Kültür Ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 2023 Hedefimiz, 50 Milyon Turist Ve 50 Milyar Dolar

Kültür Ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 2023 Hedefimiz, 50 Milyon Turist Ve 50 Milyar Dolar
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, "Turist sayısı ekim ayı sonu itibarıyla 29,1 milyon seviyesinde gerçekleşmiştir. Bizim 2023 hedefimiz, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm sonucuna ulaşmaktır." dedi

TBMM (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye kültür bakımından belki de dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan büyük bir zenginliğe, büyük bir kültürel çeşitliliğe ve derinliğe sahip." dedi.

Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığının ana meselesinin, Türkiye'nin milli, kültürel bağımsızlık mücadelesinin motor gücüne dönüşmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin iki asırdır, büyük kültürel bağımsızlık mücadelesi verdiğine değinen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye kültür bakımından belki de dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan büyük bir zenginliğe, büyük bir kültürel çeşitliliğe ve derinliğe sahip. Bizim milli, kültürel bağımsızlık mücadelesinden kastımız bu topraklara ait, bu coğrafyaya ait hangi kültürel birikim varsa, bunların hepsine sahip olmaktır. Türkiye, bu coğrafyadaki zenginlikleri ve derinlikleri dolayısıyla dünyanın en önemli arşivini, dünyanın en büyük kütüphanesini oluşturmaktadır."

Kurtulmuş, dünyanın ilk tarım merkezlerinin, dünyadaki ilk denizcilik faaliyetlerinin, paranın ilk uygulamaya girdiği yerin, ticaretin bir şekilde kurumsallaştığı mekanın Anadolu coğrafyası olduğunu görmenin mümkün olduğunu anlattı.

Bu zenginliğin, turizmdeki gücü de oluşturduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, "Turizmde de ülkemizin coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri Türkiye turizminin de en büyük gücünü oluşturuyor." dedi.

"2023 hedefimiz, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar"

Numan Kurtulmuş, 2014 yılında maksimum seviyeye çıkan turizm sektöründeki gelişmenin bazı dış etkenler nedeniyle ciddi gerileme yaşadığını vurguladı.

Geçtiğimiz yılın turizm yönünden "dip" yaptığını ancak bu yılın ilk on aylık verilerine bakıldığında geçen yılın ilk on ayına göre yüzde 28'lik bir artışın söz konusu olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Turist sayısı ekim ayı sonu itibarıyla 29,1 milyon seviyesinde gerçekleşmiştir. Yıl sonu itibarıyla da turizmdeki gelirimiz 26 milyar dolar seviyesine ulaşacaktır. Bizim 2023 hedefimiz, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm sonucuna ulaşmaktır." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının projelerine yönelik değerlendirmede de bulunan Bakan Kurtulmuş, bunlardan ilkinin İstanbul AKM'nin yenilenme projesi olduğunu belirtti.

"Kuleli Askeri Lisesi müze olarak Türkiye'nin medarı iftiharı olacak"

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin övünç projelerinden birisisinin de Kuleli Askeri Lisesinin ulusal bir müze haline getirilmesi olduğunu söyledi.

Kuleli Askeri Lisesini Anadolu toprakları içerisinde var olan bütün medeniyetlerin hepsinin eserlerinin sergilendiği büyük bir müze haline dönüştüreceklerini ifade eden Kurtulmuş, "Yaklaşık 32 bin metrekarelik bir alan üzerine oturacak ve 25 bin metrekarelik bir kapalı alanda inşallah Kuleli Askeri Lisesi ulusal müze olarak Türkiye'nin medarı iftiharı olacaktır." dedi.

Kurtulmuş, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonuna ilişkin de çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kısa süre içerisinde tüm bölümlerin açılacağına işaret eden Kurtulmuş, Afganistan'dan Balkanlar'a, Afrika'nın içine kadar geniş bir coğrafyanın bütün arkeoloji birikimini bu müzenin ortaya koyacağını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasının 2019 yılı içerisinde hizmete açılması için de gerekli çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Kurtulmuş, bu binanın 2 bin 12 kişilik bir büyük salonu ile önemli bir yer olacağını dile getirdi.

İstanbul Gülhane'de 35 bin eserlik Fuat Sezgi̇n ve Ursula Sezgi̇n Kütüphanesi̇'nin yapımının tamamlandığına dikkati çeken Kurtulmuş, bu eserlerin 12 bin adedinin Türkiye'ye getirildiğini, geri kalanının da getirilmesi için Alman makamlarıyla birlikte çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müze ve ören yerlerine yönelik desteklerinin devam ettiğinin altını çizen Kurtulmuş, 201 müze ve 138 ören yerinin yanı sıra 238 özel müzeye de destek verdiklerini aktardı.

"Yerli sinema filmleri bakımından Avrupa birincisiyiz"

Bakan Kurtulmuş, tiyatroyu geniş kitlelerle buluşturabilmek için devlet tiyatrolarının faaliyetlerini devam ettirdiğini de söyledi.

Bu sezonun yaklaşık 1 milyon 750 bin izleyicinin tiyatrolarla buluştuğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "2016-2017 sezonunda 150 oyun sergilenmiş, bu oyunlardan 73'ü yerli oyunlar. Önemli bir gelişme de sinema sektöründe yaşanmıştır. Dizi sektöründe dünyada Amerika'dan sonra ikinci ülkeyiz ve Türkiye sinemaya verilen desteklerle birlikte bu yıl 145 film üretmiş bir ülke. Bu rakamın 2002 yılında 30 olduğunu hatırlatmak isterim. Türkiye Avrupa'da yerli sinema filmleri bakımından Avrupa birincisi olan ülkedir." dedi.

Bakan Kurtulmuş, Yunus Emre Enstitülerinin faaliyetlerinde ise 112 bin 230 kişiye Türkçe öğretildiğini, bu yönüyle enstitünün yurt dışındaki iftihar edilecek kurumlardan birisi olduğunu dile getirdi. Kurtulmuş, enstitünün 54 merkezinin bulunduğunu, 85 üniversiteyle de irtibatlı olarak çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

"UNESCO, İstanbul, Kütahya ve Hatay'ı yaratıcı şehirler listesine aldı"

Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin yurt dışındaki görünürlüğünü ve temsil gücünü artırmak için olağanüstü gayret sarf ettiklerini anlattı.

Türkiye'nin UNESCO'nun yönetim kurulu üyeliğini kazanmış olmasının da başarı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin, ilki önümüzdeki yıl yapılacak BM Dünya Ticaret Örgütü ve UNESCO ortak toplantısının ev sahibi ülkesi olacağını kaydetti.

Ayrıca UNESCO'nun İstanbul, Kütahya ve Hatay'ı yaratıcı şehirler listesine aldığını anımsatan Kurtulmuş, "Bu arada ıslık dili ve Hıdırellez, somut olmayan kültür miraslarımız arasına girdi. Afrodisias da somut kültürel miraslar arasına girmiştir. 2018 yılı Troya Yılı ilan edildi. Troya Yılı dolayısıyla da Çanakkale'nin, bu kadim kültürün bütün dünyaya tanıtılmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Muhabir: İsmail Çimen

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.