Kurban kesecekler dikkat: Konyalı müftü bir bir anlattı!

Emekli Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, kurban kesmenin Allah'ın lütfettiği mal ve zenginlikten harcamak suretiyle yine O'nun bahşettiği nimetlere bir şükran ifadesi olduğunu belirtti.
Allah'ın lütfettiği mal ve zenginlikten harcamak suretiyle, yine Allah'ın bahşettiği nimetlere bir şükran ifadesi olarak kurban kesildiğini belirten Poçanoğlu, ”Kurban ibadeti sayesinde kişi sevap kazanır ve Allah'ın izniyle kurban, keseni birtakım belalardan korur. Kurban, Allah'ın rahmetine yakınlaşmak ve O'nun rızasını kazanmak niyetiyle kesilen özel bir hayvandır. Burada önemli olan hayvan kesmek değil, ibadet niyetiyle bu işin yapılmasıdır. Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde Allah rızası için kesilen hayvana kurban denir” dedi.
KURBAN KİMLERE VACİPTİR?
Kurban kesmek hür olan, yolcu olmayan, Müslüman ve zengin olan kimseye vacip olduğunu ifade eden Poçanoğlu, “Buradaki zenginlik ölçüsü zekattaki gibi değildir. Zekatın farz olması için malın "nami" yani artan, çoğalan nitelikte olması ve seksen gram altın değerinde olması gerekirken, kurban kesmek için malın illa nami olması şart değildir. Kişinin borçları dışında seksen gram altın değerinde bir mal varlığı bulunuyorsa, o kişiye kurban kesmek vacip olur. Yani sadece zekât verme yükümlülüğü olanlar değil, zekât verme yükümlülüğü olmasa dahi borçları haricinde kendini zengin hisseden herkes kurban keser. Özetle, ihtiyaçlarından ve borçlarından fazla olarak seksen gram altına ulaşacak bir mal varlığı olan her Müslüman koyun, keçi gibi artan (nami) vasıfta olsun ya da olmasın, kurban kesmekle mükelleftir. Kurbanlar yalnızca koyun, keçi, deve ve sığır cinsinden hayvanlardan kesilebilir. Mandalar da sığır cinsine dâhildir. Bu hayvanların erkek ve dişileri kurban edilmek açısından eşittir. Ancak koyun cinsinde erkeği kurban etmek daha faziletlidir. Keçinin erkek ve dişisi değer bakımından eşit olsa da, keçinin dişisini kurban etmek daha faziletlidir” diye konuştu.
“KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurban kesim vaktini ifade eden Poçanoğlu, “Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde namaz kılındıktan sonra, kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Hanefilere göre kesim, bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Şafiilere göre 4. günü gün batımına kadar kesilebilir. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.