Kültürel miras için "kağıt restoratörler" yetiştirilecek

Kültürel miras için "kağıt restoratörler" yetiştirilecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kültürel mirasın korunması amacıyla Türkiye'nin ilk kağıt restoratörlerini yetiştirmek için adım atacak- Genç kadın istihdamına katkı sağlamak amacıyla restorasyon eğitimlerinde, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun 35

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kültürel mirasın korunması amacıyla Türkiye'de ilk kez "kağıt restoratör" yetiştirilmesi için adım atacak.

Türk ve dünya tarihine ışık tutacak öneme sahip, hali hazırda büyük bölümü Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı gibi kurumlarla Milli Kütüphane, Süleymaniye Kütüphanesi ile Topkapı, Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı gibi tarihi kurumlarda yüz milyonlarca sayfa, adet arşiv dokümanı bulunuyor.

Tamamı el yazması olan bu kültürel arşiv mirası, teknolojik yeniliklere ve modern usullere göre korunmaya çalışılıyor. Ancak bu alanda yetişmiş personel konusunda eksiklikler bulunuyor.

Türkiye'de sınırlı sayıda restorasyon alanında eğitim veren yükseköğretim kurumu bulunurken, buralarda yapılan eğitimlerde daha çok "mimari restorasyon" ön plana çıkıyor.

- Profesyonel eleman eksikliği giderilecek

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yürütülen "Kültürel Arşiv Mirasımızın Korunması ve Yaşatılması Projesi" kapsamında, Türkiye'de yetişmiş eleman bulmanın en zor olduğu sektörlerden "kağıt restorasyonu" alanında profesyonel restoratörler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Onuncu beş yıllık kalkınma programında da yer alan "kültürel mirasımızın ve yazma eserlerimizin korunması" hedefi doğrultusunda hayata geçirilecek eğitim programı ile tarihi arşivlerin restorasyonu konusunda profesyonel eleman eksikliğinin giderilmesi, modern yöntemlerle korunarak geleceğe saklanması, tarihi belgelerin onarılarak gün yüzüne çıkarılması ve kamuda bu alanda alt yapının oluşturularak istihdam ortamının sağlanması da amaçlanıyor.

- Genç kadın istihdamına öncelik verilecek

Genç kadın işsizliği oranlarının azaltılmasına katkı sağlamayı da hedefleyen bu projede, üniversitelerin arşiv belgelerine yönelik temel eğitim veren "bilgi ve belge yönetimi", "tarih", "sanat tarihi", "edebiyat" gibi bölümlerinden mezun olup iş bulamayan 35 yaş altı kadınlara öncelik verilecek.

Eğitimler, 3'er aylık dönemler halinde, belirlenecek üniversitelerdeki akademisyenlerin desteği ile gerçekleştirilecek.

Eğitimin tamamlanmasının ardından düzenlenecek sınavda başarılı olan restoratör adaylarına sertifika verilecek. Restoratörler, önceden protokol yapılacak kurumlarda istihdam olanağına sahip olacak.

- Eğitimler 15 ülkeyi kapsayacak

Proje kapsamında Osmanlı arşiv mirasının bulunduğu yaklaşık 15 ülke için de restorasyon eğitimleri gerçekleştirilecek.

Her yıl belirlenecek sayıda kişi, eğitimleri almak üzere Türkiye'ye gelecek. İngilizce gerçekleştirilecek eğitimleri tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanan adaylar, ülkelerinde tarihi arşivlerin restorasyonu alanında çalışabilecek.

Ön hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının ardından eğitimlerin başlayacağı tarih, bakanlık tarafından ilerleyen süreçte duyurulacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.