlarda kültür esaslı turizm yüzde 40 civarında, bizde yaklaşık yüzde 20'ler civarında. Bizde deniz, kum, güneş ağırlığı pasta payında yer kaplıyor. Tabii bizim iki hedefimizin olması lazım, bir tanesi turizmi 81 ile yaymanız ve kültür silahını kullanmanız gerekiyor, bunlarla ilgili adımlar atılıyor. Bir de nitelikli turisti daha fazla hedeflemeniz gerekiyor ki kişi başı gelirleriniz artsın. Biz bu anlamda kültürel turizmi artırmak için arkeoloji programını başlattık. 160 kazı başkanlığını 12 aylık bir programa aldık. 12 ay boyunca kaynak aktarıyorsunuz. Belli dönemlerde raporlamasının da hazırlanması gerekiyor. Düzenli ve sürdürebilir 3 yıllık protokoller yapıyoruz kazı başkanlıklarımızla. Daha fazla ören yeri gezilebilecek noktaya geliyor böylelikle. Sonuç olarak turist çekenlerin kazı oranlarını artırıyorsunuz, yeni yerleri açıyorsunuz."

- "Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en büyük arkeoloji operasyonu"

Ersoy, kazılar sonucunda Göbeklitepe gibi 11 alanın daha tespit edildiğini belirterek "Aslında daha fazlası var. Biz şu anda 11 tanesini ortaya çıkarıyoruz. Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en büyük arkeoloji operasyonu. İnanılmaz da ilgi uyandırdı. Şu anda 8 ülkeden yaklaşık 12 üniversite ve akademi dahil oldu, ülkemizde de 12 akademi ile ortak çalışma yapıyoruz. Herkesi bu projeye dahil etmek istiyoruz. Dünyanın sıfır noktası özelliğini çok detaylı bir şekilde vurgulamak istiyoruz. Göbeklitepe veya bizim deyimimizle Taş Tepeler grubu, Mısır piramitleri neyse bizim için de o anlama gelecek." ifadesini kullandı.

Bakan Ersoy, 2019'a kıyasla yerli turistte erken rezervasyonda yüzde 13 artış olduğuna işaret ederek turizm alanında bir gıda tedariki sıkıntısının ön görülmediğini söyledi.

Bodrum'da, Çeşme'de, Marmaris'te ve Antalya'da ücretsiz halk plajları yaptıklarını aktaran Ersoy, "Tamamen girişler ücretsiz, yeme içme fiyatları da otellere göre çok çok düşük ve 5 yıldız standardında. Her yerden çok talep gelmeye başladı. Bu sene 2 tane Beldibi'nde açıyoruz. Boş kalmış kamu arazilerini talep ettik. Sırayla ücretsiz halk plajı yapıyoruz. Çok da iyi hizmet ve tepki alıyoruz." dedi.

- "Ayasofya'da güvenlik önlemleri artırıldı"

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki yapılan tahribata da değinen Ersoy şöyle konuştu:

"Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işletiliyor ama mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünde. Hem bizim Bakanlığımız hem Valilik, orada restorasyon çalışmalarını yürütüyoruz, koruma için gerekli önlemleri de alıyoruz zaten. Tabii çok yoğun bir ziyaretçi alan yer. Muhtemelen bazı bilinçsiz hareketler olmuş olabilir. Toplasanız şu ana kadar gerçekleşen iki tane örnek var. Kapıyla ilgili olanı bizimkiler tespit etmişler ama biz orada müdahale yapmadan önce mutlaka laboratuvar süzgecinden geçiriyoruz. Sonuçlar geldikten ve hocalarımız onayladıktan sonra oraya kontrollü bir şekilde müdahale ediyoruz. Kapı da sonuçlar geldikten sonra iki-üç gün içinde onarıldı. Benim için en çok sevindirici nokta, kamuoyunun tepki göstermesi. Böyle bir hassasiyetin olması bizim aslında otomatik kontrol mekanizmamız. Ayasofya'da kamera düzeninden tutun da hafıza kartlarının sürelerinin uzatılmasına, güvenlik personelin artırılmasına kadar birçok önlem alındı. Ayasofya'ya karşı oradan anı almak isteyen bilinçsiz bir zihniyet olmuş olabilir. Kamuoyunda gündem oluyor diye bilinçle yapılan bir şey de olabilir. Bizim temel görevimiz kayıt altına alıp gerekli güvenlik ortamı oluşturmak ve oluşan vakalardan ders çıkarmak."

Ersoy, Ayasofya ile ilgili çok ciddi bir ekiple onarım çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak "2020'den itibaren hem Valiliğimiz hem Kültür ve Turizm Bakanlığı ortak bütçe oluşturduk. Bizzat sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da takip ediliyor. Bazı noktalarda çalışmalar hızlandırıldı. Sultan türbeleri, sübyan mektepleri ve güney-kuzey duvarlarda onarımlar devam ediyor. İlk defa lazerle üç boyutlu tarama yapıyoruz ve taramayla bütüncül plan hazırlıyoruz. Aynı şekilde rölöve, restorasyon, statikle ilgili projeleri Bilim Kurulu çerçevesinde hazırlıyoruz. Proje, Anıtlar Kurulundan da geçtikten sonra hızlı bir şekilde hem ana binada hem de minarelerinde çok daha esaslı bir onarıma geçeceğiz." diye konuştu.

- "Yabancı turistler de Ayasofya'ya çok rahat bir şekilde giriyorlar. Hiçbir sıkıntı yok, çok da etkileniyorlar"

Sultanahmet Tapu binasında şu anda rönovasyon ve restorasyon çalışmalarının yapıldığını, burada da Ayasofya ile ilgili bir müzenin kurulacağını söyleyen Bakan Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayasofya ile ilgili birçok ikonu orada sergileyeceğiz. Depolarımızda orayla ilgili koruma altında olan çok parça var, onları sergileyeceğiz. Sultanahmet Meydanı'nın yoğun bir şekilde turizm meydanı olarak kullanılmasını istiyoruz. Herhangi bir finansman sıkıntısı da yok. Bütçeleri hazır. Hızlı bir şekilde bu çalışmayı yapacağız. Biliyorsunuz Mimar Sinan döneminde ve Gaspare Fossati zamanında yoğun bir onarım yapılmıştı. Bizim dönemimizde de onlardan sonraki en yoğun bakım ve onarım çalışması yapılacak.

Yabancı turistler de Ayasofya'ya çok rahat bir şekilde giriyorlar. Hiçbir sıkıntı yok, çok da etkileniyorlar. Cami olmasını da beğeniyorlar. Bir şikayet falan aldığımız yok. Sadece Batılı turist değil, Müslüman ülkelerden gelen turistlerde de ciddi artış var. Muhtemelen dünyada açık ara en çok turist alan mekanlardan biri haline gelecektir diye düşünüyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.