Kurbanlık fiyatları 2’ye katlandı

Kurbanlık fiyatları 2’ye katlandı
Bu yıl tüm İslam Alemi tarafından 9-12 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar yavaş yavaş kurbanlık arayışlarına başladı.

Bu yıl tüm İslam Alemi tarafından 9-12 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar yavaş yavaş kurbanlık arayışlarına başladı. Kurban Bayramının yaklaşıyor olması hasebiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları da kurban kesecekler tarafından bir hayli araştırılıyor. Uysal Besi Çiftliği Sahipleri Bekir Yılmaz ve İzzet Uysal, büyükbaş kurbanlık fiyatları ve kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri gazetemize anlattı. Bu sene kurbanlık fiyatlarının ikiye katladığını ifade ederek sözlerine başlayan İzzet Uysal, “Bunun en büyük sebebi hayvan bakım maliyetlerinin çok fazla artması. Şuan yemi bu fiyatlara alıp da kimse kapısına 8-10 hayvan alıp bakamaz. Küçük işletmeler hayvanlarını elinden çıkarma peşinde. Şuan hiç bir şey yapamıyorlar. Konya’da yayla, mera olmadığı için mecbur besici yem ile besliyor. Daha doğrusu bu fiyatlarla besleyemiyor. Yemin çuvalı şuan 300 liradan başlıyor. Yonca 3.5 lira. Saman 2 lira. Ortalama besiye çekilen bir hayvanın aylık maliyeti en az 2 bin lira. Hayvana 8 ay baksan sadece 16 bin lira yem masrafı var. Küçük ölçekli bir işletme hangi birine dayanabilir. Şuanda kurbanlık hayvanın da piyasada yeterli kadar olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle damızlık hayvanlar çok fazla kesildiği için üretim azaldı. Bu da ileriye dönük büyük sıkıntılara sebep olacak. Şuan büyükbaşta canlı kilo 60-65 lira arası” dedi.

whatsapp-image-2022-06-06-at-17-19-56-1.jpeg

KURBAN ALIRKEN DİKKAT

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında vatandaşlara tavsiyeler de veren Bekir Yılmaz, “Büyükbaşın 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Kapak atmış olması gerekiyor. Hayvanda şaşılık, körlük, boynuz kırılması, sakatlık olmaması gerekiyor. Piyasada kapağı atmamış çok sayıda hayvanın satıldığını duyuyoruz. Kurban olamayacak hayvanlar insanlara satılıyor. Hayvanların dişlerini söküyorlar, müşteriye hayvanın ağzını açıp göstermek istemiyorlar. Ama bizde öyle bir şey olmaz. Biz çiftliğimizi ziyaret eden hemşerilerimiz hangi hayvanın dişini görmek isterse yardımcı oluruz. Anlamayan müşteri dahi olsa biz bunu ilke edindik. Bilmeyene de burada önemini de anlatıyoruz. Mutlaka alırken hayvanlarının yaşlarını sorsunlar. Vatandaşımız çok fazla hayvandan anlamadığı için hayvanı ucuz diye alıyor, bir bakıyorsun hayvan yaşlı inek. Bu hayvanın eti de sert olur” diye konuştu. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.